Az Alzheimer-kór

Fejős Éva

Világszerte értelmi leépülést és a "személyiség elmúlását" okozza az idősek körében az Alzheimer-kór. Helytelenül öregkori szenilitásként "kezelték", és nem foglalkoztak a problémával. Pedig vétek tétlenül nézni, ahogy tudásuk, bölcsességük elenyészik.

Hosszú ideig azt mondták ezekről az emberekről, hogy előrehaladott koruk miatt szenilisek, illetve agyérelmeszesedésük van, s ezért nem képesek visszaemlékezni a nem sokkal azelőtt történt dolgokra, nem tudnak időben és térben tájékozódni. A betegek többsége az idős (65 év feletti) populáció kb. 5-10 százalékát érinti, s az Alzheimer-kór előfordulási gyakoriság 65 éves kor felett ötévente megduplázódik, de a tüneteket nem maga az öregség okozza, hanem a már említet Alzheimer-kór.

A betegeknek eleinte csak az eshet nehezükre, hogy visszaemlékezzenek a kis idővel korábban történt eseményekre, hogy megnevezzenek egy-egy használati tárgyat, ám később, a betegség előrehaladtával nem tudják például, hogyan használják a kilincset vagy más használati tárgyat, elfelejtik a lakcímüket, a nevüket, nem tudják ellátni magukat, nem tudnak gondolkozni, beszélni sem. Ugye, mindannyian hallottunk már olyan rendőrségi felhívásokat, hogy X.Y. idős ember elment otthonról igazolványok nélkül, saját nevét sem tudja, nem beszél - és nem talál haza? Ezeknek az embereknek bizonyos hányada éveken át tartó leépülésen ment át, mire idáig jutott.
Az Alzheimer-kór tulajdonképpen a lélek, a személyiség szétesése, lassú halála. Nemcsak a beteg életminőségét rontja jelentősen a kór, hanem bizony a hozzátartozók türelmét is próbára teszi - főleg, ha a beteg nem részesül szakszerű kezelésben, s ha a hozzátartozók sincsenek tisztában a betegség lényegével.

Olvasóink közül talán többen ráismernek majd a tünetek alapján idősebb ismerőseikre, családtagjaikra, ha elolvassák a cikket. Tudni kell azonban, hogy például az időskori memóriazavar vagy a többi tünet nem mindig Alzheimer-kórra utal: más kóros folyamat vagy "egyszerű" agyi érelmeszesedés is okozhatja azokat. Azonban a kivizsgálás nagyon fontos, nem szabad rálegyinteni a nagymama-nagypapa feledékenységére, oktalan gyanakvására és szellemi leépülésére, hanem a családorvoshoz kell fordulni, aki további vizsgálatokra irányíthatja a beteget.
Ma már hazánkban is egyre elterjedtebben alkalmazzák az agyi képalkotó eljárásokat, amelyek segítségével pontos diagnózist kap az orvos, és például kizárhatja az agydaganat lehetőségét is ezekkel a vizsgálati módszerekkel. A kivizsgálás szükségességét azért is hangsúlyozzuk, mert ha kiderül, hogy a beteg szellemi-értelmi leépülését a világszerte rettegett Alzheimer-kór okozza (amely például a volt amerikai elnököt, Ronald Reagent is sújtja), akkor gyógyszeres terápiával csökkenthetők a tünetek.
Az 1900-as évek elején írta le a tünetcsoportot és a betegséget Alois Alzheimer orvos - mondta prof. dr. Janka Zoltán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Pszichiátriai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára. - Ma már tudjuk, hogy a szellemi-értelmi leépülésben szenvedő középkorú vagy idős betegeknek körülbelül a felét sújtja ez a betegség.

Milyen agyi elváltozásokat okoz az Alzheimer-kór?

Elhunyt betegek boncolása során kiderül, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők agyában összecsapódott, elpusztult idegsejtek találhatók, és a folyamat kóros fehérje elváltozással is járt. Az idegsejtek pusztulása egyre súlyosbodó tüneteket okoz a betegnek: a klinikai panaszok első formája az emlékezészavar. A beteg egyszerű dolgokra sem képes visszaemlékezni, s amikor érzi, hogy probléma van a memóriájával, gyakran "kóros meseszövéssel" tölti ki az emlékezeti űrt. Szegényessé válhat a gondolkodása, elveszíti ismeretanyaga jelentős részét, s később már a mindennapi rutincselekedeteit sem tudja végrehajtani. Megeshet, hogy elmegy otthonról, s nem talál haza, mert már nem tud térben és időben tájékozódni. Megváltozhat a személyisége: depresszióssá vagy gyanakvóvá válhat. Környezetét azzal vádolhatja, hogy eltulajdonította személyes tárgyait; később általában kiderül, hogy a beteg maga tette el valahová, de elfeledkezett róla. Ilyenkor tudattalan mechanizmus vezérli: nem jó, ha belátja, hogy elfelejtette, s így inkább ismerősére vetíti, s ráfogja, hogy ellopta a tárgyat. Mivel ez nem tudatos folyamat, semmit sem ér, ha a betegnek elmondjuk, hogy alaptalanul gyanúsít valakit.

A nagyon súlyos állapotú Alzheimer-kóros betegekre jellemző, hogy nem tartják vizeletüket, nem tisztálkodnak, esetleg már felöltözni sem tudnak.

Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Az agyban az idegsejtek intelligens párbeszéde kémiai anyagokkal, a többi között acetilkolinnal történik. Az acetilkolin pályákhoz kötött, amelyek behálózzák az agykérget és a memóriaközpontot. Alzheimer-kór esetén az acetilkolin tartalmú pályák degenerálódnak, elpusztulnak. Emellett a szervezetben általában minden biológiai anyag lebomlik valamennyire. Ebben az esetben a lebomlás acetilkolin-észteráz enzimmel történik, s ez azt jelenti, hogy az acetilkolint az észteráz lebontja, és így még kevesebb lesz belőle.Hogyan diagnosztizálják a betegséget?

Világszerte elterjedt a Mini Mentál Teszt alkalmazása, amely percek alatt elvégezhető: a beteg válaszol az orvos által feltett, gondosan kidolgozott kérdésekre. Az eredmény megerősítheti az orvos gyanúját, s ezután következhetnek az egyéb vizsgálatok, például az agyi képalkotó eljárások, amelyek alkalmazásával pontosabban felállítható a diagnózis.

Lehet javítani a betegek állapotán?

A különböző terápiák azt célozzák, hogy acetilkolin-észteráz enzim bénításával kicsit fölerősítsék az acetilkolin mennyiségét, s ezáltal javítsák az Alzheimer-kór tüneteit is.

Tehát ma még csak a tünetek kezelhetők?

Igen, hiszen még nem ismerjük a pályák pusztulásának és a kóros fehérje-lerakódás kialakulásának mechanizmusát. A tünetek már csökkenthetők, és a világon mindenütt komoly kutatások folynak. Bízunk benne, hogy minél előbb áttörés érhető el, s már nemcsak tüneti kezelésben részesíthetjük a betegeket, hanem esetleg megelőzhetjük az Alzheimer-kórt, s vissza is fordíthatjuk az agyban kialakult kóros folyamatot.
A szakemberek szerint a tünetek kialakulását, súlyosbodását azzal is késleltetni lehet, ha az idős emberek minél többet "tornáztatják" az agyukat. Ez természetesen nemcsak az Alzheimer-kórban szenvedőknek lehet hasznos, hanem mindazoknak, akik szeretnék megelőzni az időskori szellemi leépülést. A családtagok sokat tehetnek idősebb hozzátartozóikért: adjanak könyvet, keresztrejtvényt a kezükbe, beszélgessenek velük, esetleg vonják be a gyerekeket, hogy társasjátékozzanak a nagyszülőkkel. A tévénézés nem helyettesíti ezeket a szellemi tornákat! Amerikában például az idősek körében egyre elterjedtebbek az úgynevezett "agyfényesítő tornák", amelyek a szellemi frissesség megtartását célozzák, s amelyek segítségével még az Alzheimer-kórral sújtott betegek is jobb állapotban tarthatók.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+9, +17 °C
Minimum:
+4, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt kezdetben itt-ott rövid időre kisüthet a nap, de aztán mindenhol beborul az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag