+7° - +22°
Kettős front

Magas vérnyomás: a helyes gyógyszerszedés gyakorlata

A magas vérnyomás (hipertónia) korunk egyik legelterjedtebb betegsége, melynek szív- és érrendszeri következményei világszerte rengeteg életet követelnek. Helyes magatartással, tudatos és szabályos gyógyszerszedéssel azonban csökkenthetők a rizikók.

A betegek együttműködése (compliance)

A szív- és érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke), világszerte a leggyakoribb haláloknak számítanak, s évente több mint 17,5 millió ember életét követelik.
Hazánkban minden ötödik, 60 év felett pedig minden második felnőttnek magas vérnyomása van. Mivel sokáig semmiféle tünetet nem okoz, általában csak "csendes gyilkosként" emlegetik. Ahhoz, hogy a már meglévő magasvérnyomás-betegséget hatékonyan tudjuk kezelni, elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés. Tudatos magatartással, figyelmes életvezetéssel is nagyban csökkenthetjük a betegség súlyosbodását. A gyógyszeres kezelés alfája és omegája a betegek együttműködése, terápiahűsége (compliance). Ennek hiányában - helytelen, rendszertelen és nem kellő ideig tartó gyógyszerszedés - komoly betegségtünetek jelentkezhetnek, és az egyén állapotában olyan változások jelenhetnek meg, amelyek már visszafordíthatatlanokká válhatnak.

Hogyan lehet a hipertóniát kezelni?

A magas vérnyomás kontrollálására többféle gyógyszercsoport áll rendelkezésre. Egyes készítmények az ún. renin-angiotenzin rendszerbe avatkoznak be. Az angiotenzin konvertáló enzimet gátolják az ACE-gátlók, így akadályozzák meg az angiotenzin II létrejöttét, amelynek legerősebb az érösszehúzó hatása. Vannak, amelyek az adrenalin nevű hormon hatásait a béta-receptorokhoz kötődve kivédik, ebbe a csoportba sorolhatók a béta-blokkolók. Egy megint másik csoportba tartoznak azok a készítmények, amelyek az ereket tágítják, és léteznek olyanok is, amelyek a szervezet vízháztartására gyakorolt hatással csökkentik a vérnyomást. A szakemberek általában egyfajta, egyénre szabott terápiával kezdik a kezelést, kezdetben egyfajta gyógyszert alkalmaznak. A legújabb terápiás protokollok egyre inkább a kisebb dózisú kombinációs kezelés minél korábbi bevezetését javasolják, a mellékhatások és szövődmények megelőzése érdekében.

A kezelések skálája ma már széles

Szerencsére napjainkban már léteznek olyan, betegek által jól tolerálható, 24 órás hatású készítmények, amelyek hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást a kockázatos kora reggeli órákban is, akkor, amikor a legnagyobb a szívroham, vagy a stroke kialakulásának a veszélye. Emellett rengeteg kutatás folyik, melyek célja újabb és újabb kezelési eljárások kidolgozása, illetve a meglévő terápiák tökéletesítése. Ezen klinikai vizsgálatok közé tartozik az ONTARGET szív- és ér védőprogram is, melynek az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves kongresszusán nyilvánosságra hozott eredményei meghatározóak a kardiovaszkuláris szövődmények megelőzésében.

Ma már olyan készítmények érhetők el a piacon, amelyek jól tolerálhatók, kevesebb mellékhatással rendelkeznek. Ennek köszönhetően a betegek terápiahűsége sokkal magasabb, és nagyobb hajlandóságot mutatnak a készítmény rendszeres bevételére. Ezek azért is lényeges tényezők, mivel döntő fontosságúak a súlyos kardiovaszkuláris események megelőzésének hatékony, hosszú távú kezelésében.

A gyógyszeres terápia alapelvei

Ha az orvosi vizsgálat kideríti, hogy magasvérnyomás-betegségünk van és az életmód-változtatás mellett gyógyszeres kezelést is kapunk, akkor az első lépcső általában a monoterápia, vagyis egy gyógyszerrel történő kezelés. Ez vízhajtót, béta-blokkolót vagy ACE-gátlót, illetve angiotenzin II-antagonistát jelent az esetek többségében. A gyógyszer kiválasztásának meghatározásában figyelembe kell venni az életkort és az esetleges kísérőbetegségeket. Több vizsgálat eredményének tükrében a vérnyomáscsökkentőt reggel kell bevenni: az ébredés után mért vérnyomás adja a napi legmagasabb értéket, míg az éjjel észlelt alacsony értékek nem teszik szükségessé a lefekvés előtti gyógyszerszedést. Ha a monoterápia nem mutatkozik elegendőnek a vérnyomás megfelelő szinten tartásához, nem a dózist kell emelni, hanem ez esetben kettős kombináció alkalmazása az ajánlott, de ezt minden esetben a szakorvos dönti el. Természetesen nagyon ritka esetben előfordulhat az is, hogy a kívánt hatást a kettős kombináció alkalmazásával sem érjük el, ilyenkor egy harmadik gyógyszerkészítményt kell a terápiás kezelésbe beemelni.

A gyógyszerészek is szerepet vállalnak a betegek gyógyulásában

Ma már széles körben létezik az ún. gyógyszerészi gondozás, amely három szintre és több részre tagozódik. A gyógyszerészi gondozás első szintje az ún. egészségpromóció, amely potenciálisan a teljes lakosságra kiterjed. Az egészségkultúra fejlesztését és az egészséges életmód tudatosítását célozza. A második szint a krónikus betegségek korai felismerését célozza, amely komoly felkészültséget feltételez a gyógyszerészet oldaláról. A krónikus betegségben szenvedő, de még nem diagnosztizált betegek a gyógyszertárakat többnyire felkeresik - az orvosukat nem minden esetben -, és ez a gyógyszerész lehetőségeit növeli. Ha a gyógyszerész rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, átirányíthatja a beteget az orvoshoz. A gyógyszerész természetesen nem diagnosztizál, csak a rizikófaktorokra fókuszál. A harmadik szint a legösszetettebb, amelynek célja és feladata a már diagnosztizált és orvos által kezelt betegek terápiájának nyomon követése, monitorozás, tanácsadás, egészséges életmódra nevelés. Ennek talán leglényegesebb eleme a mellékhatások kiszűrése, a kockázatok csökkentése és a beteg-együttműködés javítása. Fontos, hogy tájékozott és jól motivált legyen a beteg, és rendszeresen szedje a neki felírt, adekvát gyógyszereket.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag