+10° - +26°
Nincs front

"Óránként hatvan beteget tudunk ellátni"

Nagy az érdeklődés a leendő páciensek és az orvosok részéről is a Duna Medical Center iránt - válaszolta kérdésünkre Dr. Schiszler István, az intézmény Szakrendelőjének és Egynapos Sebészeti Központjának igazgatója. A Duna Medical Center Magyarországon egyedülállóan komplex magán-egészségügyi intézmény, ahol a már működő járóbeteg-ellátás és az egynapos sebészet mellett 150 ágyas kórház is épül.

HáziPatika.com: Az egészségigazgatásból érkezett a magánintézmény élére. Lát valamilyen különbséget az állami és a magánszektor között?

Dr. Schiszler István: Az elmúlt négy évben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) területi vezetőjeként kormányzati feladataim voltak, de korábban dolgoztam intézménymenedzsmentben állami oldalon is. A feladat alapvetően azonos: az elvárásokat, a célokat, az azok eléréséhez szükséges eszközrendszert a menedzsment határozza meg. Abban sincs különbség, hogy a munkát lehet és rosszul végezni akár az állami, akár a magán egészségügyben. A kettő között a különbségek a függelmi viszonyokban, a lehetőségekben, a rendelkezésre álló forrásokban és a tulajdonosi elvárásokban mutatkoznak.
HáziPatika.com: Ha már tulajdonosoknál és forrásoknál tartunk: mekkora beruházás a Duna Medical Center?

Dr. Schiszler István: A szakrendelő építése és felszerelése hozzávetőleg 3 milliárd forint volt, az épülő kórházzal a két beruházás együttes költsége közelíteni fog a 20 milliárd forinthoz.

Dr. Schiszler István, a Duna Medical Center Szakrendelőjének és Egynapos Sebészeti Központjának igazgatója

Dr. Schiszler István, a Duna Medical Center Szakrendelőjének és Egynapos Sebészeti Központjának igazgatója

HáziPatika.com: Ez hatalmas összeg. Milyen megtérülést várnak el a befektetők?

Dr. Schiszler István: A tulajdonosunk korábban többször elmondta, hogy nem rövid távra tervez. Egy ilyen típusú, nagy volumenű befektetésnél nem is lehet.

HáziPatika.com: Nyár óta működik a rendelő, vannak már működési tapasztalataik?

Dr. Schiszler István: Augusztus eleje óta fogadunk betegeket. Az azóta eltelt időről azt mondanám, hogy hoztuk az üzleti tervben szereplő forgalmat. Komoly érdeklődés van a szolgáltatásaink iránt, mind a betegek, mind pedig a szakma részéről. Folyamatosan keresnek meg minket orvosok is, a honlapunk látogatottsága pedig jól mutatja a betegek érdeklődését.

HáziPatika.com: Milyen betegforgalmat szeretnének elérni?

Dr. Schiszler István: Ambiciózusak a terveink: óránként hatvan beteget tudunk ellátni a szakrendelőben, de ez az elvi kapacitási maximum. A kezdeti időszakban óránként 30 járóbeteg-vizittel és havi 300 egynapos sebészeti műtéttel elégedettek leszünk.

HáziPatika.com: Több külföldről hazatért orvos is dolgozik önöknél. Ezt hogy sikerült elérni, hogy tudnak versenyezni a nyugati feltételekkel?

Dr. Schiszler István: Van egy-két kolléga, akit mi kerestünk-keresünk meg, de a jellemzőbb az, hogy nálunk jelentkeznek, külföldön dolgozók is. Volt több olyan orvos, aki valamilyen okból haza akart jönni, de nem szeretett volna az állami rendszerben elhelyezkedni. Amikor eljutott hozzájuk a nyitásunk híre, megkerestek minket, mert nálunk a nyugaton megszokott átlátható, tiszta viszonyok között lehet dolgozni. A hazatérők pedig olyan szemléletet, egészségügyi kultúrát hoznak magukkal, ami emeli klinikánk színvonalát.

HáziPatika.com: Nem akarunk senkinek a zsebében turkálni, de ezek szerint a nyugati bérekkel is tudnak versenyezni?

Dr. Schiszler István: Azt azért nem. Mi valahol a hazai állami szektor és a nyugat-európai orvosi bérszint közötti jövedelmet tudunk kínálni. Ahhoz mindenesetre elegendőt, hogy a hazatérni akaró orvosoknak megfelelő legyen.

HáziPatika.com: Gondolom, a szolgáltatási díjaik sem érik el a nyugat-európait.

Dr. Schiszler István: Természetesen alacsonyabbak a díjaink, esetenként jelentős mértékkel, különösen a műtétek. Ami pedig további különbség Nyugat-Európához képest, hogy ezekért a díjakért milyen orvoshoz jut be a páciens. Nálunk a szakma vezető orvosai dolgoznak, így a nyugati ár töredékéért lehet bejutni egy konzultációra az adott szakterület legjobbjaihoz. Az itt dolgozó orvosok névsora egyébként megtekinthető a honlapunkon, mindenki megnézheti, kik dolgoznak nálunk.

HáziPatika.com: A tevékenységük lefedi a járóbeteg-ellátás összes szakterületét. Mi az, amiben kiemelkedőek?

Dr. Schiszler István: Igyekeztünk minden szakmában az ambuláns diagnosztikában elérhető legjobb, legkorszerűbb eszközt beszerezni. Bátran mondhatom, hogy ez sikerült is, az egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt rendelő vagyunk. Egy helyen tudunk nyújtani mindent, ami ma a járóbeteg-ellátásban elérhető. Nem is nagyon tudok valamit külön kiemelni, mert hosszan kellene sorolnom a felszereltségünket, amelynek révén vagy az országban egyedülálló vagy csak nagyon kevés helyen elérhető vizsgálatokat tudunk végezni a szemészettől a neurológián és a tüdőgyógyászaton át a gasztroenterológiáig. Ugyanígy a műtőink is abszolút csúcsminőséggel felszereltek. Mindez pedig nem azért fontos, hogy büszkélkedjünk vele vagy elkápráztassuk a betegeket, hanem mert a pontos, korai diagnózis hatékonyabb kezelést jelent, a korszerű műtéti eszközök pedig lerövidítik a lábadozás idejét, gyorsítják a gyógyulást. Ez mind a betegeinket szolgálja.

HáziPatika.com: A felszereltségen és a környezeten kívül miben más Duna Medical Center, mint egy állami intézmény?

Dr. Schiszler István: Amellett, hogy nálunk minden egy helyen elérhető, nem kell hónapokig várni a vizsgálatokra, ellátásra. De a betegekhez való hozzáállás, a figyelem, a tájékoztatásuk is más. Nem azért, mert az állami intézményekben felelőtlenek lennének az orvosok, szakdolgozók, de más a leterheltségük, más a viszonyuk a betegekhez. Ebben, a gyógyítást kiegészítő kiszolgálásban és figyelemben érzem a legnagyobb különbséget.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag