+10° - +25°
Nincs front

Mandula - kidobni vagy megtartani?

A mandulák szervezetünk fontos funkciót ellátó szervei. Nem lehet úgy tekinteni rájuk, mintha csak bajt okoznának, ezért nem is szabad őket, csak úgy, minden komoly indok nélkül kidobni.

A ma orvostudománya már másképpen értékeli ezt a kérdést, mint korábban. A mandula (helyesebben a mandulák) szervezetünk fontos funkciót ellátó szervei. Nem lehet úgy tekinteni rájuk, mintha csak bajt okozó, felesleges kacatok lennének, ezért nem is szabad csak úgy, minden komoly indok nélkül kidobni.

A garat védőrendszere

A garatot gyűrűszerűen körülveszi a nyirokszövetből álló hálózat, melyet Waldeyer-féle torokgyűrűnek nevez a szakirodalom. Ennek a rendszernek a legfontosabb alkotóelemei a mandulák, azaz az orrmandula (más néven adenoid) és a két torokmandula (tonsillák). Ezeken kívül tartoznak a nyelv tövénél elhelyezkedő nyirokszövetek, és a garat hátsó falán található apró nyirokcsomócskák is. Ezek a nyirokszervek fontos tagjai annak a hatalmas apparátusnak, amelyet a szervezetünk immunrendszerének nevezünk. Itt termelődnek védőanyagaink, amelyek segítségével felvesszük a harcot a betegségek ellen. A legtöbb fertőzést, légúti betegséget a belélegzett levegő útján kapjuk meg. Ezt a terjedési módot cseppfertőzésnek nevezik. A mandulák, mint első frontvonalbeli harcosok, gyakran maguk is áldozatául esnek a vírusok, baktériumok támadásának. Ilyenkor begyulladnak, fájnak, és persze mindezek következtében meg is nagyobbodnak. Ez a duzzanat általában a betegség lezajlása után megszűnik. Az igazi gond akkor van, ha ezek a betegségek olyan gyakran jelentkeznek, hogy a mandulák már két fertőzés közben sem tudnak megkisebbedni.

Krónikus tonzillitisz

Előfordul, hogy egyik mandulagyulladás éri a másikat, még ki se lábal a szegény gyerek az egyik gennyes tonzillitiszből, máris jön a másik. Ha ez évente hatszor-nyolcszor megismétlődik, ráadásul több éven át, a mandulagyulladás már idült formát ölt. A torok szinte megállás nélkül fáj, száraz és kapar, a mandulák hatalmasra duzzadnak, szinte összeérnek. Nehezükre esik a nyelés, nem csoda hát, ha a gyerekek étvágytalanok lesznek. A hangos, szuszogó légzés arról árulkodik, hogy a levegő útját is elállják a megnövekedett mandulák. Rossz szagú a lehelet is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a torokmandulákkal egy időben általában az orrmandula is hatalmasra nő - persze csak akkor, ha azt előzően még nem vették ki.

Mikor nem kell kivenni a torokmandulákat?

A válasz egyszerűnek tűnik. Ha nincsenek meg a fent leírt krónikus tonzillitisz tünetei. Tehát nem ok a műtétre, ha a gyereknek évente akár többször is begyulladt a torka, ha gyakran náthás, ha rendszeresen visszatérő hörghurutjai vannak, valamint az sem, ha sápadt, sovány vagy netán apró termetű. Ezeket a bajokat a mandulaműtét nem fogja megoldani. A tonzillákat tehát akkor kell kivenni, ha állandóan nagyok és gyakran gyulladtak. Be kell azonban vallani, azért ez nem mindig ilyen egyszerű. Vegyük például a mandulák megnagyobbodásának kérdését. A tonzillák normális mérete egyénenként igen különböző lehet. Nem egy gyereket ismerek, akinek szinte soha sincs baja a manduláival, noha akkorák, hogy szinte összeérnek. Érdekes módon nem minden krónikusan gyulladt mandula nő túl nagyra. Vannak olyan gyerekek és persze felnőttek, akik egyik mandulagyulladást a másik után kapják, ám a manduláik ennek ellenére olyan kicsik maradnak, hogy szinte alig észrevehetőek. Egy biztos: a mandulákat ki kell venni, ha azok akkorák, hogy akadályozzák a légzést vagy a nyelést. Tegyünk ehhez rögtön egy fontos szót, amely így hangzik: tartósan. Ez azért fontos, mert szinte minden heveny fertőzés kapcsán általában ismét visszanyerik eredeti méretüket. Csak ilyenkor ítélhetjük meg, mekkorák is valójában, és milyen mértékben zavarják a légzést, a nyelést. Figyeljük meg például, hogyan lélegzik gyermekünk éjszakánként, amikor éppen nem beteg.

Legyen hát műtét - de mikor?

Általános szabály, hogy a torokmandulákat szinte soha sem veszik ki hároméves kor előtt. Ha lehet, még ennél tovább is várnak, legalább a gyerek ötéves koráig. Ennek az elővigyázatosságnak több oka is van. Az első szempont, hogy minden műtét megviseli a szervezetet, minél fiatalabb a gyermek, annál inkább. Másfelől óvatosságra int az a tény is, hogy a mandulák immunszervek, így nagy szerepük van a fertőzések legyőzésében. Kockázatos lenne tehát túl hamar megfosztani a szervezetet ettől a védelemtől. Végül van egy harmadik megfontolás is. Ahhoz, hogy egy mandula tartósan megnagyobbodjon, és kialakuljanak a krónikus tonzillitisz klasszikus tünetei, el kell telnie egy bizonyos időnek, rendszerint legalább három-négy évnek. Mindenestre, amennyiben kétségek merülnek fel a műtét szükségességét illetően, érdemes inkább várni egy kicsit.

Pár nap a kórházban

A mandulák eltávolítása, a tonzillektómia orvosi nézőpontból egyszerű műtétnek számít, és mindössze 10-15 percig tart. Általában a torokmandulákkal egyidejűleg az orrmandulákat is kiveszik. Vénába adott injekcióval altatnak, a gyerek egy órán belül felébred. Az első napokban még rossz lehet a közérzete, fáj a torka, rossz a szájszaga. Rettegett szövődmény a műtét utáni vérzés, amely, ha ritkán is, de a leggondosabb műtéti technika dacára is előfordulhat. A mi kórházainkban 3-4 napot bent kell tölteni. Viszont már nálunk is egyre több helyen megengedik, hogy a szülők is bent legyenek a kórházi osztályon a gyerekük mellett.

Orrmandula túltengés

Az orrmandula, ellentétben a torokmandulákkal, nem páros szerv. Egyetlen egy van belőle, az viszont stratégiailag fontos helyen fekszik, az orrgarat hátsó-felső falán. Így, ha megnagyobbodik, szinte teljesen kitölti az orrgarat boltozatát. Az orrgarat a füllel is összeköttetésben van, ide nyílik mindkét oldalon a fülkürt, vagyis a garatot a középfüllel összekötő járat. Ezért ha az orrmandula megnagyobbodik, lezárhatja a fülkürtöt, ezzel mindkét fül szellőzését is meggátolja. Ezenkívül útjában áll a levegő áramlásnak a garatban, és akadályozza az orrváladék szabad kiürülését is. Az orrmandula túltengés, azaz az adeonid vegetáció legfontosabb tünete tehát a gátolt orrlégzés. Ennek következtében a gyerek állandóan náthás, és mivel az orrán át nem kap levegőt, így kénytelen a száján át lélegezni. Így aztán a szája állandóan nyitva van, kiszárad, éjszakánként erősen horkol. Súlyosabb esetben éjszakai légzési apnoe is kialakul, ugyanúgy mint torokmandula megnagyobbodásnál. A szájon át végzett légzésnek vannak egyéb káros következményei is. Az orr nem tudja ellátni azt a fontos feladatát, hogy a belélegzett levegőt megszűrje a kórokozóktól, megmelegítse, megnedvesítse. A következmény: gyakori, néha szinte állandó torokgyulladás, füldugulás. Az "adenoidos" gyerek lehelete gyakran bűzös, romlik a szaglása, nem érzi jól az ízeket, orrhangon beszél. A megnagyobbodott orrmandula a fülkürtök lezárása révén segíti a fül fertőzéseit, gyakori középfülgyulladást okoz. Súlyos esetben még a gyerek hallása is megromlik, és mivel nem hallja jól a hangzókat, következésképpen a hangformálása, a beszéde is hibás lesz. Ha ez az állapot évekig fennáll, az állandó szájlégzés következtében a szájüreg jellegzetesen megváltozik. Gótikus szájpadnak nevezik az így kialakult szűk, magasan ívelt szájpadot.

Orrmandula-műtét

Az adeotómiára, az orrmandula-műtétre hamarabb rászánják magukat a szakemberek, mint a tonzillektómiára. Az orrmandula-műtét még a tonzillektómiánál is kisebb beavatkozás. Utóvérzése szinte soha nincs, a gyerekek a műtét után jóformán nem is panaszkodnak kellemetlenségekre. Persze előfordul, hogy az orrmandula egy-két évvel a műtét után úgymond visszanő. Ne szidjuk ilyenkor az orvosokat, nem valószínű, hogy ők a hibásak. Vannak ún. limfoid alkatú gyerekek, akik hajlamosak arra, hogy egy egyszerűbb fertőzésnél is nagy nyirokcsomókat növesszenek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag