Légszűrő, extrákkal - ilyen az orr belülről

Lehet fitos, pisze, vaskos, horgas vagy vékony, hegyes - ahány ember, annyiféle orrot mondhat magáénak. Összetett funkciója, belső felépítése azonban nem függ a külső megjelenéstől: a levegőt szűrve, előmelegítve juttatja az alsóbb légutakba.

Sokrétű feladat

Látszólag csak egy egyszerű légzőnyílás, de valójában az orr ennél jóval összetettebb funkciót lát el. A légzés legfontosabb útja: az oxigénben dús levegő ezen keresztül jut a tüdőbe, majd a szén-dioxiddal telített, elhasznált levegőt is ezen az úton át távozik a külvilágba. Ugyanakkor egy kevésbé becsült, ám nagyon fontos érzékszervünknek, a szaglásnak a szerve is egyben. A hangképzésben is van szerepe. Az sem elhanyagolható, hogy az orr összeköttetésben van a szemet tisztító-nedvesítő könnycsatornával és segít a felesleges tisztítófolyadék, a könny elvezetésében. Az orrjárathoz csatlakoznak a melléküregek, amelyeknek a tisztulása, szellőzése, a felesleges váladék levezetése szintén az orron keresztül történik.

Levegőt!

Az orr az egészséges légzés eszköze, hiszen nemcsak utat ad a levegő beáramlásának, hanem egyben elő is készíti, kezeli a tüdő felé továbbított levegőt. Nézzük, hogyan!

Az orrjáratok felszínét nedves nyálkahártya fedi, amelynek nedvesen tartásáról a váladékot termelő parányi mirigyek gondoskodnak. Az üreges, redőzött szerkezet, a többszintes orrkagylók miatt nagy felületűek a járatok, amelyek egyenletes hőmérsékletét a hajszálerek dús hálózata biztosítja. Az apró, szőrszerű nyúlványok, a csillószőrök természetes szűrőberendezésként működnek - a szennyezőanyag, a por a váladékcseppekbe ragadva válik ártalmatlanná, majd a csillók gondoskodnak ezek eltávolításáról is.

Az orr anatómiája

Az orr anatómiája


Ezeknek a "légkondicionáló" berendezéseknek köszönhetően az orrban a beszívott hideg levegő felmelegszik, a túl száraz, forró levegő vízpárával telítődik, a benne lévő port és egyéb szennyezőanyagokat (a bejutó baktériumok egy részét is) a csillószőrök megszűrik, a mikroszkopikus páracseppek magukhoz kötik. Így - orron át véve a levegőt - a tüdő hörgőinek érzékeny nyálkahártyája a már megszűrt és egyenletes hőmérsékletű levegővel érintkezik. Az orr védő, tisztító szerepe jelenik meg a tüsszentésben is, amikor is valamilyen irritáló hatásra automatikusan távolítja el a beszívott levegőt és azzal együtt a kellemetlenül irritáló anyagot is az orr üregéből.

Hétköznapi "orrok"

A civilizált ember általában nem tartja elsőrendű fontosságúnak a szaglás útján a külvilágból érkező információkat, bár még ma is előfordulhat, hogy életet menthet a szaglószervünk, például gázszivárgás észlelésekor, vagy ha romlott élelmiszer kerülne az asztalra. Az egészséges táplálkozáshoz, a jó étvágyhoz is nagyban hozzájárul a szaglás, amely szintén az orr feladata.

A szaglósejteket az orrüreg felső részében találjuk, ezek vannak összeköttetésben a szaglóidegekkel, pontosabban az azok végén lévő szaglógumókkal. A szaglóidegek az agyba továbbítják az ezúton szerzett információkat. Talán kevéssé ismert tény, hogy a szaglásunk kifinomultabb az ízérzékelésünknél, az ízeknél sokkal több illat elkülönítésére képes még egy átlagos szaglással rendelkező "orr" is, nem is beszélve azokról, akik kifinomult, különleges szaglóérzéküket egy-egy nagy kozmetikai cég szolgálatába állítva ezerszámra különböztetnek meg, és raktároznak el emlékezetükben illatokat.

Üregek, kürtők

Az orr nem egy különálló, zárt szerv, hanem több más szervvel is összeköttetésben áll az orr-melléküregeken, csatornákon keresztül. A szemmel a könnyelvezető csatorna köti össze, ami mindkét oldalon az alsó orrkagyló alá nyílik. A garat közelében helyezkedik el az orrmandula, amelynek az immunvédelemben van szerepe. Az orr a fülkürttel, a középfüllel is összeköttetésben van. Melléküregek is elágaznak az orr üregeiből, amelyek az arcüregekhez illetve a homloküregekhez kapcsolódnak. Az orr-melléküregek belső felszíne ugyanolyan nyálkahártyával van borítva, mint az orrüreg maga. Ezek nyálkahártyái is rendelkeznek nyáktermő mirigyekkel, az ezeket továbbító, a természetes tisztulást biztosító csillószőrökkel.


A melléküregekben termelődő nyák az orr felé ürül. Ha azonban az orrjáratok eldugulnak, például fertőzés, gyulladás, irritáció hatására fokozódó váladéktermelés és nyálkahártya-duzzanat következtében, akkor a melléküregeknek a tisztulása, légcseréje is akadályozva van, a váladék pangani kezd, ami súlyos felülfertőzéseknek lehet a kiindulópontja. Ez a szoros összeköttetés az oka annak, hogy az orrnyálkahártya duzzanata, gyulladása igen gyakran átterjed az orrmelléküregek nyálkahártyáira is, és annak is, hogy a felső légúti fertőzések, gyulladások szövődményként homloküreg-, arcüreg- illetve középfülgyulladást okozhatnak.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag