Terhes vagyok. Milyen vizsgálatokra érdemes elmennem?

Kiss Gréta

A várandósság az egyik legszebb időszak egy nő életében, ám ahhoz, hogy ez alatt a 9 hónap alatt minden a legnagyobb rendben menjen, szoros orvosi kontroll szükséges. A leendő édesanyának számos kötelező vizsgálaton részt kell vennie, de csináltathat fakultatív szűréseket is. Szülész-nőgyógyászt kérdeztünk a megfelelő terhesgondozás folyamatáról.

Mivel sokan nem tudják napra pontosan megjelölni a fogantatás időpontját, hivatalosan mindig az utolsó rendes vérzés első napjától indul a terminus számítása. Ettől a naptól kezdve a várandósság átlagosan 40 hétig tart, amely időszakot három trimeszterre osztanak - a legtöbb szülés a 37. és a 42. hét között zajlik le. Bár annak, hogy egy kisbaba fejlődik a nő méhében, amenstruációelmaradása a legszembeszökőbb tünete, a legelső koraterhességi jeleket már a várt, de kimaradó vérzés előtt is lehet tapasztalni (gyakori vizelési inger, emlőérzékenység). A terhesség gyanúja különféle, drogériákban, gyógyszertárakban kapható gyorstesztek segítségével a közösüléstől számított 10. nap körül is igazolható. Pozitív eredmény esetén az utolsó menstruációtól számított 6-7. héten érdemes felkeresni nőgyógyász szakorvost.

Vizsgálatok az első trimeszterben (0-3. hónap)

Mint azt dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász szakorvos, humángenetikus elmondta, első alkalommal többféle vizsgálatot is elvégeznek. "A legfontosabb kérdés, hogy valóban fennáll-e terhesség, ennek eldöntéséhez ultrahangvizsgálat szükséges. Segítségével azt is meg tudjuk állapítani, hányan vannak a magzatok, tehát beszélhetünk-e ikerterhességről, és hogy a magzatok mindegyike méhen belül helyezkedik-e el, nem méhen kívüli-e a terhesség. A fertőzések kizárása miatt mikroszkóppal megnézzük a hüvelytisztasági fokot, illetve megvizsgáljuk, áttapintjuk a kismedencét, hogy fény derüljön az esetleges kóros elváltozásokra a petefészkek, a méh környékén" - sorolta a szakember, aki úgy folytatta: a kismama laboratóriumi vizsgálaton is részt vesz, ami kiterjed az összes szerv legfontosabb funkcióinak kontrolljára.

Ultrahangos vizsgálatra a terhesség több szakaszában is szükség van
Ultrahangos vizsgálatra a terhesség több szakaszában is szükség van. Fotó: Getty Images

A vércsoport-összeférhetetlenség kizárása érdekében vércsoportvizsgálatra ugyancsak elküldik a várandós nőt - amennyiben Rh negatív vagy 0-s vércsoportú, az ellenanyagszűrés is kötelező. Továbbá hepatitis B-re és a Treponema pallidumra (egy szexuális úton terjedő megbetegedés, a szifilisz kórokozója - a szerk.) is szoktak rutinszerűen szűrni. "Van még néhány fontos szerológiai szűrővizsgálat, amelyek bár nem részei a rutin terhesgondozásnak, de lehet, és véleményem szerint kell is kérni az elvégzésüket. Ilyen a rubeola, a toxoplazmózis, illetve a citomegalovírus-fertőzés szűrése, ezen betegségek ugyanis komoly veszélynek teszik ki mind az anyát, mind a magzatot" - hívta fel a figyelmet a szakorvos.

A kötelező vizsgálatok elvégzése után kiállítanak egy terhesgondozási kiskönyvet, amelyben pontosan megjelölik, a következő hónapokban melyik héten milyen szűréseken kell megjelennie a kismamának. "Régen kizárólag szülészeti-nőgyógyászati feladat volt a terhesgondozás, ma már azonban a háziorvost, a fogorvost és a védőnőt is bevonják. Sőt, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, génhiba, örökletes megbetegedés, ismétlődő vetélés, vagy például terhességi toxémia lépett fel az előző várandósságok során, orvosgenetikus segítségét is érdemes igénybe venni" - szögezte le Elek Csaba.

Vizsgálatok a második trimeszterben (3-6. hónap)

A 12-13. hetes genetikai szűrővizsgálat elvégzése kiemelten fontos a második trimeszterben: célja a számbeli és egyéb kromoszóma-rendellenességek, öröklött genetikai rendellenességek, durva fejlődési rendellenességek kimutatása. Elek Csaba aláhúzta: bár sok helyen már beépítették a rutin terhesgondozásba, előfordul, hogy külön kell kérni, így érdemes figyelmesnek lenni. "Az édesanyák életkora nagyban befolyásolja a kromoszóma-rendellenességek, elsősorban a Down-szindróma kialakulásának kockázatát: minél idősebben vállal valaki gyereket, annál nagyobb a veszélye a magzatot veszélyeztető genetikai problémáknak. Egy 35 éves nőnél például a populációs kockázat, amely az egész társadalomra vonatkozik, 1:250-hez (1 beteg magzat 250 terhességből)."

A genetikai vizsgálat során felállítanak egy részletes kórelőzményt, majd vért vesznek a kismamától, hogy ellenőrizzenek 3-4 vonatkozó biológiai markert. Végül, amikor a magzat ülőmagassága, vagyis a fejtető és a far távolsága 45 és 84 milliméter közöttire tehető, megvizsgálják a tarkóredő vastagságát, lemérik az orrcsontot - mert a Down-szindrómára jellemző például az orrcsont hiánya ebben a korban -, illetve kizárják a durvább fejlődési rendellenességeket is. Az így kapott adatok alapján kiderül, hogy az egyes kromoszóma-rendellenességeknek mekkora a kockázata. Ha a rizikó eléri az 1:250-et, akkor elküldik a terhes anyát amniocentézisre, magzatvíz-mintavételre, vagy legalábbis javasolják neki a beavatkozást. Elek Csaba arról is beszélt: a tarkóredő vastagságának normális értéke 3 milliméter alatt van az említett magzati nagyság, a 45 és 84 milliméter közötti fejtető-far távolság időszakában. 2,5 milliméter fölött azonban már szoktak ajánlani a szakemberek egy korai szívfejlődésirendellenesség-szűrést, ami különlegesen képzett kardiológust igényel. A vizsgálatot általában a 15-16. héten végzik el.

A 18-22. héten megtörténik a következő ultrahangvizsgálat is, amely a lényegesebb anatómiai rendellenességek kiszűrésére alkalmas, ilyen például a nyitott gerinc, a durva szívfejlődési rendellenesség, a rekeszizomsérv, a hasfalzáródási defektusok, illetve a vesefejlődési rendellenességek. Elek Csaba elmondta: a középidőben, tehát a 20. héten meg kell nézni a méhszáj tágasságát, mert a teljesen tünetmentes méhnyak-elégtelenség, avagy cervikális inkompetencia ekkortájt szokott spontán vetélést okozni.

A kismama a második trimeszterben, a 24. hét körül újabb teljes körű laborvizsgálaton vesz részt, amelyet szükség esetén összekötnek ellenanyagszűréssel (ez leginkább vércsoport-összeférhetetlenség esetén lényeges). Ilyenkor érdemes egyébként cukorterheléses vizsgálatot (oGTT) is kérni, a terhességi cukorbetegség ugyanis ekkor szűrhető a legjobban. Az oGTT során először éhgyomri vércukrot mérnek vénás vérből, ezt követően 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot kell meginni. Elfogyasztása után megvizsgálják, hogyan alkalmazkodott a szervezet a nagy mennyiségű cukorhoz: ennek nyomon követéséhez megfelelő időközönként vért vesznek, majd ez alapján állítják fel az értékeket. "A terhesség 24. hetében a normálérték éhgyomorra 6 mmol/liter alatti, két órával az oldat elfogyasztása után pedig legfeljebb 7,8 mmol/liter" - így a szülész-nőgyógyász, aki nyomatékosította: a kezeletlen terhességi diabétesz magzati elhalást, magzati túlnövekedést, kórosan fokozott magzatvíztermelést, lepényelégtelenséget, terhességi toxémiát, magzati sorvadást, vagy súlyos, többszörös fejlődési rendellenességet is okozhat, így az oGTT elvégzése nem maradhat el.

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben (6-9. hónap)

A harmadik trimeszterben elengedhetetlen a terhességi toxémia rendszeres szűrése, ami az artériás középnyomás (1x felső érték + 2x alsó érték osztva 3-mal - a szerk.), a testsúly és a vizelet vizsgálatából áll. Követni kell az anyai súlynövekedést, heti fél kilogrammnál nagyobb emelkedés ugyanis lappangó ödémára utal. Bizonyos időközönként vizeletvizsgálat is szükséges, mert mind a húgyúti fertőzések, mind pedig a fehérjevizeléssel jelentkező terhességi toxémia, vagy esetleg egyéb eredetű vesebetegségek súlyos veszélyt jelentenek az anyára és a magzatra nézve egyaránt. Legkésőbb a 36. héttől rendszeresen meg kell történnie a gyermek kardiotokográfiás vizsgálatának, amelynek nemcsak a magzati veszélyhelyzetek, elsősorban az oxigénhiány megállapításában van nagy szerepe, hanem a szülés észlelésében is.

Közvetlenül a kardiotokográfiás vizsgálatok előtt, a 30-32. hetes korban ultrahangot végeznek, ennek célja a többi között a magzat agyvízkeringésének vizsgálata, a vízfejűség időben történő kizárása. Elek Csaba kiemelte: bakteriális leoltást szintén érdemes végezni a hüvelyből, mert vannak olyan bélflóra eredetű baktériumok, amelyek a hüvelyben megtelepedve súlyos magzati fertőzést, szepszist, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, magzati halálozást idézhetnek elő a szülés alatt, és ugyanezek az anyánál is kialakulhatnak. A szakember szerint, ha kórokozót találnak, elég a burokrepedéssel egy időben elkezdeni az antibiotikumos kezelést, mert amíg a burok áll, a magzat tökéletesen védett.

A tervezett terhesség előnyei

Elek doktor mindazonáltal fontosnak tartotta megemlíteni: az eredménytelen terhességek megelőzése, illetve a teherbeesés megkönnyítése szempontjából lényeges lehet, hogy tudatosan készüljünk a babavárásra. A tervezés nemcsak azt segíti elő, hogy testileg-lelkileg felkészíthessük magunkat a várandósságra - például a megfelelő étrend kialakításával, mozgással, egyéni szükségleteink alapján táplálékkiegészítők szedésével, szakkönyvek olvasásával, stresszkezelési technikák gyakorlásával stb. -, hanem lehetővé teszi a prekoncepcionális, vagyis a fogamzás előtti gondozást (tanácsadást, kivizsgálást). Így már a fogantatás előtt kiderülhetnek olyan betegségek, amelyek problémák forrásai lehetnek a későbbiekben.


"Nőknél az esetek jelentős részében a terhesség előtt ki lehet mutatni az olyan daganatokat, fejlődési rendellenességeket, nőgyógyászati betegségeket, amelyek veszélyeztetnék az akadálytalan teherbeesést, illetve a baba akadálytalan kihordását. Ilyen például a sárgatest-elégtelenség, amely fennállásával nagy a veszély, hogy a terhesség 6. és 10. hete között elvetél az édesanya" - mondta el a szülész-nőgyógyász, aki a Leiden-mutáció szűrését is támogatja. Ez az ötödik véralvadási faktor pontmutációja, és fokozott trombóziskészséggel jár. A Leiden-mutáció jelenlétét igazoló vizsgálatot a terhesség alatt is el lehet végeztetni - bár nem kötelező, hanem opcionális -, ám a szülész-nőgyógyász szerint hasznosabb, ha már a várandóság tervezésekor sort kerítünk rá. "A Leiden-mutáció súlyos problémákat okozhat az érintett asszonyoknál, hiszen a terhesség eleve egy fokozott trombóziskészséggel járó állapot. Kezelés nélkül magzati elhalás, idő előtti lepényleválás, magzati sorvadás, terhességi toxémia, anyai stroke, szívinfarktus, mélyvénás trombózis, tüdőembólia is szerepel a lehetséges szövődmények között."

Milyen vizsgálatokkal deríthető fel ameddőségoka férfiaknál? Részletek itt.

Kevesen tudják, de az eredménytelen terhességnek, magzati elhalásnak, idő előtti burokrepedésnek az apánál fennállófertőzésis állhat a hátterében, így a férfi andrológiai vizsgálata ugyancsak elengedhetetlen. A szűrések során a többi között például spermatológiai rendellenességet is diagnosztizálhatnak, ami körülbelül 1500-féle betegséggel hozható összefüggésbe. "Bármilyen spermatológiai hibát észlelünk, annak okai hat nagy csoportba sorolhatók: fertőzések, hormonális elégtelenség, genetikai szindróma, vérellátási zavar, toxikus állapot vagy autoimmun folyamat. Az összes rendellenesség nagyjából háromnegyed része fertőzés, ami már a fogamzást is megnehezíti, végleges férfi meddőséget hagyhat maga után, és gócfertőzésként súlyos, esetenként halálos betegségek (agytályog, szívbelhártya-gyulladás, szívizom-elégtelenség stb.) okozója lehet. A spermatológiai problémák többségét tehát akkor is gyógyítani kellene, ha a férfi nem akar gyermeket" - összegezte a szakorvos.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait
IDŐPONTFOGLALÁS

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-7, +2 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon több napsütés várható, keleten több lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag