+7° - +22°
Kettős front

A leggyakoribb nemi betegségek

Kiss Gréta

Egyre több ember kap el nemi úton terjedő betegséget világszerte, sokakban azonban olyan erős a tüneteik miatt érzett szégyen, vagy a vizsgálattól való félelem, hogy egyáltalán nem, vagy csak késve fordulnak szakemberhez. Pedig a fertőzések nagy része tökéletesen gyógyítható, különösen, ha a kezelés időben elkezdődik, a beteg pedig minden orvosi utasítást betart.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség az STD és az STI betűszavak között. Mint ahogy azt egy korábbi interjúban Dr. Tisza Tímea bőr- és nemigyógyász szakorvos a HáziPatikának elmondta, régebben az STD gyűjtőnevet használták a nemi betegségekre, néhány éve azonban már inkább az STI szót alkalmazzák. Ennek az az oka, hogy az érintett kórképek között bőven akadnak olyanok, amelyek hosszabb-rövidebb ideig teljesen tünetmentesek lehetnek. Hiába kapja el valaki a fertőzést, előfordulhat, hogy csak évek múlva jelentkeznek nála panaszok, eközben viszont minden további nélkül átadhatja a fertőzést a szexuális partnereinek.

A nemi betegségek, más néven szexuális úton terjedő betegségek (STD - sexually transmitted diseases) vagy szexuális úton terjedő fertőzések (STI - sexually transmitted infections) általában szexuális érintkezés során kerülnek át egyik emberből a másikba. Szexuális érintkezésnek számít minden olyan szituáció, ahol a nemi szervek a szexuális partner valamely nyálkahártyájával (nemi szervek, száj, végbél) kerülnek kapcsolatba, tehát a hüvelyben, szájban vagy a végbélben végzett közösülés egyaránt fertőzéseket közvetíthet. Bizonyos esetekben szexuális érintkezés nélkül is megfertőződhet valaki: a fertőzött anya például átadhatja a kórokozót a magzatának terhesség, szülés, gyermekének pedig szoptatás alatt, de a vérátömlesztés vagy a közös tű használata (például intravénás droghasználat esetén) ugyancsak veszélyes lehet ebből a szempontból.

A figyelmeztető tünetek

Mivel az STI betegségeknek nem minden esetben vannak tüneteik, egy látszólag egészséges férfi vagy nő is megfertőzheti a partnerét. Attól függően egyébként, hogy mit kaptunk el, a panaszok jelentkezhetnek a közösüléstől számított pár órán vagy pár napon belül, de előfordul, hogy hónapok, évek telnek el anélkül, hogy bármilyen szimptómát is észlelnénk. Összességében azonban elmondató, hogy leggyakoribb figyelmeztető tünetek a következők: gyulladt hólyagok, kiütések a nemi szervek, a száj vagy a végbél környékén; fájdalmas vagy égő érzéssel járó vizeletürítés; váladékozó pénisz; szokatlan színű, állagú hüvelyi folyás; hüvelyi vérzés; fájdalmas közösülés; gyulladt, megnagyobbodott nyirokcsomók, különösen az ágyéknál; alhasi fájdalom;lázés kiütések a törzsön, kezeken, lábakon.

A leggyakoribb nemi betegségek

A nemi betegségek közé körülbelül 25-30 különböző kór tartozik, amelyeket baktériumok, vírusok és paraziták okoznak. A következőkben a leggyakrabban előforduló kórokat soroljuk fel. 

HPV-fertőzés. A humán papillomavírus (HPV) a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, csak a hámsejtekben képes szaporodni, és a bőrön, illetve a nyálkahártyán idéz elő elváltozásokat. Súlyos esetekben méhnyakrákot vagy más daganatot okozhat. A HPV-fertőzés sokszor tünetmentes marad, amennyiben mégis vannak panaszok, azok általában a vírus típusától függően jelentkezhetnek. Nemcsak szexuális úton terjedhet, az intim bőr-bőr kontaktus, vagyis a szexuális előjáték (orális szex, petting) is növelheti a fertőzésveszélyt. A HPV nem reagál gyógyszeres terápiára, csak afertőzésfizikai tüneteinek kezelése lehetséges. A megelőzés egyetlen biztos módja a szűrés és a védőoltás.

Chlamydia-fertőzés. A Chlamydia trachomatis nevű baktérium által okozott húgy-ivarszervi fertőzés szintén sok embert érint. Sokszor alig észrevehető tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik le, de baktérium elleni gyógyszerekkel eredményesen gyógyítható. Szimptómái közé tartozik férfiaknál a gennyes húgycsőfolyás, illetve az égő érzés a húgycsőben vizeléskor, nőknél az alhasi, valamint a közösüléskor fellépőfájdalomés a gennyes hüvelyváladékozás jelezhet.

Gonorrhea. Közismertebb nevén kankó vagy tripper. Az egyik legklasszikusabb szexuális úton átvihető betegség, a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Nőknél a húgycső- és hüvelyfolyás, a fölszálló fertőzés, férfiaknál az égető érzéssel kísért véres, gennyes húgycsőfolyás figyelmeztethet a bajra. A diagnózishoz nőknél a hüvelyváladékból vett kenetet tenyésztik ki az orvosok, férfiaknál pedig a hímvessző váladékából nyert mikroszkópos kenetből mutatják ki a fertőzést. Egyszeri, izomba beadott injekcióval kezelik a betegeket.

Szifilisz. Más néven vérbaj. Nemi úton terjedő vagy a magzati életben elszenvedett fertőzés, melyet a Treponema pallidum nevű spirális alakú kórokozóval történő fertőzés idéz elő. Oka csaknem mindig az óvszer nélküli nemi aktus egy fertőzöttel. A kezelésre a betegség valamennyi stádiumában elsőként ma is injekció formájában adott kristályos penicillint használnak, amennyiben erre allergiás a páciens, egyéb antibiotikumokat is ki lehet próbálni. A szifilisznek olyan tünetei vannak, mint a mozgászavar, az étvágytalanság, a csontfájdalom, a gyengeség, a fejfájás, a duzzadt lágyéki nyirokcsomók, illetve az ovális alakúfekélya nemi szerven, a szájon vagy a végbélen.

A nemi betegségek általában szexuális érintkezés során kerülnek át egyik emberből a másikba.

A nemi betegségek általában szexuális érintkezés során kerülnek át egyik emberből a másikba.

Fotó: Getty Images

Nemi herpesz. A nemi szervi vagy genitálisherpesza nemi szervek tájékán, a végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. Bőrgyulladás, viszketés, duzzadt nyirokcsomók, hüvelyi folyás és hólyagok utalhatnak rá. Pontos diagnózist a betegség aktív szakaszában állíthatnak fel az orvosok, vírustenyésztésre többnyire nincs szükség, elég a kórelőzmény és a látott klinikai kép. Véglegesen nem gyógyítható, de a tünetek enyhíthetőek.

Trichomoniázis. A hüvely vagy a húgycső nyálkahártyáinak gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség, amelyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Elsősorban a hüvelyben szaporodik, azt betegíti meg. Nemi érintkezés útján terjed, de közös fürdővíz, szivacs-, törülközőhasználattal is átkerülhet emberről emberre. A hüvelyi folyás megszaporodásával, a külső nemi szervek érzékenyekké válásával jár, a nemi aktust is fájdalmassá teheti. A nőbetegeket egyszeri gyógyszeres kezeléssel meg lehet gyógyítani, a férfiaknak azonban - noha általában panaszmentesek - hosszabb ideig, körülbelül egy hétig tart a gyógyszeres kezelés.

HIV/AIDS. A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS - acquired immunodeficiency syndrome) a humán immunhiány vírus (HIV - human immunodeficiency virus) fertőzés által okozott betegség. Az AIDS oka minden esetben a HIV-fertőzés, amely terjedhet nemi úton, vér útján, de az édesanya is "átadhatja" magzatának méhen belüli vagy szülés közbeni fertőzéssel. Ma már számos gyógyszerrel tudják kezelni a betegeket, bár gyógyítani nem lehet a kórt.

Noha mindenkinél, aki szexuálisan aktív, fennáll a lehetőség, hogy elkap egy nemi betegséget, vannak rizikófaktorok, amelyek növelik a veszélyt. Ilyen a többi között a védekezés nélküli szex, a gyakori partnerváltás, az intravénás droghasználat, illetve, ha korábban volt már valamilyen STI betegségünk. A minél hamarabbi diagnosztizálás nemcsak azért fontos, mert kezelés nélkül az érintett másokat is megfertőzhet, hanem azért is, mert a nemi betegségek súlyos szövődményekkel járhatnak - ide tartoznak például a terhesség vagy szülés alatti komplikációk, a szem-, ízületi vagy kismedence-gyulladás, a meddőség, a szívbetegségek, a bőrbetegségek és a rák.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

Szűrésre nem csupán akkor érdemes elmenni, ha tüneteink vannak. Dr. Tamási Béla, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Országos STD Centrum helyettes vezetője szerint a szexuálisan aktív, nem állandó párkapcsolatban élő felnőtteknek legalább évente egyszer részt kellene venniük ellenőrzésen. Azok, akik gyakran váltják a partnereiket, háromhavonta is elmehetnek bőr- és nemigyógyászhoz. Teszteltessük magunkat akkor is, ha gyermekvállaláson gondolkozunk, ilyenkor mind a leendő édesanyának, mind az édesapának át kell esnie a vizsgálaton. Új kapcsolat esetén ugyancsak szánjunk erre időt, nehogy továbbfertőzzük a partnerünket. A szexuálisan aktív homoszexuális vagy biszexuális férfiak számára is javasolják a rendszeres ellenőrzést (évente-kétévente, attól függően, milyen gyakran váltanak partnert), esetükben ugyanis nagyobb a veszélye például a HIV-fertőzésnek.

Amennyiben tüneteink alapján arra gyanakszunk, hogy STI betegségünk van, az első és legfontosabb teendő a szexuális érintkezés kerülése. A szexuális együttlét súlyosbíthatja az állapotot, a belső nemi szervek irányába terelheti a fertőzést, emellett a partner is elkaphatja a kórokozót. Ne halogassuk tehát szakember felkeresését! A bőr- és nemigyógyászok párok kezelésére is fel vannak készülve, a nőgyógyászok a női, míg az urológusok a férfi betegek ellátásával foglalkoznak. Célszerű egyébként a partnerünkkel együtt szakorvoshoz fordulni, hogy a kivizsgálás és a kezelés párhuzamosan történhessen, ezzel ugyanis megelőzhetjük a pingpongfertőzés kialakulását (amikor a gyógyult beteg a partnerétől kapja el ismét a fertőzést).

A szakember első körben kikérdez minket azzal kapcsolatban, milyen panaszaink vannak, azok mióta állnak fent, és hogy diagnosztizáltak-e már korábban nálunk valamilyen nemi betegséget. Fontos, hogy tudassuk, ha terhesek vagyunk, vagy szoptatunk! Az orvos érdeklődhet a szexuális irányultságunkról, szokásainkról is - erről semmiképpen se szégyelljünk beszélni, hiszen ha őszintén, nyíltan válaszolunk, azzal hozzájárulunk a minél pontosabb diagnózis felállításához.

A rendelőben meg szokták tekinteni a betegség által érintett bőr- és nyálkahártya-területeket, illetve megtapogatják a környéki nyirokcsomókat is. Ezután laboratóriumi teszteket végeznek el: váladékot és/vagy vért vesznek, amelynek mikroszkópos, tenyésztéses, illetve egyéb speciális (például szerológiai és PCR) vizsgálatára van szükség ahhoz, hogy pontosan felderíthető legyen a probléma gyökere. A teszttel kapcsolatban egyébként érdemes tudni, hogy nőknélmenstruációalatt nem végzik el, mert fals negatív eredményt adhat, illetve, ha férfi páciensről van szó, előtte egy órával már nem megengedett a pisilés (ez a húgycsővizsgálatnál fontos). A szűrési lelet alapján a szakember vagy további teszteket rendel el, vagy rögtön felállítja a diagnózist, és terápiás javaslatokat tesz, valamint elmondja, mire kell figyelni a gyógyulási időszak alatt.

A fertőzések nagy része tökéletesen gyógyítható, különösen, ha a beteg időben szakorvoshoz kerül, és minden kezelési utasítást pontosan betart. A baktériumok által okozott szexuális úton terjedő betegségek általában könnyebben kezelhetők, mint a vírusfertőzések, amelyek nem mindig gyógyíthatók; előbbi esetben általában antibiotikumot, utóbbinál vírusellenes készítményeket kap a páciens. Ha valakinél terhesen mutatnak ki STI betegséget, az azonnali kezelés megakadályozhatja vagy csökkentheti annak kockázatát, hogy a magzat is megfertőződjön.


Így védhetjük meg magunkat

Jelentősen csökken a megfertőződés esélye, ha néhány fontos szabályt betartunk. Tartózkodjunk a sűrű partnercserétől, mielőtt pedig új partnerrel közösülnénk, kérjük, teszteltesse magát, az eredmény ugyanis bizonyíthatja, hogy nem fertőzhet meg minket. Az STI bizonyos típusai ellen léteznek vakcinák - HPV, hepatitis A és B -, amelyeket érdemes beadatni magunknak. Noha az oltások akkor a leghatékonyabbak, ha a szexuális élet megkezdése kapjuk meg azokat, később is beadathatjuk. A szexuális aktus során mindig használjunk gumióvszert, és ha elmegyünk szórakozni, kerüljük a droghasználatot, és mértékkel fogyasszunk alkoholt - ellenkező esetben nem biztos, hogy felismerjük, mennyire rizikós egy adott helyzet, és könnyen felesleges kockázatot vállalhatunk

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait
IDŐPONTFOGLALÁS

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag