Százon felül, egészségesen

Kiss Éva

Ma Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg szív- és érrendszeri betegségben. Várószoba-sorozatunkban ezúttal e betegségcsoportról idézünk fel eseteket, hátha segíthetünk valakinek elkerülni a végső fejleményt.

Boldog 103. születésnapot!

V. Ferencné rákospalotai kis lakásában a tél végén nagy társaság gyűlt össze. A kerület polgármestere, jegyzője, önkormányzati képviselők, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője, a helyi tévé és újságírók jöttek el a családtagok mellett, hogy köszöntsék a városrész legidősebb emberét, a 103. születésnapját ünneplő Terike nénit. Ahogy ilyenkor szokott lenni, mindenki aziránt érdeklődött a leginkább, vajon mi lehet a titka annak, hogy ilyen hosszú élettel ajándékozta meg a sorsa, ráadásul úgy, hogy egészségét és jó kedélyét, szellemi frissességét is jórészt sikerült megőriznie.

Egy kedves ember

Bár az idős asszony élettörténetét megismerve sem tudhatjuk meg biztosan a hosszú élet receptjét, de a "titok" néhány elemére azért rálelhetünk. Terike néni egész életében egyszerű, dolgos életet élt. Szakképzettséget nem szerzett (az ő lánykorában nem is volt ez divat), férjhezmeneteléig a szülei, aztán a férje háztartásában dolgozott. Asztalos férje azonban korán meghalt, így özvegységre jutva, két lányával egyedül maradt a második világháború után. Immár neki is pénzkereső munkát kellett keresnie. Egy közeli óvodában helyezkedett el, dajkaként, takarítóként, konyhalányként. Nem voltak nagy váltások az életében: 75 éve lakik ugyanabban a lakásban. Nem ijedt meg a munka semmilyen formájától, büszke arra, hogy a gyermekeit becsülettel felnevelte, és megbízható, szeretetteljes emberek lettek belőlük. Az egyik lányát már elvesztette, de a másikkal máig csodálatos harmóniában élnek, ma is a 78 éves Klárika gondozza 103 éves édesanyját.

A család (unokái és most már dédunokái) és a barátok megegyeznek abban, hogy Terike néni máig megőrizte barátságos lényét, jó kedélyét, kedvességét, világra való nyitottságát, érdeklődését. Szeret élni és esze ágában sincs hamar lemondani erről az örömről: mint ahogy a polgármesteri köszöntésre válaszul elmondta, a következő születésnapjára is szeretettel várja a társaságot ugyanígy, ugyanide... Ő mindenesetre itt lesz!

A százéves mintabeteg

Az idős hölgy 103. születésnapján is kifejezetten jó egészségnek örvend, a háziorvossal is inkább csak a rendszeres ellenőrzés végett találkozik. A lakásban járókeret segítségével jár-kel, kisebb feladatokat maga elvégez ma is, igyekszik ellátni magát. Nyolcvanéves korában felmerült, hogy csípőprotézist kellene csináltatnia, de akkor még hagyta, hogy aggódó hozzátartozói lebeszéljék erről a műtétről, így járásában meglehetősen korlátozott, sétálni már nem mer elindulni. Amikor azonban a látása a szemén lévő szürkehályog miatt erősen megromlott, 98 évesen is vállalkozott a szemműtétre. A műtétet végző orvos azóta is őt állítja mintául a műtéttől rettegő betegei elé, mint a bátorság és az egészséghez, a jobb életminőséghez való ragaszkodás példáját.

Természetesen Terike néni fölött sem múlt el nyomtalanul az az évszázadnál hosszabb idő: az elmúlt évben már többször fordultak elő vele is kisebb-nagyobb rosszullétek, szédülések, szívtáji fájdalmak. Az orvosok erős (és veszélyes) szívritmuszavart állapítottak meg nála, amelyen pacemaker beültetésével tudtak segíteni. Beleegyezett ebbe a műtétbe is, így vált Terike néni két lábon járó orvosi csodává: noha mindössze egy héttel a 103. születésnapja előtt jött csak ki a kórházból a szívritmus-szabályozó beültetése után, újra jól van, és mivel a rosszullétei elmúltak, nagyon jól is érzi magát, és a kérdésre örömmel válaszolja: igen, köszöni, teljesen egészséges.

Orvosi szemmel: segítség a szívnek

A pacemaker olyan ütemszabályozó, amely a szívre ingert közvetít, ami a szívizmot összehúzódásra bírja. A szívbetegségek bizonyos formáiban ugyanis az élettani ritmusszabályozó, a szinuszcsomó működése elégtelenné válik, így a szívre ható ingert mesterségesen kell pótolni. A betegek életminősége és élettartama jelentősen javítható ezekkel a kis készülékekkel. A beültetés helyi érzéstelenítésben történik, a betegek számára minimális megterhelést jelent, a mai formájában bármely életkorban biztonsággal elvégezhető.

Már fél évszázada képes a technika ezen a módon segíteni az orvostudománynak: amint arról 2008-ban a Magyar Kardiológusok Társasága által szervezett kardiológus-kongresszuson megemlékeztek, fél évszázaddal azelőtt, 1958. október 8-án végezték el az első pacemaker beültetést. Stockholmban a világhírű Karolinska Intézetben Ake Senning szívsebész professzor nevéhez fűződik az első műtét. Az ehhez felhasznált készüléket Rune Elmquist orvos-mérnök tervezte. Az első beteg a műtét idején 43 éves volt, a beültetésre a lassú szívműködés következtében fellépő ismételt eszméletvesztései miatt került sor. A pacemaker életmentőnek bizonyult, megakadályozta az életet veszélyeztető eszméletvesztéses rohamokat, a beteg 43 évvel később, 2001-ben hunyt el 87 éves korában. E 43 év alatt a beteg mintegy 25 pacemakerrel kapcsolatos műtéten esett át, amelyeken egyre korszerűbb, méretében egyre kisebb eszközt kapott.

Hazánkban 1962-ben ültették be az első pacemaker készüléket. Az első években a beültetést nyitott mellkassal végezték, mivel az ingerléshez és érzékeléshez szükséges elektródát közvetlenül a szívizomra varrták fel. Az 1960-as években dolgozták ki az új műtéti eljárást, amelynek során az elektródát egy vénán keresztül vezették a jobb kamrába, és az ehhez csatlakoztatott telepet - ami az elektronikát és az energiaforrást tartalmazta - a kulcscsont alatt, a bőr alá helyezték el. Eleinte a beültetett telepek súlya meghaladta a 100 grammot. Az 1972-ben bevezetett "lithium jodid" elemek alkalmazása után a telepek súlya lényegesen csökkent, viszont élettartamuk a korábbi 2-3 évről 8-10 évre nőtt. A mai modern készülékek 20-25 gramm súlyúak, élettartamuk 6-10 év között van, működésük külső vezérléssel beállítható és változtatható, képesek számos diagnosztikus adat tárolására. A pacemaker beültetés világszerte betegek millióinak életét hosszabbította meg, és javította életminőségüket. Évente hazánkban 4500-5000 PM telepet ültetnek be - tudtuk meg a Magyar Kardiológus Társaság összefoglalójából.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag