A hirtelen szívmegállásnál is van segítség - II.

Magyarországon 20-25.000 ember halálát okozza évente a hirtelen szívmegállás. Sokan megmenthetők (volnának) egy olyan készülékkel, amelyet nem szigorúan csak orvosok használhatnak.

Újraélesztés defibrillációval

Hirtelen szívhalál esetén az újraélesztés egyetlen módja a szív időben történő elektromos sokkolása, az ún. defibrilláció. A defibrillálás során meghatározott lefutású és energiatartalmú áramot vezetnek keresztül a szíven. Ezzel az ütéssel kioltják a szívizom kaotikus elektromos aktivitását, amely akadályozza a szabályos működést. Az így bekövetkezett elektromos csendben esélyt kap a szívizomzat, hogy beinduljon saját, normális ingerképzése.
A defibrillációra rendelkezésre álló idő rendkívül rövid, mert minden egyes defibrilláció nélkül eltelt perc 7-8%-kal csökkenti a beteg túlélési esélyeit. A kamrafibrilláció felléptétől számított 5 percen belül még valószínűleg maradandó károsodás nélkül visszafordítható a folyamat, 10 perc után a túlélés esélye már minimális.

Egy eszköz, amellyel bárki életet menthet

A defibrilláció egy erre a célra kialakított életmentő készülék, a defibrillátor segítségével történik. Mostanáig az újraélesztésnek ezt a módját csak orvosok, illetve szakemberek (mentősök) végezhették, hiszen csak ők rendelkeztek megfelelő felkészültséggel és a szükséges készülékkel. Ezért sok esetben, mire a beteg hozzájutott a megfelelő eszközzel nyújtott segítséghez, már túl késő volt.

A technika fejlődése azonban lehetővé tette olyan kis méretű, automata működésű defibrillátorok kifejlesztését, amelyet az orvosokon illetve szakembereken kívül a laikusok is használhatnak. Azáltal, hogy az automata defibrillátor képes nagy biztonsággal felismerni a fibrillációt, irányítani, illetve kivitelezni a további teendőket, nemcsak orvosi képzettséggel rendelkezők, hanem 6-8 órás képzést követően bárki bátran használhatja. A biztonságos felhasználást garantálja, hogy a készülék csak akkor működtethető, ha az valóban indokolt, használatát pedig fény-, hang- és szöveges utasítások segítik.
Az eszköz a szükséges képzést elvégző személyek segítségével immár bárki számára elérhető lehet. Különösen ott volna fontos követően olyan helyeken, - közterületen, közintézményekben - ahol sok ember fordul meg, és a tömeg, az ügyintézés feszültsége miatt a hirtelen szívhalál előfordulásának esélye viszonylag nagy, és/vagy a megfelelő szaksegítség megjelenése meghaladja az öt percet:
  • repülőtér, repülőgép,
  • irodaházak,
  • közigazgatási egységek,
  • művese állomások,
  • sportlétesítmények,
  • bevásárlóközpontok,
  • hajléktalanszállók,
  • orvosi vizsgálócentrumok,
  • közlekedési helyszínek (vasút, metró, hajók, autópályák),
  • iskolák.
Felismerve az azonnali defibrillálás életmentő szerepét, az Amerikai Egyesült Államokban - ahol a készüléket már 1986. óta alkalmazzák - nagy gondot fordítottak arra, hogy minél szélesebb körben adják át az embereknek az újraélesztéshez, ezen belül az automata működésű életmentő defibrillátor készülék használatához szükséges ismereteket. Ennek eredménye ma már nyilvánvaló: elsőként az Egyesült Államokban, Las Vegasban végzett felmérés szerint az arra kiképzett biztonsági őrök 105 betegnél használták a készüléket. Az időben történt eredményes beavatkozás következtében a betegek 53%-a elhagyta a kórházat. Ez az arány hazai vonatkozásban nem éri el a 10%-ot!
Magyarországon két éve forgalmazzák a defibrillátor félautomata változatát, és ez idő alatt számos vállalatot és intézményt kerestek meg vele, többek között a Mentőszolgálatot, a Magyar Honvédséget, a Budapesti Tűzoltóságot, a MALÉV illetékeseit és számos háziorvost. Remélhetőleg fitnessz centrumok, szállodák, fürdők is felismerik az életmentő készülék jelentőségét.
Elvileg magánszemélyek is beszerezhetik és használhatják a félautomata defibrillátort, de jelenleg félmillió forint körüli ára miatt bizonyára csak igen szűk körben volna rá érdeklődés. Valószínűbb, hogy nálunk is a külföldön elterjedt gyakorlatot kell alapul venni, és a nagy forgalmú helyeket látják el a készülékekkel. Függetlenül attól, hogy hol alkalmazzák, a használatára jogosult személyeknek előzőleg 4-6 órás képzésen kell részt venniük.
Reméljük, már a közeljövőben is sok életet menthetünk meg ily módon Magyarországon.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag