Háziorvosi ellátás: mihez van jogunk?

Az egészségügyi ellátórendszer alapját a háziorvosi és házi gyermekorvosi ellátás adja, melynek rendszerében mindenkinek módja van arra, hogy lakóhelyén, illetve annak közelében orvost válasszon, akivel hosszú távú és személyes kapcsolatot alakíthat ki.

A háziorvosi ellátás legfőbb célja, hogy személyes és folyamatos ellátást nyújtson az egészségi állapot megőrzéséhez a beteg nemétől, korától és betegsége természetétől függetlenül.
A folyamatos ellátás biztosítása érdekében a háziorvosnak hetente minimum 15 órát kell rendelnie, munkanapokon ez legalább 2 órát jelent. De nem csak rendelési időben kötele a feladatait ellátni, hanem szükség esetén biztosítani kell a beteg otthonában történő ellátást is. Ügyeleti időben pedig alkalomszerű és azonnali sürgősségi ellátást végez.

A háziorvos megválasztása

A betegek szabad orvosválasztása vonatkozik a háziorvos megválasztására is. A háziorvos választás első lépése a választott orvosnál történő jelentkezés. Amennyiben a háziorvos a beteg jelentkezését elfogadja, ezzel a háziorvosi ellátását elvállalja és erről igazolást ad ki, melyen szerepel az orvos neve, rendelőjének címe és telefonszáma is.

A háziorvos a jelentkezést akár el is utasíthatja, azonban a körzetébe tartozó beteget csak különösen indokolt esetben utasíthatja el.

Évente egy alkalommal bármilyen indokolás nélkül új háziorvost választhatunk. Az új háziorvos az őt választó beteget átkéri az előző orvosától, ami azt jelenti hogy új orvos választásakor nekünk csak jelentkeznünk kell a választott orvosnál, ő fogja a hivatalos formaságokat intézni az ügyünkben.

Mi tartozik egy háziorvos feladatai közé?

Mi tartozik egy háziorvos feladatai közé?

A háziorvosok feladatai

A gyógyító-megelőző alapellátás keretében a háziorvos feladatkörébe tartozik különösen az egészséges lakosság részére nyújtott tanácsadás és szűrés, a beteg vizsgálata, gyógykezelése, egészségi állapotának ellenőrzése, orvosi rehabilitációja, illetve szükség esetén szakorvosi vagy fekvőbeteg-gyógyintézeti vizsgálatra, gyógykezelésre való utalása, a keresőképtelenség elbírálása.

A háziorvos feladatkörébe tartozik továbbá,

 • a terhes gondozásban való közreműködés,
 • a közegészségügyi-járványügyi feladatok ellátása,
 • az egészségnevelésben és az egészségügyi felvilágosításban való részvétel,
 • külön jogszabályban foglaltak szerint az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzése és az egyes népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatokban való közreműködés,
 • az önkormányzattal kötött szerződésben rögzítettek szerint az ügyeleti szolgálatban való részvétel,
 • külön engedély alapján a kézi gyógyszertár kezelése,
 • orvosi, orvos szakértői feladatok,
 • halott vizsgálat ellátása.
A házi gyermekorvos speciális feladati közé tartozik ezeken felül többek között,

 • a csecsemők és a gyermekek gyógyító-megelőző alapellátása, az ehhez kapcsolódó tanácsadás,
 • az újszülöttek, a veszélyeztetett csecsemők és gyermekek szükség szerinti megelőző látogatása,ezen túlmenően intézeten kívüli szülés esetén az újszülöttnek a szülés megtörténtétől számított 4-7 napon belül történő meglátogatása,
 • a gyermekintézményekbe történő felvétel előtti orvosi vizsgálat,
 • gyermekápolás címén a keresőképtelen szülő állományba vétele.
A háziorvosi ellátás részletes szabályai megtalálhatóak az 1997. évi ClVI. törvény 88. § szakaszában, valamint a 4/2000. (II. 25.) EüM rendeletben és a az egészségügyről szóló 1972. évi II. törvény végrehajtásáról szóló 16/1972. (IV. 29.) MT rendelet rendelkezései között.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag