Koronavírus: így előzhetjük meg a családon belüli fertőzéseket

HáziPatika

Különösen nehéz helyzetben vannak azok a családok, amelyeknek valamelyik - vagy éppen több - tagja koronavírus-fertőzéssel küzd. Összegyűjtöttük azokat az óvintézkedéseket, melyekkel jó eséllyel csökkenthető a vírus átadásának esélye egy háztartáson belül.

Ma már nincs olyan ember, akit valahogy - családja, barátai, ismerősei révén - ne érintene a koronavírus-járvány. A helyzet viszont akkor válik igazán stresszessé, ha személyesen is érintettek leszünk. Amikor koronavírus-fertőzöttként - pozitív tesztünk tudatában, vagy anélkül, tüneteket produkálva - úgy kell együtt élnünk hozzátartozóinkkal, hogy nincs lehetőségünk a teljes elszeparálódásra. Mert kicsi a lakás, mert a családnak szüksége van ránk (egy újszülöttet például nem lehet egy hétig elválasztani az édesanyjától), vagy mert egyéb okból nem tudjuk megoldani. Hasonló a helyzet, ha valamelyik családtagunk kapta el a SARS-CoV-2 vírust, és úgy szeretnénk gondoskodni róla, hogy közben a többiek a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. "Ez a helyzet nagy körültekintést követel, mert amennyiben az egyik családtag koronavírusos, az egy háztartásban élőknek körülbelül 50 százalék az esélyük a megfertőződésre" - hívta fel a figyelmet a megfelelő szabályok betartásának fontosságára David Hirschwerk belgyógyász, fertőző betegség-specialista a healthline.com-nak nyilatkozva. Az oldal témával foglalkozó cikke alapján összefoglaltuk a leghatékonyabb óvintézkedéseket, amelyekkel csökkenthetjük a koronavírus-fertőzés lehetőségét családon belül.

házi karantén
Koronavírus-fertőzés esetén a másoktól való teljes elszeparálódás a leghatékonyabb. Fotó: Getty Images

Teszteltessük magunkat!

Ha családtagjaink közül valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, törekedjünk rá, hogy szoros kontaktszemélyként minket is a lehető leghamarabb teszteljenek. A legjobb persze az lenne, ha ilyenkor az összes egy háztartásban élőnél azonnal elvégeznék a PCR-tesztet. Minél több idő telik el a tünetek megjelenése után (különösen ha az eredményre szintén napokat, esetleg egy hetet kell várni), annál nagyobb az esély, hogy az eredmény nem a valós helyzetet tükrözi. Ahogy arról korábban a HáziPatika oldalán írtunk, a negatív teszt sem jelenti feltétlenül azt, hogy valaki nem fertőzött és nem képes fertőzni. Több tényező is álnegatív eredményt hozhat. Előfordulhat, hogy valaki a tesztelés pillanatában a fertőzés korai szakaszában jár: szervezetében a vírusterhelés a teszt által kimutatott szint alatt van. Friss kutatások szerint egyébként a koronavírusos betegek a tünetek megjelenése előtt két nappal, és a tünetek megjelenését követő 5 napig a legfertőzőbbek. Ha valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőségünk teszteltetni magunkat, de a tünetek alapján gyaníthatóan koronavírus-fertőzésben szenvedünk - vagy az egyik családtagunk -, akkor is érdemes házi karanténba vonulni, és betartani a megfelelő óvintézkedéseket, hogy másokat megkíméljünk. 

Egyre több példa bizonyítja, hogy hiába produkál valaki negatív tesztet, előfordulhat, hogy már fertőzött, és ő is fertőz. (Ahogy ritkán, de az is, hogy valaki a pozitív teszt ellenére mégsem fertőz.) Az sem egyedi eset - ha a koronavírus a szervezetben hirtelen exponenciálisan megsokszorozódik -, hogy valakinek reggel negatív a tesztje és még nem fertőz, ám délután a teszt már kimutatja a koronavírus jelenlétét, és a beteg másoknak is képes továbbadni a vírust. Részletek!

Igyekezzünk a lehető legjobban elszigetelődni!

Pozitív koronavírus-teszt után meg kell kezdeni a házi karantént. Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) iránymutatása szerint fertőzöttként amennyire lehet, szigetelődjünk el a velünk egy háztartásban élőktől. Ha van rá lehetőségünk, költözzünk külön szobába, használjunk külön fürdőszobát és vécét. Utóbbi azért fontos, mert számos kutatásból kiderült, hogy olykor még a gyógyultnak nyilvánított emberek is tovább fertőzhetnek, ugyanis a bélrendszerünkben jóval tovább életképes marad a SARS-CoV-2 vírus, mint mondjuk a garatunkban. A székletből például akár még hat nappal a negatív-PCR-teszt után is kimutatható. A beteg családtag szükségleteiről - ha megoldható - a többiek gondoskodjanak: vigyenek neki ételt, italt, hogy csak a legszükségesebbekért kelljen elhagynia a szobáját. Fontos, hogy az általa használt evőeszközöket, edényeket, poharakat, törölközőt és egyéb tárgyakat ez idő alatt más ne használja.

Tartsunk minél nagyobb távolságot!

Fertőzöttként lehetőség szerint tartsuk az 1,8-2 méteres távolságot - ez a jelenleg ajánlott minimális távolság nyilvános térben - a velünk együtt élőktől. "Ha nagyon szűk az életterünk, akkor is próbáljunk meg minél messzebb kerülni a többiektől" - ezt tanácsolja Bruce E. Hirsch, fertőző betegségekkel foglakozó amerikai orvos. Ha nem megoldható a teljes elszeparálódás, a távolságtartás akkor is segíthet: alacsonyabb vírusmennyiségnek lesznek kitéve a többiek. Hirsch szerint egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy az a fertőzött, aki korábban nagy vírusmennyiségnek volt kitéve, sokkal betegebb lesz - súlyosabb tüneteket produkál - mint az, aki kisebb vírusmennyiséget "kapott", és így lett beteg. 

Szellőztessünk gyakran!

Ha koronavírusos beteg van a családban, minden helyiségben szellőztessünk, amilyen gyakran csak tudunk. Télen ilyen szempontból egy kicsit nehezebb a helyzet, mert nem lehet folyamatosan nyitva tartani az ablakokat, de a szakemberek szerint fontos - még akkor is, ha feljebb kell tekerni a fűtést -, hogy a levegő minél gyakrabban cserélődjön: a zárt térben ugyanis a levegő aeroszol részecskéihez tapadva órákig fertőzőképes marad a vírus.

Viseljünk maszkot a lakásban is!

Ahogy egy maszkviseléssel kapcsolatos kísérletből kiderült, a kiköhögött, kitüsszögött vírusrészecskék az aeroszolcseppek segítségével maszkviselés nélkül átlagosan 2-5 métert is megtehetnek a levegőben. Éppen ezért, ha valaki fertőzött, otthonában is viseljen maszkot. Sőt, valójában az a legjobb, ha a vele együtt élők is ezt teszik saját védelmük érdekében. (Ez egyébként nem csak koronavírusos, hanem influenzavírusos megbetegedések esetén is hasznos lehet). Erre a célra tökéletesen megfelelnek az orvosi maszkok, és noha nem nyújtanak 100 százalékos védelmet a fertőzéssel szemben, a többi óvintézkedés betartásával csökkenthető afertőzésátadásának esélye. Ha más nincs, Hirsch szerint egy textilmaszk, vagy egy ideiglenesen orrot és szájat eltakaró póló is megfelel. 


Rendszeresen mossunk kezet, és fertőtlenítsük a használati tárgyakat!

A CDC iránymutatása alapján ajánlott a gyakori, alapos - legalább 20 másodperces szappanos kézmosás -, különösen, ha koronavírusos beteggel érintkezünk. Amennyiben mi vagyunk betegek, még gondosabban ügyeljünk kezeink tisztaságára: különösen, ha a szánkhoz vagy maszkunkhoz érünk, illetve ha kezünkbe köhögünk. Ilyenkor jó megoldás lehet a legalább 60-70 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítők ideiglenes használata.  (Ezek rendszeresítése tönkreteszi a bőrt.) Fontos a közösen használt felületek - asztallapok, villanykapcsolók, kilincsek, közös használati tárgyak, a fürdőszoba és a vécé - különös tekintettel a csapokra, kádra és vécékagylóra - napi fertőtlenítése, ha beteg van a családban.

Megbízható forrásokból informálódjunk!

Nem csak a házi karantén idején fontos, hogy hiteles, megbízható forrásokból - elismert tudományos szaklapokból, portálokról, orvosoktól, szakértőktől - származó hírekre támaszkodjunk. Ne higgyünk el feltételül mindent, amit a koronavírusról hallunk, olvasunk - azért ne becsüljük alá a hatásait, de ne is lovaljuk bele magunkat az "úgyismeghalunk"-érzésbe. Rengeteg téves információ, kamuvideó kering a neten a COVID-19-ről, amelyek különösen akkor hathatnak ránk elemi erővel, ha mi magunk is érintettek vagyunk. Szűrjük meg ezeket, mert mentálisan igen károsak lehetnek, és hátráltathatják gyógyulásunkat.

Rendszeresen beszéljünk a barátainkkal!

Akkor se mondjunk le barátaink, vagy a tágabb családunk társaságáról és támogatásáról, ha éppen házi karanténban vagyunk. Azzal, hogy beszélünk velük - akár telefonon, akár Skype-on, cseten vagy bármilyen más eszközön -, kirángatjuk magunkat az önsajnálatból, kibeszélhetjük magunkból félelmeinket, meghallgathatjuk, hogy velük mi történt, ezzel pedig elterelhetjük a gondolatainkat saját bajainkról. Ezekre a kapcsolatokra akkor is nagy szükségünk van, ha legközelebbi hozzátartozóinkkal vagyunk körülvéve, mert segítségükkel egészen más perspektívából szemlélhetjük a világot, és ez fontos szerepet játszik mentális egészségünk megőrzésében.
A koronavírus miatt idén nem karácsonyozik együtt a brit királyi család. II. Erzsébet visszavonultan tölti a karácsonyt, a királyi család tagjaival sem találkozik a járvány miatt - további részletekért kattintson társportálunk, az nlc.hu cikkére.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag