Koronavírus: fény derült a szuperterjesztők titkára

HáziPatika

Kísérleti úton azonosítottak olyan fiziológiai tényezőket amerikai kutatók, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy valaki szuperterjesztővé váljon cseppfertőzéssel terjedő vírusok, így akár a mostani világjárványért felelős új koronavírus esetében.

Mint azt korábban megírtuk, a koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet töltenek be az úgynevezett szuperterjesztők. Kutatások szerint ugyanis a fertőzöttek jelentős része egyetlen kontaktszemélynek sem adja tovább a vírust, az új esetekért pedig csupán egy szűk kisebbség felelős. Kérdéses ugyanakkor, hogy mitől válik valaki szuperterjesztővé, mi több, amennyiben sikerülne jobban megérteni a jelenség hátterét, az a megelőzés és a pandémia visszaszorítása kapcsán is komoly előrelépést jelentene. A Közép-floridai Egyetem (UCF) kutatóinak egy friss tanulmánya éppen ez ügyben szolgálhat hasznos információkkal.

Újabb kutatások szerint nemcsak emberek, hanem helyszínek is lehetnek szuperterjesztők a koronavírus-pandémiában. Részletek itt.

Az intézmény által kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzés útján terjed, azaz például a köhögés vagy tüsszentés nyomán a levegőbe kerülő váladékcseppek közvetítésével. Michael Kinzel, az UCF gépészmérnöki intézetének adjunktusa, a mostani tanulmány társszerzője szerint érdemes tehát azokat a tényezők megvizsgálni, amelyek befolyásolhatják, milyen messzire jutnak el ezek a váladékcseppek a levegőben. "Kimutattuk, hogy az emberi testnek vannak olyan jellemzői, mint amilyen például az orrjáratok légáramlásának bonyolult rendszere, amely lényegében megzavarja a tüsszentés szájon át történő kiáramlását, megelőzve ezáltal, hogy a váladékcseppek nagy távolságra szóródjanak szét" - magyarázta a kutató.

COVID-19, koronavírus, tüsszentés, cseppfertőzés, arcmaszk
Hiánytalan fogsor és orrdugulás mellett fertőzésveszélyesebb lehet a tüsszentés. Fotó: Getty Images

A zsebkendőhasználat ezért hasznos

A tanulmány szerint problémát jelent például az orrdugulás, mivel a tiszta orrjáratok egy plusz menekülési útvonalat kínálnak a szájon túl a tüsszentés számára. Orrdugulás esetén lekorlátozódik az a terület, ahol a tüsszentés képes eltávozni, végeredményben pedig a kiáramló váladékcseppek sebessége is felgyorsul emiatt. Ugyancsak ebbe az irányba és hasonló módon hat, ha valakinek hiánytalan a fogsora. "A fogak leszűkítik a légáramlás útját, felerősítve, turbulensebbé téve azt" - fogalmazott Kinzel. Hozzátette, ezek a tényezők egyaránt elősegítik egy fennállófertőzéstovábbadásának kockázatát.

A kutatók 3D-s modellezés és numerikus szimulációk révén vizsgálták, hogyan terjednek a tüsszentés által levegőbe kerülő váladékcseppek. Külön-külön elemeztek minden lehetséges variációt a fogak megléte vagy hiánya és az orrjáratok átjárhatósága tükrében. Az így kapott eredményekből kirajzolódott, hogy azokban a modellekben, ahol teljes fogsorral és eldugult orral kalkuláltak, mintegy 60 százalékkal messzebbre jutottak el a kiáramló nyálcseppek, mint a fog- és orrdugulásmentes modellek esetén. Természetesen fogaink épségére mindenképpen vigyáznunk kell, ugyanakkor a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy érdemben csökkenthető egy esetleges fertőzés továbbadásának kockázata, ha ügyelünk orrunk tisztán tartására - például zsebkendőhasználattal.

A nyál állaga is fontos szempont

Szimulációik során a floridai kutatók kitértek a nyálra is, pontosabban megnézték, mekkora súllyal esik a latba, hogy tüsszentéskor a nyál híg, közepes vagy sűrű állagú-e. Mint kiderült, a híg nyál kisebb cseppekre szakad szét, ezáltal jobban szétszóródik, illetve az apróbb cseppek hosszabb ideig lebegnek a levegőben. A sűrűbb nyál alig három másodperc alatt eléri a talajt, aminek hatására drasztikusan lecsökken a fertőzés veszélye, eközben viszont a híg nyálból képződött váladékcseppek még mindig megtalálhatóak a levegőben potenciális vírusterjesztőként. Ez a felfedezés szorosan kötődik a kutatók egy projektjéhez, amiben egy olyan COVID-19 elleni cukorkát terveznek megalkotni, amely sűrűbbé teszi az emberi nyálat, fizikailag csökkentve ezáltal a fertőzés terjedésének kockázatát.


"Eredményeink azt mutatják, hogy a vírusokkal való érintkezés veszélye nagyban függ a folyadékdinamikától, amely pedig változhat bizonyos emberi jellemzők függvényében. Mi több, ezek a jellemzők akár a szuperterjesztő események hátterében meghúzódó tényezőkként is funkcionálhatnak a koronavírus-világjárványban" - mutatott rá Kareem Ahmed, a tanulmány társszerzője. A kutatók terveik szerint kibővítik majd a vizsgálatot klinikai tanulmányokra is, hogy különböző hátterű emberektől gyűjtött adatokkal is összehasonlíthassák a szimuláció során szerzett tapasztalataikat.

A tanulmány a Physics of Fluids című tudományos folyóiratban jelent meg november 12-én.

Egy infektológus szakértő szerint létszámkorlátot kellene bevezetni az áruházakban, hogy a karácsonyi bevásárlás során ne gyűljenek össze hatalmas tömegek az üzletekben. Minderről bővebben olvashat az nlc.hu cikkében ide kattintva.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag