Koronavírus: adatokat tüntettek el Vuhanban

HáziPatika

Hogy eltitkolják létezésüket. Az eset a víruseredet szempontjából különösen fontos.

Sok génszekvenálási adatot töröltek az azokat tároló Google Cloudból, Jesse Bloomnak, a seattle-i Howard Hughes Orvosi Intézet munkatársának azonban sikerült tizenhármat helyreállítania ezek közül, de összesen 241 korai szekvenálási adatcsomag hiányozhat az adatbázisokból kutatók szerint. Erre a kutató akkor jött rá, amikor egy 2020 májusában publikált tanulmányhoz csatolt táblázatot vizsgált meg. A szekvenciáknak a Vuhani Egyetem PRJNA612766 nevet viselő projektje részeként kellett volna szerepelniük egy szekvenciaarchívumban, amikor azonban megpróbálta azokat kikeresni, nem találta az adatbázisban -írja a LiveScience-re hivatkozva az Infostart.

vuhan, koronavírus, covid 19
Fotó: Getty Images

Nincs hivatalos magyarázat a törlésre

Bloom a további kutatásaival azt is kiderítette, hogy a szekvenciák alapjául szolgáló mintákat a koronavírus-járvány első betegeitől vették járóbeteg-ellátás keretében, a szekvenciákat pedig Aisu Fu és a vuhani egyetem kórháza készítette el. Bloom arra nem jött rá, miért törölték aztán a szekvenciákat és az azok alapján készült tudományos anyag szerzői sem válaszoltak megkeresésére. "A törlésnek nincs hihető tudományos oka, a szekvenciák tökéletesen egyeznek a Wang és munkatársai által készített tanulmányban leírt mintákkal - írta Bloom a bioRxiv szaklapban. - A tanulmányban nincsenek javítások, szerepel benne, hogy az alanyok engedélyét megkapták, és a szekvenálás nem mutat plazmid vagy minta-minta szennyeződésre utaló jeleket. Ezért valószínűnek tűnik, hogy a szekvenciákat törölték, hogy elfedjék létezésüket". 

Honnan indult a koronavírus-járvány?

Ezek a legvalószínűbb elméletek. Kattintson!

Már Vuhan előtt Kínában volt a vírus

A kutató azt is kiemelte, csak részleges szekvenciákról van szó, sem a mintavétel helyére, sem annak idejére vonatkozó konkrét információi nincsenek, pedig ezek kulcsfontosságúak lennének a vírus eredetére vonatkozó vizsgálatok kapcsán. A megtalált szekvenciák nem szolgáltatnak bizonyítékot vagy ellenérvet sem a laborból történő kiszökés teóriájára, sem arra, hogy az természetes úton keletkezett. Azt viszont megerősítik, hogy az új koronavírus már a vuhani piaci kitörés előtt jelen volt Kínában. 

Nem a halpiacról származik...

Az eddigi elsőnek hitt genetikai szekvenciákkal volt ugyanis egy probléma: a piacon talált esetekből származó minták három olyan mutációt tartalmaznak, amelyek hiányoznak a hetekkel később, a piacon kívül felbukkant esetekből származó vírusmintákból. Az ezt a három mutációt nélkülöző vírusok jobban hasonlítanak a patkósdenevérekben talált koronavírusokhoz. 

... hanem a denevérektől

A tudósok viszonylag biztosak abban, hogy az új koronavírus a denevérekből származik, így logikus feltételezni, hogy az elődből is hiányoznak ezek a mutációk. Jesse Bloom is megállapította, hogy a törölt szekvenciák, melyek így a legkorábbi minták lehetnek, szintén nem tartalmazzák ezeket a mutációkat. "Három lépéssel közelebb állnak a denevér-koronavírusokhoz, mint a vuhani piacról származó vírusok - írta Bloom a bioRxiv adatbázisába feltöltött tanulmányában. - Ez a tény arra utal, hogy a piaci szekvenciák, amelyek a WHO és Kína közös jelentésében a genomikai epidemiológia elsődleges fókuszában állnak, nem reprezentatívak a 2019 decemberének végén és 2020 januárjának elején Vuhanban keringő vírusok tekintetében." 


Pusztító hatással lehet agyunkra a koronavírus. Ezekre a hosszútávú következményre kell felkészülni a tudósok szerint. A részlektekért kattintson.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag