Ez minden idők leggyilkosabb baktériuma

Valószínűleg az emberre nézve minden idők leggyilkosabb élőlénye a pestisbaktérium, de az emberi történelemre, mindenféleképpen ez a mikroba gyakorolta a legnagyobb hatást. És alig változott az évszázadok alatt.

Egy frissen publikált kutatásból kiderült, hogy a pestis baktérium ma ismert változata egyenes ági leszármazottja annak, amely jelentős szerepet játszott a Keletrómai birodalom összeomlásában, a középkori Európa lakosságának megfelezésében és a XIX. század végi nagy ázsiai járványban. Azaz, ha csak a genetikáját nézzük, a fekete halál ma is készen áll a pusztításra. Kisebb járványok jelenleg is rendszeresen előfordulnak.
A jenai Max Planck Történelemtudományi Intézet kutatói megállapították, hogy a pestisbaktérium egyetlen alkalommal hatolt be mélyen Európába a XIV. század közepén, de ez az egyszeri belépés elegendő volt ahhoz, hogy a fekete halál az egész kontinenst végiggyilkolja - írja az Origo.hu. A középkori tömegsírokból származó bakteriális DNS elemzése, és további minták vizsgálata elárulta, hogy mindannyiszor ugyanaz a baktériumtörzs ütötte fel a fejét a rákövetkező négy évszázad ismétlődő európai járványok során, míg végül Kínában kötött ki, ahonnan a harmadik világméretű pusztító útjára indult a XIX. század végén. A járvány Ázsiába átterjedt hulláma szolgáltatta azt a forráspopulációt, amelyből a jelenkori járványok táplálkoznak. A mai pestis tehát úgyszólván egyenes ági leszármazottja a XIV. századi fekete halálnak - derül ki a Cell Host & Microbe című folyóirat június 8-i számában megjelent cikkből.
Maria Spyrou, a cikk szerzője megerősítette azt a széles körben elfogadott nézetet, hogy a kórokozó Közép-Ázsiából jutott Európába, méghozzá patkányok (egész pontosan a patkánybolhák) közvetítésével, s emiatt egyáltalán nem volt magától értetődő, hogy a XIX. századi Ázsiából kiinduló világjárvány a baktérium európai ágától eredt.

A pestisbaktérium (tudományos nevén Yersinia pestis) a történelem legpusztítóbb kórokozóinak egyike, amely három világméretű járványa során több százmillió emberéletet oltott ki. Az első világjárvány I. Justinianus császár uralkodása alatt, a VI. században csapott le a Keletrómai birodalomra, oly mértékben meggyengítve (a lakosság legalább 40 százalékának elpusztításával) az egészen addig virágzó keresztény államot, hogy az már nem volt képes ellenállni a külső hatásoknak, például a nem sokkal később megjelenő és gyorsan terjedő iszlámnak. Így már ennek alapján is nyugodtan állíthatjuk, hogy a kórokozónak máig ható befolyása volt az emberiség történetére és kulturális fejlődésére. De ekkor a pestis még nem végzett.
A patkány gyorsan terjesztette a pestisvírust

A patkány gyorsan terjesztette a pestisvírust

A második nagy járvány, a XIV. századi európai bubópestis, vagyis maga a fekete halál volt, amelynek pusztító erejét a "tizedelés" szó csak halványan érzékelteti: a járvány valójában Európa lakosságának mintegy 30-60 százalékát kiirtotta, s különböző becslések szerint 75-200 millió emberrel végzett.

Újra támadhat a középkorban sok tízmillió ember halálát okozó pestis. Idővel az emberek ellenállóbbá váltak, és jobban meg tudtak birkózni a baktériummal, alighanem ez az oka, hogy a középkorihoz hasonlóan pusztító járvány jó ideje nem ütötte fel a fejét. De a kórokozó még mindig virulens. Részletek!

Hatására a világ népessége a járvány előtti 450 millióról 350-375 millióra esett vissza, és csaknem háromszáz évbe telt, mire újból elérte a kora XIV. századi szintet. A harmadik, ázsiai világjárványt a baktérium Európából Kínába vándorolt populációja robbantotta ki.
A történeti DNS-leletek és az éghajlati mintázatok elemzésén alapuló modellek mindeddig arra következtettek, hogy a fekete halál időszaka alatt a pestisbaktérium valószínűleg több hullámban törhetett be Ázsia felől. Újabb közlemények pedig felvetették, hogy a fekete halált követően a kórokozó Európából kerülhetett Ázsia távolabbi tájaira, ahol később a harmadik világjárványt elindította, ám ezt a feltételezést mindeddig nem sikerült genetikai adatokkal alátámasztani.
Spyrou és munkatársai, Alexander Herbig, Kirsten Bos és Johannes Krause a fekete halál eredetét, a kórokozó vándorlási útvonalát szerették volna végérvényesen tisztázni. A kutatók 178 emberi maradvány fogmintájából vontak ki DNS-t, és ezt hasonlították össze már korábban leolvasott 148, részben történelmi, részben modern járványokból származó pestisbaktérium-mintával, hogy felállítsák a kórokozó törzsfáját.
Az elemzés nem talált különbséget a barcelonai törzs, valamint a fekete halál egy korábban genotipizált, a XIV. század közepi londoni járványából származó mintája között. Abból, hogy Európa déli és északi felén ugyanabban az időben egyazon törzs volt jelen, a tudósok arra következtetnek, hogy a korábbi feltételezésekkel szemben a Y. pestis nem többszöri löketekben, hanem egyetlen hullámban vándorolt Európába a fekete halál időszaka alatt.
Ugyanakkor a Bulgarból származó törzs hasonlóságot mutatott mind a londoni pestistörzzsel, mind a jelenkori variánsokkal, ami azt bizonyítja, hogy a Y. pestis egy leszármazási ága a fekete halált követően Európából Ázsia felé vette az útját, és a harmadik világjárvány óta mindmáig kering a földgolyón.
"Legjelentősebb eredményünknek azt tartom, hogy felfedeztük a kapcsolatot a fekete halál és a modern pestis között" - mondta Krause.
Forrás: Origo.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban szerdán délelőtt némi időre kisüthet a nap, de emellett többször befelhősödik az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag