Évszázados múltra tekint vissza az AIDS?

Az AIDS napjaink egyik legtöbbet kutatott betegsége. Tudósok ezrei keresik a HIV vírus elleni vakcinát, vagy a betegséget gyógyító hatóanyagot. Sajnos egyelőre sikertelenül, ám egyre többet tudunk a vírusról. Most éppen azt, hogy már száz éves is lehet!

Néhány évvel ezelőtt foglalkoztunk a HIV-vírus történetével. Akkoriban még úgy tudtuk, a korábbi feltételezésekkel szemben a vírus nem a nyolcvanas évek elején, hanem néhány évtizeddel ezelőtt jelent meg. Mára azonban még többet tudunk, a legújabb hírek szerint akár száz éve is felbukkanhatott a kórokozó, ám csak rendkívül lassan terjedt. Ezzel végleg megdőlt az az összeesküvés-elmélet, mely szerint a HIV egy titkos katonai kísérlet eredménye, amely véletlenül - de sokak szerint inkább szándékosan - került ki a szigorúan titkos laborokból.

1981, 1959 vagy 1930?

Az AIDS történetében nagyon fontos évszám az 1981-es esztendő. Ebben az évben észleltek ugyanis New York és Kalifornia homoszexuális közösségében sorozatos halálozást, és ekkor írták le a betegség jellemző tüneteit. Érdemes arról is szólni, hogy a vírust végül is 1983-ban fedezte fel Luc Montagnier és Francoise Barre-Sinoussi, akik orvosi Nobel díjat (megosztva) kaptak munkájuk elismeréseként.

Egyszerűsítve azt is mondhatjuk, hogy a HIV önmagában nem okoz betegséget, ám a vírus elpusztítja a szervezet immunsejtjeit, így gyakorlatilag megszűnik az immunrendszer működése - innen ered a betegség elnevezései is: az angol AIDS betűszó az Acquired Immune Deficiency Syndrome, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes nevet rejti. Az immunrendszer hiányában aztán a legapróbb betegség is végzetessé válhat - az AIDS betegek általában nem alapbetegségükbe, hanem valami más fertőzésbe halnak bele.

Mint minden fertőzés esetében, a kutatók itt is két szálon indulnak el, hogy kifejleszthessék a betegség ellenszerét: megpróbálják megkeresni a betegség eredetét, és feltárni, hogyan terjed a betegség emberről-emberre, illetve azt a folyamatot térképezik fel, ahogy a kórokozó megbetegíti a szervezet. Ezért olyan fontosak azok a kutatások, amelyek a HIV eredetét próbálják feltárni előttünk.

A legkorábbi szövetminták, amelyben megtalálták a HIV vírust, 1959-ből származnak. Ezt a ZR59 nevű mintát 1959-ben vették egy pácienstől Leopoldville-ben (mai nevén Kinshasa), Belga-Kongó fővárosában (ma Kongói Demokratikus Köztársaság). Újabb kutatási eredmények pedig már az 1930-as évekre tették a vírus átterjedését a csimpánzokról az emberre. De vajon mit találtak?

Paraffin és genetikaA kirakós még egy darabkája került a helyére, ezt pedig egy nyirokcsomó szövetdarabkája jelentette, amelyet a ZR59 elnevezésű minta után, 1960-ban vettek le egy női betegtől Kinshasa városában. Valamiért a mintát paraffinba tették, és a Kinshasai Egyetem Anatómiai Tanszékének gyűjteményébe került. Ilyen régi minták között vizsgálódva akadt rá egy nemzetközi kutatócsoport a benne rejlő vírusra, és a korábban felállított genetikai térkép (a HIV-1M vírus genetikai kódja áll rendelkezésünkre) alapján hasonlította össze a legjellemzőbb génszakaszokat a mindössze egy évvel korábban levett ZR59 minta tartalmával. A meglepetés akkor következett, amikor kiderült, hogy a nyirokcsomóban talált vírusok rokonságban állnak a másik mintában találtakkal, de fejlődésük legalább negyven évvel ezelőtt vált ketté!

Mit árul el a genetikai matematika?

A régészeti leletek korának meghatározása manapság a szén 14-es izotópjának arányát használják. A radiokarbon eljárás alapja az, hogy az instabil, nagyon gyengén sugárzó izotóp jól ismert és viszonylag állandó mennyiségben fordul elő, és bomlása pontosan követhető, így aránya meghatározza azt, mikor került a mintába. Ilyen módszer az orvosi biológiában a génmutációk arányának feltérképezése. A kutatások során kiderült, hogy a HIV nagyon gyakran mutálódik.

Érdekesség

A feltételezések szerint a vírus egy fertőzött csimpánz harapásával került át a főemlősök legközelebbi rokonának tekinthető emberre. Előfordulhatott az is, hogy egy fertőzött majmot elejtettek és feldaraboltak, a vírus pedig a kéz apró sérüléseink keresztül a véráramba jutott.

Sajnos, éppen ezért nehéz védőoltást kifejleszteni ellene, hiszen szinte minden embert más genetikai típusú vírus fertőz meg. Elmondható, hogy évente génállományának egy százaléka változik meg, ezt hívják a tudósok mutációs aránynak, amely alapján úgynevezett "mutációs óra", egy időskála állítható fel. Erről tudják megállapítani, hogy a két mintában talált vírus közös őse mikor létezett. A számítás szerint a ZR59-es mintában talált vírusnak nemcsak léteznie kellett 1940 előtt, hanem emberről emberre is képes volt terjedni.

Vissza a majmokig

A két szövetminta vírusainak genetikai elemzése azonban más következtetések levonására is módot adott. Közelítő számítással így meghatározhatóvá vált, hogy vajon mikor került át a SIV (azaz a "simian", vagyis csimpánz immundeficiencia vírus) az emberre. A két minta alapján elmondhatjuk, hogy ez legkésőbb is már a harmincas években bekövetkezett, de a rendelkezésre álló adatok szerint ez akár egy évszázaddal ezelőtt is megtörténhetett, méghozzá Nyugat-Afrikában. Becslések szerint valamikor 1884 és 1924 között történt meg az első fertőzés, amely eleinte nagyon lassan, főleg nemi úton terjedt. A gyarmati időkben a kereskedelemnek köszönhetően azonban messzebb is eljutott. "A gyarmati közigazgatási és kereskedelmi központok, mint például Kinshasa megalapítása és fejlődése elősegítette a régió a HIV/AIDS pandémia központjává válását" - tételezik fel.

Tudta-e?

Kinshasát 1881-ben, Brazzaville-t (a mai Kongói Köztársaság fővárosa) 1883-ban, Yaoundét (Kamerun) 1890-ben, Banguit (Közép-Afrikai Köztársaság) pedig 1899-ben alapították, abban az időben, amikor a feltételezések szerint a HIV-1 elkezdett az emberek között terjedni. A városok eleinte lassan terjeszkedtek, 1910 előtt egyik sem büszkélkedhetett tízezernél több lakossal.

"A HIV-1 diverzifikációja már jóval a felismert AIDS-pandémia előtt megtörtént Nyugat-Közép-Afrikában" - közölte Michael Worobey, a Tucsonban található Arizonai Egyetem Ökológia és Evolúcióbiológiai Tanszékének munkatársa, a kutatás vezetője a brit kiadású tudományos folyóiratban, a Nature-ben ez év őszén a minták vizsgálatára alapozva.

1981 óta legalább 25 millió ember hunyt el a betegségben és további 33 millióan élnek HIV-fertőzöttként vagy AIDS-betegként. December 1-je 1988 óta hivatalosan az AIDS betegek és a betegség elleni küzdelem világnapja.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag