Új magyarázat: ezért élnek rövidebb ideig a férfiak

A dohányzás összefüggésben áll az Y-kromoszómák elveszítésével - derül ki a Medical News Today szaklapban megjelent kutatásból.

A dohányzás az egyik tényező, amely legvalószínűbben a rákos megbetegedések hátterében áll. Egy új kutatás azt mutatta meg, hogy a férfiak dohányzása összefüggésben áll a vérsejtekben végbemenő Y-kromoszóma-pusztulással. Ez pedig magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért nagyobb rizikófaktor a férfiak esetében a dohányzás a rák kialakulásában.

X és Y-kromoszóma

A legtöbb embernek 46 kromoszómája van, amelyek párokba rendeződnek. A 23. kromoszómapár felelős a nemek kialakításáért: a nőknek a 23. kromoszómapár két X-kromoszómából. A férfiaknak pedig egy X- és egy Y-kromoszómából áll. Az Y-kromoszómán körülbelül 50-60 gén található - köztük azok, amelyek a férfi nemi jellegek kialakításáért felelősek. Vannak olyan betegségek, amelyek a gének módosulásaival (mutációival) magyarázhatóak. Ilyen például az Y-kromoszóma génjeinek törlődése által okozott terméketlenség, ilyenkor a szervezet nem képes spermiumokat termelni.

"Az Y-kromoszóma, illetve annak a vérsejtekből való eltűnése megmagyarázhatja, miért élnek általában rövidebb ideig a férfiak, mint a nők. Arra is az Y-kromoszóma eltűnése adhat választ, hogy miért rizikósabb a férfiak dohányzása, mint a nőké" - véli Prof. Jan Dumanski, a svédországi Uppsalai Egyetem kutatója. Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dohányzás a férfiak esetében inkább növeli a légzőrendszeren kívüli rákos megbetegedések kialakulásának a valószínűségét, mint a nők esetében. Az új vizsgálatban pedig azt fedezték fel, hogy a genetikai módosulás, amely a rák hátterében áll, csak a férfiakat érinti.

"Korábban már bizonyítottuk, hogy az Y-kromoszóma vérsejtekből való eltűnése összefüggésben áll a rák megjelenésének nagyobb valószínűségével. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e olyan életmódbeli és klinikai tényezők, amelyek megnövelik az Y-kromoszóma eltűnésének a valószínűségét" - magyarázta Lars Forsberg, a kutatás egyik vezetője.

Az Y-kromoszóma eltűnése összefüggésben áll a rák kialkaulásával

Az Y-kromoszóma eltűnése összefüggésben áll a rák kialkaulásával


A kutatócsoport korábbi munkájából már kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik a vérsejtjeikben levő Y-kromoszómákat elveszítik, sokkal rosszabbak az életkilátásaik. Az is kiderült, hogy az Y-kromoszómák eltűnése összefüggésben áll a rák kialakulásának megnövekedett valószínűségével. Ezek az összefüggések tehát azt mutatják, hogy az Y-kromoszómának szerepe van a tumorok visszaszorításában. Az adatok arra is magyarázatul szolgálnak, hogy a nők esetében miért kisebb a valószínűsége a rák kialakulásának. A kutatók azonban azt mondják: az Y-kromoszóma pusztulása megelőzhető, sőt vissza is fordítható.

Az új kutatásban rengeteg életmódbeli és klinikai faktort vettek figyelembe - mint például az életkort, az alkoholfogyasztást, a vérnyomást, a cukorbetegséget, és a dohányzást. Azt vizsgálták, hogy ezek mennyiben állnak összefüggésben az Y-kromoszómák eltűnésével. Azt találták, hogy a dohányzás összefüggésbe hozható az Y-kromoszómák elveszítésével, és ez mennyiségfüggő. Az erős dohányosok esetében sokkal nagyobb a valószínűsége az Y-kromoszómák eltűnésének, mint a gyenge dohányosoknál. Az eredményekből az is kiderült, hogy az összefüggés csupán a jelenleg is dohányzókra áll, akik leszoktak, azoknál ugyanolyan volt az Y-kromoszómák mennyisége, mint a nemdohányzóknál.

A kutatók szerint az eredményeik sok embert meggyőzhetnek a leszokás fontosságáról. A kutatásban megtalált összefüggések okát azonban még kutatni kell: a jövőben kell választ adni arra a kérdésre, hogy a dohányzásnak pontosan milyen hatása van a szervezetre, amely az Y-kromoszómák vérsejtbeli pusztulásához vezet. Az ok-okozati összefüggésre nézve egyelőre csak elméletek vannak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag