+11° - +28°
Nincs front

Rontja-e a látást a szemüveghordás?

Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hordja az ember a szemüvegét, annál rosszabb lesz a látása. Ez azonban nem így van, sőt a szemüveg hiánya vagy a nem megfelelő lencsék használata gyerekeknél később problémákat okozhat. Egy kísérletet Malajziában le is állítottak, annyira káros volt a hatása.

Számos oka van annak, hogy az emberek nem mindig hordják a szemüvegüket. Például nem tetszik nekik, hogyan néznek ki, de az sem kizárt, hogy ez kényelmesebb nekik - írja a BBC. De van egy harmadik csoport is: akik azt gondolják, hogy a szemüveg viselése gyengíti a látásukat, és egyre inkább rá lesznek utalva a jövőben, ha most is hordják.
Egy nigériai tanulmány szerint - ez tavaly készült - az egyetemi hallgatók 64 százaléka gondolta úgy, hogy a szemüveg viselése rontja a szemet. Az indiai államban, Karnatakában ez az arány 30 százalék, Pakisztánban 69 százalék. Brazíliában még az egészségügyi dolgozók is azt hiszik a BBC szerint, hogy a szem fokozatosan romlik a szemüvegek hatására. A brit hírszolgáltató most annak járt utána, hogy van-e alapja ezeknek a hiedelmeknek.

A szemüvegviselés valóban rontja a szemet?

A szemüvegviselés valóban rontja a szemet?Két fő oka van a szemüveghordásnak: a rövidlátók szemében a távoli tárgyakról érkező fénysugarak a retina előtt fókuszálódnak, így a kép elmosódik. A miópiában "szenvedők" tehát távolra nem látnak tisztán. A másik döntő ok a távollátás (hiperópia), amikor közelre nem tud fókuszálni valaki. Ez utóbbi a korral is együtt jár: sokan 40-50 évesen veszik észre, hogy nem tudnak rendesen olvasni, ha kevés a fény.

Nincs sok kísérlet

Az öregedéssel együtt a szemlencsék megmerevednek, egyre nehezebben alkalmazkodnak a különböző távolságok fókuszálásához. Amikor az emberek már nem tudják elég messze tartani a könyvet olvasáskor, akkor általában a szemüveget választják. Érdekes módon a BBC szerint kevés kísérlet zajlott a szemüvegek hordásának hosszú távú hatásairól. Egyelőre semmilyen olyan adat nem áll rendelkezésre a brit hírforrás szerint, amely arra utalna, hogy ez befolyásolná a látást.

Ennek ellenére miért hiszi azt ennyi ember, hogy a szemüveg rontja a szemét? Ez inkább lelki tényezőkkel magyarázható. Minthogy a szem a korral együtt romlik, egyre többször kell a szemüveg után nyúlni, ami azt az érzést keltheti egyesekben, hogy a szemüveg miatt romlik a látása.

A gyerekeknek biztos, hogy fontos a szemüveg

A gyerekeknél egészen más a helyzet. Ott igenis van összefüggés a szemüveghordás és a látás között. Ha nem jó szemüveget hordanak a gyerekek, vagy egyáltalán nem viselik azt, annak hosszú távú kihatásai lehetnek. Hosszú évtizedekig az volt egyik uralkodó nézet, hogy a rövidlátóságot "alulkorrigálják", vagyis a gyerekeknek gyengébb lencsét adnak, mint amilyenre szükségük van. Így idővel megállítható a szemgolyó megnyúlása, és így lelassítható a rövidlátás progressziója (előrehaladása).

Malajziában 2002-ben kísérleteztek is ezzel, de egy évvel korábban le kellett állítani a kipróbálást, mert annyira kedvezőtlen volt a hatás. 94 gyereknél próbálták ki, hogy milyen hatással jár, ha valaki rendes szemüveget kap, illetve egy kicsit rövidlátónak hagyják meg. Kiderült, hogy az "alulkorrigáltak" szemgolyója egyre jobban torzult, vagyis a látásuk egyre romlott. Ezért a kísérletet félbeszakították két év után.

A konkrét kísérlet etikai vonatkozásairól, arról, hogy gyerekekkel miként tehették meg ezt a vizsgálat során, a BBC nem ír, ugyanakkor a brit hírforrás máshol megemlíti, hogy etikai akadályai vannak a szemüveghordással kapcsolatos vizsgálatoknak. A lap arra is kitér, hogy a malajziai kísérlet előtt a hatvanas években volt már egy kisebb felmérés, és akkor más eredmény "jött ki", talán ezért merték 2002-ben ugyanezt megpróbálni. És persze amikor látták, hogy a korábbival gyökeresen ellentétesen alakulnak a folyamatok, le is állították a próbálkozást.

Egy másik felmérés, amelyet 2011-ben végeztek, szintén inkább arra utalt, hogy a gyerekeknek fontos a tökéletes lencse, nem az alulkorrigált szemüveg a jó nekik.

Egy finn felmérés

A szemüveghordás és a szemüveg teljes elhagyása ritkán vizsgálható. Finnországban nemrég publikáltak azonban egy 23 évre kiterjedő vizsgálatot. 1983-tól különböző körülmények között lévő gyerekeket vizsgáltak meg évtizedeken át. A miópiás (rövidlátó) gyerekek egy csoportja szemüveg nélkül olvasott. Kiderült, hogy náluk a miópia gyorsabban haladt előre, mint azoknál, akik a szemüveget állandóan használták. Ezért a kezdeti hároméves szakasz után mindannyiuknak azt tanácsolták: használjanak szemüveget. Húsz évvel később így már nem volt kimutatható különbség a gyerekek látása között.

Így tehát a BBC szerint egyértelmű, hogy a gyerekeknél nagy előnyei vannak a szemüveghordásnak, és gyerekeknek nemcsak egyszerűen a látás miatt van szükségük a szemüvegre. Ha nem tanulnak meg látni, akkor úgynevezett ambliópia, tompalátás is kialakulhat náluk. A tompalátás a BBC szerint azzal magyarázható, hogy az ilyen személyek retináján nem alakult ki soha éles kép.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag