+10° - +25°
Nincs front

Néhány szó a szemészeti vizsgálatról

Sokszor panaszolják a szülők, hogy a szemészetre többször kell vizsgálatra visszajönni, amire szemüveget kap a gyermek. Mi indokolja ezt? Gondosság vagy túlzás?

Az első vizsgálatnál a szemorvos tájékozódik, hogy van-e gond a gyermek látásával, kancsalít-e, megállapítja, hogy van-e és milyen természetű fénytörési hibája. A következő vizsgálat pupillatágításban történik, rendszerint 0,5 %-os Atropin szemcseppet kap otthonra a páciens, amit a szülő 5 napon keresztül, naponta 2 alkalommal cseppent a gyermek mindkét szemébe. Ez a gyógyszer nemcsak a szembogarat tágítja ki, hanem a szem alkalmazkodó képességét is kikapcsolja, így válik lehetővé a teljes fénytörési hiba mérése, a szemüveg dioptria értékének meghatározása. Gyermekkorban ugyanis a szem még olyan mértékben alkalmazkodó-képes, hogy a szemüveghiba jelentős része rejtve maradna, ha nem alkalmaznánk a tágító szemcseppet. Az Atropin receptjéhez minden alkalommal mellékelünk egy tájékoztatót, amely tartalmazza a csepegtetés kezdésének idejét, a vizsgálat időpontját, ismerteti a csepp hatását, esetlegesen előforduló mellékhatását. Mivel az Atropin csepp igen hosszú hatású (egyetlen csepp hatása 6 - 10 napig is eltarthat!), és ez a közeli munkát (írás-olvasás) akadályozza, ezért az iskoláskorú pácienseknek Humapent nevű cseppet szokás adni, ennek hatása 1-2 nap alatt lezajlik, tehát az iskolai munkát nem zavarja. Megkérdezheti a szülő, hogy a kisebb gyermekeknél miért nem ezt a módszert alkalmazzuk, hiszen ezt a cseppet a rendelőben adják, mindössze kétszer-háromszor kell cseppenteni, és fél óra múlva vizsgálható a szem. Ennek többek között az az oka, hogy ha egy kisdednek mi magunk cseppentünk, utána már nem fog együttműködni velünk a vizsgálat alatt, hiszen a szemcsepp okozta kellemetlenséget nem felejti el könnyen, és hiába próbáljuk megnyugtatni, közeledésünkre heves tiltakozással, sírással reagál. Akkor pedig nem tudjuk pontosan megmérni a fénytörési hibát, nem lesz jó a szemüveg! Ezért célszerűbb otthon, a szülő által végezni a csepegtetést, amelyet a gyermek így nem hoz összefüggésbe a szemorvossal. Sok szülő kérdezi, mehet-e közösségbe a pupilla tágító hatása alatt a gyermek. A kicsinyeket az óvodában a játékban semmi sem akadályozza, az iskolások pedig igazolást kapnak, amely felhívja a pedagógus figyelmét a közeli munka nehezítettségére.
A második vizit során tehát a tág szembogarú gyermek fénytörési hibáját arra alkalmas műszerrel megmérjük. Nagyobb gyerekeknél automata műszeres fénytörés meghatározást is végzünk, ezt ismerik "computeres szemvizsgálat"-ként a páciensek. A dioptria megállapítása után a kicsiknél azonnal felírjuk a szemüveget és kb. 4-6 heti szemüvegviselés után ellenőrzésre visszahívjuk. Ekkor a szülő beszámol a tapasztalatairól: gyermeke szívesen hordja-e szemüvegét, voltak-e gondok a szemüveg szoktatása idején. Ellenőrizzük, hogy megfelelően készült -e el a szemüveg, tanáccsal látjuk el, hogyan segítheti gyermekét a szemüveg megszokásában. A nagyobbaknál szükség lehet a korrekció felírásához harmadik vizsgálatra is, ekkor ismét szűk szembogár mellett megnézzük, hogy a tágításban mért teljes fénytörési hibának megfelelő dioptria értéket elfogadja-e a szem, vagy esetleg annál kevesebbet (távollátóknál) illetve többet (rövidlátóknál). A távollátó pácienseket 1-2 hónap múlva újból megvizsgáljuk, hogy minden rendben van-e. Náluk előfordulhat ugyanis, hogy később emelni tudjuk a szemüveg dioptriáját, közelítve a pupillatágításban mért értékhez. Ez azért fontos, mert a páciens panaszait (fejfájás, a szem kifáradása, szemfájdalom stb.) teljes mértékben csak az az üveg orvosolja, amely az egész hibát korrigálja.
Azoknál a gyermekeknél, akiknél tompalátást állapítunk meg, a szemüvegviselés mellett a jól látó szem takarása is szükséges lehet. (Ld. a tompalátásról szóló írásunkat). A tapasz viselés ideje, hossza függ a látáscsökkenés mértékétől, a gyermek életkorától. A takarással kapcsolatban a kezelést végző szemorvos utasításait pontosan tartsuk be! A kontroll vizsgálatok során megvizsgáljuk, javult a tompalátó szem látása, megállapítjuk a további takarás módját.
Szemészeti ambulanciánkon a szemüvegrendelésre váró pácienseket előjegyzés alapján fogadjuk. Előfordul azonban, hogy sürgős esetek (gyulladás, sérülés, sürgős szemfenék vizsgálat, stb.) közbejötte miatt az előjegyzési időpontot nem tudjuk pontosan betartani, ezért szíves megértésüket kérjük. Előjegyzési időpontot a 459 9100 központi szám 1329-es mellékállomásán kérhetnek.
Orvosaink, asszisztenseink az egészségügy egyéb területein is tapasztalható nehézségek (zsúfoltság, helyszűke, stb.) ellenére mindent megtesznek, hogy az általunk gondozott gyermekek látása felnőtt korra a lehető legtökéletesebb legyen.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag