Hibák, melyek a látásunkba kerülhetnek

HáziPatika

Mutatjuk, mik azok a hétköznapi baklövések, melyeket sokan elkövetünk, és nem is gondolunk rá, hogy szemünk épségét, a látásunkat kockáztatjuk velük.

Az, hogy reggel kinyitjuk a szemünket, és látjuk a körülöttünk lévő világot, a többség számára természetes. Készpénznek vesszük szemünk egészségét, ha azonban valami baj történik, kapkodunk és igyekszünk minél hamarabb visszanyerni a "tiszta képet". Pedig a hétköznapokban tehetnénk azért, hogy a fiatal korban általában még jó látásunk idősebb korunkra se romoljon jelentősen. Ehhez tekintsük most át a WebMD összeállításának segítségével a hétköznapi szemápolási rutinunkat, és ha szükséges, javítsunk rajta.

Megvizsgáltatjuk-e évente a szemünket?

Ha a válasz igen, akkor helyesen járunk el. Ha azonban erre fejünk ingatásával, szemünk forgatásával válaszolunk, mondván, kinek van erre ideje, akkor íme néhány érv, miért változtassunk ezen. A többi között azért érdemes évente szemészeti vizsgálaton részt venni - főképp 40 év felett -, mert ott azon túl, hogy kiderül, szükségünk van-e látáskorrekcióra (szemüveg, kontaktlencse), vagy épp meglévő eszközeink dioptriájának módosítására, a szakemberek mást is kideríthetnek. Olyan súlyos problémákat vehetnek észre még kialakulásuk korai fázisában, mint a glaukóma (zöld hályog), a diabéteszes retinopátia vagy a makuladegeneráció. Ezek vizsgálatához pupilla tágító szemcseppet használhatnak, és, amennyiben valakinél felfedeznek valamilyen elváltozást, úgy annak monitorozása érdekében ezt az eljárást az éves kontrollnál gyakrabban is szükségessé válhat elvégezni. A gyakoriság függhet a kortól, az általános egészségi állapottól és a családi anamnézistől.

Óvjuk szemünk épségét. Ha lehet monitornézés közben tornáztassuk meg néha, és kerüljük a dörzsélését is. Fotó: Getty Images
Óvjuk szemünk épségét. Ha lehet, monitornézés közben tornáztassuk meg néha, és kerüljük a dörzsélését. Fotó: Getty Images

Komolyan vesszük a szemirritációt?

A legtöbben akkor tapasztalják meg a szem irritációját, ha az bepirosodik, ég vagy viszket, ennek oka pedig leggyakrabban az allergia. Fertőzés is okozhatja azonban az irritációt, ha mindezek mellé az alábbi tünetek társulnak:

 • fájdalom
 • olyan érzet, mintha homok került volna a szemünkbe
 • fényérzékenység
 • sűrű vagy bőséges váladékozás
 • újonnan jelentkező homályos látás, ami nem javul

Ha ezek közül is tapasztalunk egy vagy több jelet, akkor azonnal forduljunk szemorvoshoz, a kezeletlen fertőzések ugyanis károsíthatják a szemet, ráadásul a körülöttünk élők is elkaphatják a betegséget.

Nem ellenőriztetjük a szemünk sérüléseit

Kivel ne fordult volna már elő, hogy belekap a szemébe, valami a szemébe csapódik, vagy belerepül egy bogár? Hiába is tűnnek ezek hétköznapi apróságoknak, érdemes felkeresni az orvosunkat, főképp, ha az alább felsoroltak közül bármelyiket tapasztaljuk:

 • látási problémák
 • fájdalom a szemben vagy a szem környékén
 • nem tudjuk kinyitni a szemünket
 • vért látunk a szemfehérjében
 • az egyik szemünket nem tudjuk úgy mozgatni, mint a másikat
 • az egyik pupillánk tágabb, vagy más alakot vett fel, másképp reagál a fényre, mint a másik

Nem hordunk napszemüveget

A jó napszemüveg ezért fontos

Mutatjuk, mi alapján érdemes napszemüveget választani, s cikkünkből az is kiderül, milyen betegségeket kockáztatunk, ha nem gondoskodunk szemeink megfelelő védelméről. Részletek itt.

A napszemüveg hordása nemcsak azért fontos, hogy ne hunyorogjunk, s így ne legyenek annyira ráncosak a szemeink. Sőt, még csak nem is divatból kell viselni, hanem azért, hogy megóvjuk szemeinket a napból érkező ultraviola sugárzással (UV) szemben. Ha nem védekezünk megfelelően a káros sugárzással szemben, az későbbi életkorban a szürke hályog vagy a makuladegeneráció, de az úgynevezett kúszóhártya (pterygium) kialakulásában is szerepet játszhat. A kúszóhártya vagy kúszóhólyag nevű állapotot úgy kell elképzelni, hogy egy jellemzően háromszög alakú folt alakul ki a szemfehérjén mégpedig azért, mert a kötőhártya kettős szövete szó szerint "rákúszik" a szemre. Ez ráadásul befolyásolhatja, zavarhatja is a látást. Ezért különösen fontos, hogy megfelelő UVA és UVB sugarakat blokkoló napszemüveget hordjunk, ne csak nyáron, de az év bármely időszakában, amikor arra szükség van.

Dörzsöljük a szemünket

Bár néha kimondottan jól eshet alaposan megdörzsölni a szemeinket, jobb, ha leszokunk róla. A dörzsölés ugyanis nemcsak irritálhatja a szemet, de akár a szemben lévő hajszálerek sérülését is okozhatja. Ráadásul a legnagyobb eséllyel a kezeinkre kerül a legtöbb kórokozó, melyeket így könnyen átvihetünk a szemünkre. Ha már mindenképp elkerülhetetlen, hogy megdörzsöljük a szemeinket, akkor viszont előtte mossunk alaposan kezet vízzel és szappannal.

Túl sok időt töltünk a monitor előtt

Ha túl sok időt töltünk a számítógépünk, tabletünk vagy akár a mobilunk monitorja előtt, ráadásul túl közel is van a szemünkhöz, az megterhelő lehet a szemizom számára. A szemünk egy idő után elfáradhat, a fejünk megfájdulhat. Ezt elkerülendő érdemes betartani a 20-20-20 szabályt. Nézzünk valamit 20 láb, azaz legalább 6 méter távolságban 20 másodpercig 20 percenként. Emellett ne feledkezzünk meg a pislogásról sem, ami segít a szemeket nedvesen tartani. Mindezek mellett érdemes lehet beszerezni egy monitorvédő szemüveget, vagy tükröződésvédelemmel ellátott monitort, legalább az irodába.

Nem megfelelő kontaktlencse-használat

Bár a legtöbb ember számára, aki kontaktlencsét visel, ezek a szabályok ismertek, azért nem árt átismételni. Soha ne öntsünk vizet a kontaktlencsetartóba, mindig az arra szolgáló tárolóban tartsuk a lencséket, az előírtak szerint cseréljük a lencsét, és soha, de soha ne nyálazzuk meg, tartsuk nyálban. Emellett éjszakára se felejtsük el kivenni, és ha egyszer használatosat hordunk, akkor azt tényleg egyszer is használjuk, majd dobjuk ki azokat.

A kontaktlencse veszélyei: ezekre kell figyelnünk

Becslések szerint körülbelül 125 millió ember hord világszerte kontaktlencsét. Az elmúlt évtizedekben robbanásszerűen terjedt el a használatuk, hiszen segítségükkel számos olyan kényelmetlenséget ki lehet küszöbölni, amellyel a szemüveget viselők nap mint nap küzdenek. A kontaktlencse azonban veszélyt is jelenthet azok számára, akik nem tartják be maradéktalanul a kezelési és higiéniai szabályokat. További részletek itt.

Ne fürödjünk kontaktlencsében

A forró zuhany felfrissítheti és ellazíthatja a testünket, komoly gondokat okozhat azonban, ha mindezt kontaktlencsében élvezzük. A vízben lévő baktériumok ugyanis könnyen bejuthatnak a szemünkbe, ahol a lencse alatt gyors szaporodásnak indulva fertőzések kialakulásához vezethetnek. Ezt elkerülendő soha ne zuhanyozzunk, fürödjünk, ússzunk, szaunázzunk vagy gőzfürdőzzünk kontaktlencsében.

Nem mossuk le a sminket éjszakára

Ezt a hibát sajnos még mindig sokan elkövetik, pedig több szempontból is kerülendő a gyakorlat. Egyrészt az arc bőrének is árt, ha az alapozó, púder, szemfesték stb. eltömítik a pórusokat. Másrészt a szemünk épségét is kockáztatjuk, hiszen a szempillaspirál megkeményedett festékdarabkái akár felsérthetik a szemünket, a festékmaradványok pedig a szembe kerülve fertőzést is okozhatnak. Ezért, ha így fekszünk le, és reggel úgy kelünk, hogy szemeink vörösek és fájnak, azonnal forduljunk orvoshoz.

Elblicceljük a védőszemüveg viselését

Akár munka közben, akár sportolás vagy a ház körüli teendők végzése közben szükséges lehet a szemünk speciális védelme, erre kialakított védőszemüveg segítségével. Attól függően, hogy mit csinálunk, szükségünk lehet védőszemüvegre, biztonsági pajzsra vagy szemvédőre. Ezért, mielőtt bármibe is kezdenénk, körültekintően informálódjunk, szükséges-e a szemeink extra védelme, és gondoskodjunk a megfelelő eszközök beszerzéséről és használatáról annak érdekében, hogy megőrizzük szemeink épségét és így a látás képességét.

Nem vagyunk tisztában a családunkban előfordult szembetegségekkel

Ahhoz, hogy az orvosunk megfelelően ellásson, fel kell venni a családi anamnézist is, melyhez az kell, hogy mi magunk tisztában legyünk azzal, voltak-e szembetegségek a családban, és ha igen, milyenek és hány embert érintettek. Ha ugyanis valakinél bizonyos betegségek gyakran előfordultak a felmenői között, akkor nagy eséllyel maga is örökölte a kialakulásukra való hajlamot, így az orvos megelőző kezelést és gyakoribb vizsgálatot is elrendelhet annak érdekében, hogy nálunk ne alakuljon ki hasonló probléma. A kutatók szerint például a vakság két leggyakoribb oka a glaukóma és a makuladegeneráció kialakulásában is kulcsszerepet játszanak a gének.


Nem hordjuk a szemüvegünket

Banális, ám igen gyakori probléma az is, ha valaki tudja, hogy szemüvegre van szüksége, van is neki, mégsem hordja. Márpedig, ha valakinek szüksége van látáskorrekciós eszközre, mégsem viseli, azzal a látásának további romlását kockáztatja. Ezért viseljük mindig az orvos által felírt szemüveget, lencsét, és járjunk el a szükséges évenkénti ellenőrzésre, hogy ha kell, akkor módosítsanak a dioptrián.

Dohányzás

Végül, de nem utolsósorban dohányzás legalább annyira árthat a szemünknek, mint a testünk más szerveinek. A dohányzó embereknél sokkal nagyobb eséllyel alakul ki szürke hályog és/vagy makuladegeneráció, melyek gyakran vaksághoz is vezethetnek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag