A bőr szerepe

A bőrünk klímaberendezés, érzékszerv, raktár, ápol és eltakar, véd, az immunrendszer előretolt helyőrsége. "Hány bőrt lehet még lehúzni róla?" Hogyan képes ennyi feladatot tökéletesen ellátni?

A bőr sokrétű feladata

Három alapvető rétegét különítettük el a bőrnek, melyek szerint - ahogy erre a bőr felépítésénél utaltunk is - a feladatok is megoszlanak. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a bőr burkol, véd a sérülésektől és a mikroorganizmusok okozta fertőzésektől, az irharéteghez kötődik, hogy az izzadságmirigyek által párologtatva hűt, és kapilláris erei átmérőjének változtatásával - a kitágult erekkel hőt ad le, vagy éppen fordítva, gondosan óvja a hőtartalékokat, izzadságmirigyeivel méregtelenít is, faggyúmirigyeivel védőréteget képez a bőrfelszínen. A bőralja helyet ad az energiaraktáraknak.
A bőr burkol és véd minket, ekcéma tapintás bőr bőrgyógyászat bőrfelület izzadság faggyú pigment napsugárzás
A bőr burkol és véd minket
A bőr saját antibiotikumot is termel, amellyel szabályozza a bőrön kimutatható mikroorganizmusok életét, ha túlszaporodnának, elpusztítja őket.

A bőr "szerves részünk"

És aki nem hitte volna, hogy a bőrünk nem pusztán testünk ruhája, hanem egy nagyon is sokrétű működésre kialakított, bonyolult szerv, azt még emlékeztetjük a napsugárzás hatására a bőrben előanyagaiból létrejövő D-vitaminra, ami alapján méltán nevezhetjük a bőrt vitamin-gyárnak is.
A bőrben szükség szerint képződő melanin pedig abban segít a bőrnek, hogy a szervezetet hatékonyan megvédje a káros sugárzásoktól.

Mégis csak fontos a bőrszín?!

Se szeri, se száma a szólásoknak, amelyek jól kifejezi, milyen szerteágazó feladatai vannak bőrünknek. A bőr elárulja az alatt élő test és lélek állapotát is; Hogy nem ég le a képéről a bőr!, "a bőre alatt is pénz van", valaki "jó bőr", vagy éppen "rossz bőrben van", mert csont és bőr. A bőr pigment-tartalma és vérellátottsága együttesen határozzák meg a bőr színét, amely a laikusnak és az orvosnak bár különböző, de egyaránt hasznos információkat nyújthatnak.
Jó vérkeringésre utal az egészséges piros pozsgás arcbőr, vérszegénységre, vashiányra vagy pillanatnyi rosszullétre a sápadt arc. A kórosan sárgás bőrszín pedig májbetegségre utal.
A bőr megmutatja a pillanatnyi lelkiállapotot is, kipirulhat az arcból a dühtől vagy a zavartól.
A bőrnek nem csak a színe, az illata is változik. A faggyú és az izzadság egyéni és aktuális összetételén túl a bőr az általa kiválasztott hormonok segítségével is kommunikál, taszít vagy vonz, ami a szexualitásban is fontos szerepet játszik. Nem véletlen, hogy a parfümreklámokban mindig is nagy szerep jutott a bőrfelület vonzó ábrázolásának.

"Tapintatos" téma

Nem ejtettünk még szót a bőrről, mint érzékszervről, mely a tapintás helye. A bőr irharétegében helyezkednek el azok az idegvégződések, amelyek segítségével a hideget, meleget, valamint az egyes felületek felszínének jellegzetességeit mechanikai ingerek formájában érzékeljük. Hat különböző receptor különböző sűrűséggel van jelen az egyes testtájakon. A kezeken és a száj környékén négyzetmilliméterenként kb. 1000 receptor veszi fel az ingereket, a háton ennek alig tizede van belőlük.

A hám alatt, az alaphártyához közel találhatók a Merkel-féle tapintótestek, amelyek a nyomásingereket érzékelik, az irha felső rétegeiben a Meissner-féle tapintótestek és a hagymára emlékeztető szerkezetű Vater-Pacini féle receptorok - elsősorban a tenyér és talp bőrében -, melyek a rezgések, simogatások, nyomásingerek érzékelői. Ugyancsak fontosak az érzékelésben a heves ingereket, fájdalmat, hideget és meleget érzékelő szabad idegvégződések, melyek végei faágakhoz hasonlóan ágaznak el. Gyenge ingereknél miattuk érzünk viszketést.
A szőrös bőrfelület alatt találhatók a Ruffini-féle receptorok, melyek elsősorban a tartós nyomásra és valószínűleg a forróságra reagálnak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag