+10° - +25°
Nincs front

Zombiszarvasok terjesztenek betegségeket

Ki ne emlékezne a kergemarhakórra?! A 90-es években a szarvasmarhák között megjelent szivacsos agysorvadás járvány emberre is képes volt átterjedni. Most a "zombiszarvasok" betegsége fenyeget ugyanezzel.

Habár a kergemarhakór vagy annak embereket sújtó változata, a Creutzfeldt-Jakob szindróma elég széles körben ismert, talán kevésbé tudott, hogy mi okozza e betegségek kialakulását. Ennek felderítéséhez a múlt század ötvenes éveibe és az új-guineai kannibál törzsek közé kell utaznunk. Ezeket az emberevőket egy sajátos betegség, a kuru vagy más néven a nevető halál tizedelte.

jávorszarvas
Csak elfáradt vagy halálosan beteg ez a jávorszarvas bika?

Ez a remegéssel kísért gyógyíthatatlan, agyi degeneratív betegség a központi idegrendszer szivacsos leépülésével jár.  A kuru csak a fore nép körében jelent meg, a kutatók többsége pedig úgy véli, hogy ebben része volt a kannibalizmusnak. A betegség gyakorisága ugyanis csökkenni kezdett, miután a forék felhagytak az elhunytak agyának elfogyasztásával (nyersen vagy sütve). A tudósok arra is rájöttek, hogy a kórt a vírusnál is apróbb, csak fehérjéből álló ágensek, a prionok okozzák. Ezek a szerves parányok ugyanis képesek arra kényszeríteni a megfertőzött szervezeteket, hogy saját mintázatukra hasonlító, hibás fehérjestruktúrákat hozzanak létre, amelyek degeneratív elváltozást okoznak az idegrendszerben. (Daniel Carleton Gajdusek amerikai orvos-virológus a kuru, illetve a prionok kutatásáért 1976-ban orvosi-élettani Nobel-díjat kapott.) A prionokat később más betegségekkel is kapcsolatba hozták, köztük a kergemarhakórral (BSE) és a Creutzfeldt-Jakob-szindrómával (CJD).

Minden szarvas veszélyben van

A legújabb veszedelem, amely miatt az embereknek is komoly okuk van az aggodalomra, ismét e fenyegető fehérjeformációktól érkezik. A betegség terjesztői a zombiszarvasok. Ugyan a kór Észak-Amerikában ütötte fel a fejét - legalább 22 amerikai tagállamban és Kanadában is többfelé találtak "krónikus sorvadásos betegségben" elhullott állatot -, a kergemarhakórhoz hasonlóan könnyen szétterjedhet a világ nagy területein. Ez a forgatókönyv reálisnak tűnik, mert a kór a szarvasok egész családját képes "zombivá változtatni" az eddigi tapasztalatok szerint, hiszen áldozatai között volt már fehérfarkú szarvas, rénszarvas, jávorszarvas, öszvérszarvas és vapiti is - írja a Live Science tudományos portál.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint a krónikus sorvadásos betegség az állatokban drasztikus testsúly-veszteséget, a koordinációs képesség elvesztését, nyáladzást, közömbös viselkedést, kifejezéstelen ábrázatot és az emberektől valófélelemeltűnését eredményezi. A betegséget először Coloradóban fedezték fel 1967-ben. A CDC szerint eddig egyszer sem jelentettek emberi eseteket, de kérdéses maradt, hogy a betegség átterjedhet-e emberre a szarvasmarhák szivacsos agysorvadásához hasonlóan.

Mark Zabel, a Colorado State University prionkutató-központjának társigazgatója szerint a prionok nem képesek könnyen átugrani egyik fajról a másikra. De ismeretes, hogy ezek a fehérjék képesek más fajok megfertőzésére, ahogy a BSE-betegség esetén megtörtént. Ekkor több száz ember kapta el a betegséget fertőzött hús fogyasztása révén (leginkább Nagy-Britanniábnan, az 1980-as és 90-es években).


Mark Zabel, a Colorado State University prionutató-központjának társigazgatója szerint a prionok nem képesek könnyen átograni egyik fajról a másikra. De ismeretes, hogy ezek a fehérjék képesek más fajok megfertőzésére, ahogy a BSE-betegség esetén ez megtörtént több száz ember esetében fertőzött hús fogyasztása révén (leginkább Nagy-Britanniábnan az 1980-as és 90-es években).

"Minden okunk megvan arra gyanakodni, hogy a krónikus sorvadásos betegség is átragadhat az emberekre. A betegség mindig fejlődhet, ezért csak idő kérdése, hogy egy prion mikor alakul úgy át egy szarvasban vagy őzben, hogy képes legyen megfertőzni az embert" - mondta Mark Zabel.

Az embert is fenyegeti

Az aggodalom nem alaptalan, mert nemrégiben a kanadai kutatók kimutatták, hogy a makákó majmok megfertőződhetnek a betegséggel. A fertőzött fehér farkú szarvas húsával táplált öt majom közül ugyanis három pozitívnak bizonyult a krónikus sorvadásos betegség tesztjénél. Ez volt az első alkalom, hogy a betegség a fertőzött hús fogyasztása révén terjedt át főemlősökre.

A Zabel és mások kutatásai is azt mutatták, hogy a krónikus sorvadásos betegségeket okozó prionfehérjék elég rugalmasak, vagyis viszonylag egyszerűen vehetnek fel sokféle formát. Az is kiderült, hogy ezek a prionok laboratóriumi körülmények között képesek voltak torzítani az emberi fehérjéket is. Ez arra utal, hogy a krónikus sorvadásos betegséget okozó prionok a természetben is fejlődnek és potenciálisan átléphetik a fajok határát.

Óvatosan a szarvashússal

A CDC szerint az amerikai lakosság kétharmada azt állítja, hogy fogyasztott már vaddisznó- vagy szarvashúst. A járványügyi hatóság ezért azt ajánlja, hogy azokon a területeken, ahol a kór már megjelent, a vadászok erősen fontolják meg a vadhús ellenőriztetését elfogyasztása előtt. "Ha vadász volnék, feltétlenül tesztelném a szarvasom" - mondta Zabel, egyetértve a CDC ajánlásával.

A hatóság egyébként azt is javasolta, hogy a vadászok ne lőjenek le vagy érintsenek meg olyan szarvast, amely betegnek vagy furcsának tűnik. És a gyanús hússal is óvatosan bánjanak. Ez azonban nem jelent teljes biztonságot, ugyanis az egészségesnek tűnő szarvasok is hordozhatják a kórokozót, mert évekig is eltarthat a tünetek megjelenése.

Embert fenyegető állati betegségek

Afertőző betegségekállatról emberre átterjedését zoonózisnak nevezik, és egyáltalán nem ritka jelenség. Úgyhogy a zombiszarvas betegséget sem szabad félvállról venni. A veszélyérzet fenntartása érdekében nézzünk néhány komoly zoonozita kórt!

Influenzajárványok

A mostanság tapasztalt járványok semmiségek a korábbi pandémiákhoz képest. Az 1918-as spanyolnátha legalább 50 millió embert ölt meg a világon, és pár hónapos dühöngése alatt több embert ragadott el, mint bármely másik kór ilyen rövid időn belül. A sertésinfluenza és a madárinfluenza törzsek genetikai módosulásai az embereket is veszélyeztethetik.

Bubópestis, avagy fekete halál

Ez a kór a 14-ik században körülbelül 75 millió embert ölt meg Európa és a mediterrán térség 360 millió lakójából. A Góbi-sivatagból a kínai kereskedelem révén Európába jutó betegséget rágcsálók, sőt macskák is hordozták, de akkor vált igazán pusztítóvá, amikor embereket fertőzött meg, akik egymás között adták tovább. A betegség ma is halálos, ha nem kezelik.

Csípéses betegségek

Tömegek halálát okozzák jelenleg is a rovarcsípésekkel terjedő betegségek. A szúnyogok a legfenyegetőbbek, hiszen az általuk közvetített malária évente legalább 350 millió embert fertőz meg és több mint egymillió haláleset írható a számlájára. Az áldozatok többnyire afrikai kisgyermekek a Szaharától délre. A szúnyogok által okozott dengue-láz évente mintegy 50 millió embert fertőz meg, mintegy félmilliónyian kerülnek kórházba emiatt. A halálozási arány meghaladja a 2,5 százalékot.

HIV és AIDS

A megfertőződés a HIV-vírussal és a nyomában kialakuló AIDS betegség a csimpánzoktól és más főemlősöktől származik, és úgy gondolják, hogy az elsőfertőzéslegalább 100 éve történt. A vírus elpusztítja az immunrendszert, és megnyitja a szervezetet számos halálos betegség előtt. A HIV-fertőzöttek száma több tízmillió és gyorsan növekszik. A HIV-fertőzések kétharmada a szubszaharai Afrikában van.

Ebola

Az ebola Közép-Afrikában veszélyt jelent a gorillákra és a csimpánzokra is. Valószínűleg fertőzött állatok fogyasztásakor terjed át az emberre. A fertőzött személy vérével és testnedveivel való érintkezés során terjedhet tovább a fertőzés. A betegségnek rettenetes tünetei vannak: hirtelen fellépő láz, erős gyengeség, izomfájdalom,fejfájásés torokfájás, gyakran hányás, hasmenés, bőrkiütés, a vese- és a májműködés leállása, bizonyos esetekben belső és külső vérzés. Halálozási rátája 25-90 százalékos a vírustörzstől függően. Az Ebola gazdaállatai a denevérek lehetnek, mert a fertőzött denevérek nem pusztulnak el.

Toxoplazmózis

A Toxoplasma gondii egy bizarr, agyat fertőző parazita, amely az emberi populáció több mint felét érinti. Úgy gondolják, hogy fokozza a neurotikus betegségek kockázatát, és hozzájárulhat a skizofréniához. Elsődleges gazdája a házi macska, amelyekben a mikroba szexuálisan szaporodik. A macskák csatangolás közben szedik össze a kórokozót, amely szervezetükből az ürülékkel távozik, így ez a fertőzés főforrása. Terhes nőkre, illetve a magzatra komolyan veszélyes.

Nagymacskák és fekélyek

Ha már a macskákról esett szó, ebben a viszonylatban nem csak az emberek járhatnak rosszul. Mondhatnánk úgy is, hogy alaposan bosszút álltunk heted- vagy hetvened íziglen a nagymacskákon. Korai őseinket ugyanis valószínűleg zsákmányul ejtették ezek a ragadozók, de néhány esetben ez balul végződött a számukra. A helicobacter pylori baktérium az emberben krónikus gyomorfájdalmat és fekélyeket okoz, és a kórokozó, ha bejut a nagymacskák szervezetébe, szintén fekélyeket eredményez - ráadásul hosszú nemzedékeken keresztül.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag