+11° - +28°
Nincs front

Új élelmiszercímkék: jó lesz nekünk?

Aki már vásárolt ismeretlen élelmiszert, pontosan tudja, hogy a címkéken feltűntetett rengeteg adatból nem is olyan egyszerű kisilabizálni, hogy az megfelel-e az igényeinek. Ezért az európai szakpolitikusok egy olyan címkerendszert szeretnének bevezetni az unióban, amely hatékonyan tájékoztat az adott élelmiszer értékéről, minőségéről. Összecsaptak az érdekek.

Európában egyre nagyobb problémát okoznak a helytelen táplálkozással összefüggő krónikus betegségek. Ezek ellen többek között azzal lehetne eredményesen harcolni, ha a fogyasztókat oktatnák a helyes étkezésről, és az élelmiszerek csomagolásával, de főleg címkézésével is ebbe az irányba orientálnák őket.  

szupermarket
Hogy mi van az üvegben, azt a címkének kellene megmondani. De mi legyen a címkén? - Fotó: iStock

A fogyasztók tájékozott döntését jelenleg egy szélesebb körben elterjedt címkerendszer segíti, a Nutri-Score, amelyet részben már bevezettek Franciaországban, Belgiumban és a legutóbb Németországban is. A Nutri-Score azonban nem élvez egyhangú támogatást az EU-ban. Olaszország például teljesen elhibázottnak tartja a megoldást, és saját javaslattal állt elő, az úgynevezett "elem-címkékkel". Úgy tűnik, hogy e két rendszer valamelyike lehet a végső befutó - írja a European Scyentist.

Mi az a Nutri-Score?

A Nutri-Score (amelynek neve a tápanyag pontértékre utal) egy Franciaországban kidolgozott értékelőrendszeren alapszik, amely felbecsüli a csomagolt termékek tápértékét, és csúszó skálán jelöli azt. A legegészségesebb termékeket zöld A-val, a leginkább egészségtelennek tartottakat vörös E-vel látják el. Az értékelés egy algoritmuson alapul, amely negatív pontokat oszt ki a káros tápanyagokra, például a telített zsírokra, kalóriákra, cukorra és nátriumra, míg pozitív pontokat ad a gyümölcsöknek, zöldségeknek, fehérjéknek és rostoknak. Végül megállapítja az adott termék kategóriáját.


A kritikusok ezt a mérőrendszert túlzottan leegyszerűsítőnek tartják. Kicsit arra hasonlít, amit a műszaki cikkek energiafogyasztásánál vagy az autógumik képességeinek jelölésénél használnak. Csakhogy itt sokkal bonyolultabb feladatról van szó, mint egy energiaosztály megállapítása, ezért fordulhat elő, hogy a Nutri-Score egy sor élelmiszernél eredendően hibás értéket állít elő. Jó példa erre, hogy helyből a vörös sávba kerülnek olyan termékek, mint az olívaolaj, a sajt és pácolt húsok, mert a zsírtartalmukat a rendszer károsnak ítéli. Pedig a mediterrán étrendet nagy egyetértésben tartják előnyösnek az egészség szempontjából. Így előfordulhat, hogy miközben az olívaolaj piros címkét kap, a diétás kóla zöldet, pedig nyilvánvaló, hogy a józan ész mást diktálna.

Az algoritmus nem veszi figyelembe bizonyos termékek mérsékelt fogyasztásának előnyeit, annak ellenére, hogy a dietetikusok a jó zsírok és fehérjék egészséges forrásaiként ajánlják őket. Ennélfogva ennek a színkódos rendszernek az a baja, hogy félrevezető módon leegyszerűsíti a tápanyagtartalmat, és arra késztetheti a fogyasztókat, hogy egészségük rovására teljes élelmiszercsoportokat távolítsanak el az étrendjükből.

Az alternatíva az elemcímke-rendszer

A francia gyökerű rendszert Olaszországban valóságos merényletnek tartották, és nem is hagyták szó nélkül. Tavaly novemberben az olasz kormány az élelmiszeripari szövetség, a Federalimentare a Nutri-Score hiányosságaira válaszul javaslatot tett egy sokkal több információt nyújtó, de változatlanul egyszerű rendszer bevezetésére. Ez az "etichetta batteria", azaz elemcímke-rendszer.

A mediterrán étrend és az olasz modell az "élelmiszer-piramison" alapul, amely nem zár ki semmilyen ételt. Ehelyett az ajánlott mennyiségeket jelzi, hogy változatos és kielégítő, táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott étrendet teremtsen. Mint a mellékelt ábrán is látható, a címkén megtalálhatók a legfontosabb tápanyagértékek (az energia, zsír, telített zsír, cukor és só mennyisége) az adott kiszerelésű termékben, illetve a kis ceruzaelemet formázó ábrákon az is látható, hogy ez a napi ajánlott tápanyagszükséglet hány százaléka.

élelmiszercímkék
Felül az elemcímke, alul a Nutri-Score. Vajon melyik a jobb? - Ábra: italianfood.net

Ez a módszer a megalkotói szerint tehát pontosabban írja le a tápanyagok típusát és azok mennyiségét a termékben, amivel sikerült elérni, hogy a címkék kevésbé legyenek riasztóak, mint a Nutri-Score rendszerben, mivel nem redukálja az élelmiszereket zöld vagy piros, jó és rossz kategóriákba. Az olaszok szerint az elemcímkék megalapozottabb választást tesznek lehetővé, és a fogyasztók számára lehetővé válik, hogy a magas zsír- és fehérjetartalmú ételeket - például a szalámi vagy a sajt - fogyasztását az egész étrendjükkel összefüggésben értékelhessék.

A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozással - állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Megemlíti, hgy a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett 1990 és 2018 között. Azaz több mint kilencmillió kiskorú testsúlya nagyobb az ideálisnál. Emellett a felnőttkori túlsúly éselhízásis csaknem minden régióban és országban növekedést mutat. 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos, és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Ez azért baj, mert azelhízásfokozza a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok, valamint az izomzat és a csontrendszer rendellenességeinek kockázatát. Részletek!

Egy olasz családok körében végzett felmérés azt mutatta, hogy az elemcímkék jobban teljesítettek a színskálásnál, ami talán nem is csoda. De nem csak Itáliában vegyes a Nutri-Score címkék fogadtatása. Azokban az országokban is, ahol bevezették (például Franciaországban,) a címkézés nem kötelező, és a gyártók mérlegelésétől függ, hogy mit engednek fel a csomagolásukra. Persze, ha hasznosnak ítélik a címke hatását, akkor nem ellenkeznek. Nemrégiben például a Kellog's egyezett bele, hogy a Nutri-Score megjelenjen a gabonatermékei dobozán.

A vita arra enged következtetni, hogy bármekkora szükség is volna egy uniós szinten egységes címkerendszerre, annak végleges változatától még messze vagyunk. Nem beszélve az olyan nehezítő körülményekről, mint a különféle tagországokban forgalmazott, a csomagolásukat nézve azonos, de mégis különböző minőségű termékek megkülönböztetése, amelyért, illetve a termékek különbségének megszüntetéséért Magyarország is felszólalt.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag