Tüdőgyulladás, a legnagyobb gyermekgyilkos

A gyermekhalálozás életünk legszomorúbb eseményei között szerepel. Különösen azért fájdalmas, mert számos esetben megvolnának az eszközök, hogy megakadályozzuk. A tüdőgyulladás pedig minden másnál nagyobb fenyegetést jelent.

Kétpercenként három gyermek hal meg tüdőgyulladásban a világon, ami a fertőzések miatti gyermekhalandóság vezető okává teszi a betegséget, amely több gyermekéletet követel, mint a hasmenés és a malária. Becslések szerint 2016-ban a világon 880 ezer gyermek halt meg tüdőgyulladásban, többségük 2 évesnél fiatalabb volt. Pedig szinte minden tüdőgyulladásos halált megelőzhetnénk vakcinázással vagy korai diagnózissal, és kezelhetnénk kevesebb mint fél dollárba kerülő antibiotikumokkal. De a gyermekkori tüdőgyulladásos esetek száma sokkal lassabban csökken, mint a többi végzetes betegségé.

A jelenlegi tendenciák szerint 2030-ban még mindig 735 ezertüdőgyulladásmiatti gyermekhalál várható, pedig az ENSZ programja szerint addigra már teljesen el kellene tűnnie" - állítja Kevin Watkin, a Save The Children (Mentsd meg a gyerekeket) globális jótékonysági szervezet ügyvezető igazgatója, az Oxfordi Egyetem vezető kutatója és Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem népegészségügyi kutatója a The Lancet orvosi folyóiratban írt cikkükben.

tüdőgyulladás
A fejlett országokban ritkán halnak meg a gyerekek tüdőgyulladásban

Mielőtt nyugodtan hátradőlnénk, hogy ez csak a világ fejletlen régióira igaz, fontoljuk meg, hogy egy orvosi tanulmány szerint nem is olyan régen az invazív pneumococcus betegség 100 ezer kiskorú közül majd 15-öt ért el Magyarországon. Sötét háttere ellenére a tüdőgyulladás alig jelenik meg a globális egészségügyi prioritások között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben hagyta jóvá a munkaprogramját a 2019-2023-as időszakra, amely az egyetemes egészségügyi ellátás előmozdítását tűzte zászlajára. Külön kiemeli az olyan betegségek elleni fellépést, mint a malária, a tuberkulózis, a sárgaláz, a Zika-vírus által okozott kórok vagy ajárványos gyermekbénulás(polió). A tüdőgyulladásnak viszont nyoma sincs. Ráadásul egyetlen nagy segélyszervezet sem jelentkezett, hogy fontos volna küzdeni ellene. A tüdőgyulladás ugyanis nem olyan betegség, amelyre a veszélyeztetett gyermekek jogainak érvényesítését szolgáló, nagy figyelmet vonzó nemzetközi kampányokat indíthatnának. Ezt a helyzetet Watkins és Sridhar szerint három egymással összefüggő és kölcsönösen erősítő tényező tartja fenn.

Szegénység, politika, bonyolultság

Először is az egészségügyi rendszerek nem voltak képesek a korábban marginalizálódott problémákat (így a tüdőgyulladásét sem) fókuszba helyezni. A súlyos tüdőgyulladás a szegénység tökéletes betegsége. A legnagyobb veszélynek kitett gyermekek ugyanis túlnyomórészt a társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjaiba tartoznak. Többnyire alultáplált, gyengén immunizált (beoltott) vagy diagnosztizált és kezelt gyerekekről van szó. A dél-ázsiai vizsgálatok szerint a nemek közötti egyenlőtlenség is megjelenik, hiszen a fiúk a tüdőgyulladás miatti kórházi betegfelvételek sokkal nagyobb hányadát teszik ki. Azaz az ellátásban megjelennek a szélesebben vett társadalmi és kulturális szokások - például a szülők elmulasztják, hogy orvosi segítséget kérjenek a lányoknak.


Másodszor a középosztálybeliek és a gazdagabb területeken élők, akik politikai érdekérvényesítő képességük révén a legerősebbek az egészségügyi prioritások kialakításában, elszigetelik magukat a tüdőgyulladással kapcsolatos kockázatoktól. A kolerától, a kanyarótól vagy a HIV/AIDS-től eltérően a súlyos tüdőgyulladás nem képes könnyen átterjedni a társadalmi határokon. Mivel a tüdőgyulladás leginkább az elszegényedett vidéki területeken és a lepusztult városrészekben jelenik meg, nincs elég politikai erő, amely kikényszerítené az ellene való fellépést. Miközben a tüdőgyulladás elleni fellépés értelmes prioritása lehetne a nemzeti egészségügyi ellátásnak a költséghatékonyság és a méltányosság szempontjából, nem ezek a szempontok a politikai döntések elsődleges mozgatórugói. A tüdőgyulladás nemcsak egy adott országon belül korlátozódik bizonyos néprétegekre, de globálisan sem jelent járványügyi kockázatot. Ez azért fontos, mert a magas jövedelmű országok úgy alakítják ki támogatási prioritásaikat, hogy pénzük saját egészségbiztonsági érdekeik javára szolgáljon. Azaz a tüdőgyulladás olyan betegség, amely a szegény országok szegény közösségeit érinti leginkább, ami előrevetíti a politikai tehetetlenséget.

Nincsenek gyógyító aduászok

Harmadszor, a tüdőgyulladással kapcsolatos akciókat és globális kampányokat a betegség komplexitása korlátozza, hiszen bármilyen típusú mikrobás fertőzésből eredhet. Emiatt a megfelelő kezelés igen sokféle lehet. Míg a legtöbb tüdőgyulladásos eset könnyen kezelhető, a pontos diagnózis nehéz, ahol gyengék az erőforrások. A tüdőgyulladásnál ráadásul nem állnak rendelkezésre olyan aduk, mint például a rovarirtóval kezelt ágyneműk a maláriánál. A súlyosabb esetek kezelése fejlettebb ellátórendszert és gyógyszereket kíván. A hatékony konjugált pneumococcus vakcinák (PCV) megakadályozhatják a legtöbb bakteriális tüdőgyulladást, de nem működnek a vírusos tüdőgyulladások esetében. A sikeres fellépés szükségessé teszi az integrált egészségügyi rendszerek fejlesztését megfelelően képzett, támogatott és felszerelt egészségügyi dolgozókkal. A háttérben rejlő kockázatok - különösen az alultápláltság és a levegőszennyezés - csökkentésére irányuló beavatkozások pedig szintén fontosak.

A tüdőgyulladás egy nehezen kezelhető, súlyos, életveszélyes betegség, amely világszerte a legtöbb halálesetet okozza a gyermekek körében, de az idősebb korosztály is fokozott fertőzésveszélynek van kitéve. A fertőzések megelőzésével azonban akár egy kisváros teljes lakosságát is megmenthetjük évente Magyarországon. Részletek!

A tüdőgyulladás gyógyításában bekövetkező áttöréshez szükséges elemek közül sok jól ismert. Ilyen a képzés és támogatás, hogy a közösségi egészségügyi dolgozók képesek legyenek diagnosztizálni és kezelni a tüdőgyulladást. Annak megteremtése, hogy gyermekbarát amoxicillintabletták és egyszerű diagnosztikai és kezelési technológiák, például a pulzoximéterek rendelkezésre álljanak. Hasonlóképpen fontos továbbá a gyermekgyógyászati ellátóegységek megfelelő és megbízható, de olcsó oxigénellátása is. Ezek a technológiák azonban gyakran hiányoznak ott, ahol nincsenek meg a finanszírozás forrásai.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag