Rejtélyes sejtek rombolják agyunkat

Az emberiség egyik legnagyobb egészségügyi problémáját a járványként terjedő neurodegeneratív betegségek jelentik: az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a demencia más fajtái. Az agyunkat azonban nem csak idegsejtek alkotják, hanem számos immunsejt is, amelyek szerepe szintén fontos lehet a betegségek kialakulásában. Most feltérképezték őket.

Ademenciahatalmas teherként nehezedik a társadalomra és a betegek családjaira egyaránt. Nem véletlen, hogy tavaly szeptemberben a Feledékeny (Alzheimer-kórral és más emlékezetzavarral élő) Emberek Hozzátartozóinak Társasága (FEHT) azt kérte a kormánytól, hogy dolgozzon ki egy nemzeti demenciastratégiát. Mindez keretet nyújtana az ápolási díj rendezése, az országos demens nappali ellátóhálózat létrehozása, a demens gondozó otthonok és demens részlegek létrehozása, az átmeneti kórházi vagy szociális intézményen belüli ellátás megszervezése, a háziorvosok demencia-képzése, az általános kórházak és szociális intézmények ápoló-gondozó személyzetének demencia-képzése, a távgondozás fejlesztése és egy sor más fontos dolog számára.

neurodegeneráció
Az agy makrofágjainak megismerése kulcsfontosságú lehet a demencia kezelésében. Fotó: 123rf

Ebből is látszik, hogy a kognitív hanyatlás társadalmi szintű kezeléséhez a legjobb módszer a megelőzés és a hatékony gyógyítás, mert a betegek gondozása drága, bonyolult, és minden értelemben embert próbáló. Ezért fontosak azok a kutatások is, amelyek a betegség természetének megértésére, illetve eddig ismeretlen vonásainak feltárására irányulnak.

A legutóbbi komoly lépés ebbe az irányba, hogy belga kutatók átfogó sejtatlaszt készítettek az agy immunszekciójáról - amelyről a Neuroscience News számolt be. A Kiavash Movahedi professzor által vezetett csapat a VIB Élettudományi Kutatóközpontban nemcsak az agyi makrofágok feltűnő sokféleségét tárta fel, hanem ott is talált az agy kertészeként, vagy kitakarítójaként számontartott mikroglia sejteket, ahol nem várták. Figyelemre méltó, hogy ezek a "rejtett" mikrogliumok egyértelműen hasonlítanak arra a mikrogliára, amely általában neurodegeneratív rendellenességekhez, például az Alzheimer-kórhoz kapcsolódik. Az új ismeretek fontosak a makrofágok egészséges agyi fiziológiában betöltött szerepének jobb megértéséhez és a neurodegeneratív betegségek jövőbeli kezelésének fejlesztéséhez. 

Immunsejtek az agyban

A spanyol tudós, Pío del Río-Hortega, a makrofágokat - az immunsejteknek azt a típusát, amely a nemkívánatos fehérjéket, sejteket és sejtmaradványokat emészti el - 100 évvel ezelőtt fedezte fel az agyban. A legtöbb agyi makrofágot mikroglia néven ismerik - ezek a sejtek szorosan érintkeznek a neuronokkal, és alapvetően fontosak az agy megfelelő fejlődéséhez és működéséhez. De a mikroglián kívül agyunk több más típusú makrofágot is tartalmaz, amelyek közül sok viszonylag ismeretlen.


Movahedi professzor szerint míg a mikroglia eléggé jól tanulmányozott, más agyi makrofágok meglehetősen rejtélyesek. Pedig ezek a sejtek kritikusak lehetnek az agygyulladás és az immunitás szabályozásában, így jobban meg kell ismerni őket. A makrofágok különböző agyterületeken való heterogenitásának feltárására a kutatók olyan módszerre támaszkodtak, amely az egyes sejtek több ezer gén expresszióját elemzi. Összességében a kutatók több, mint 60 ezer egyedi sejtet elemeztek, amelyek egészséges egér agyból, Alzheimer-kóros egerekből és olyanokból származtak, amelyek immunrendszerét genetikai mutációval befolyásolták.

Agysejtek szabályozásával az Alzheimer-kór ellen

"Eredményeink azt mutatják, hogy az agyi makrofágok megjelenése nagymértékben változhat az anatómiai tulajdonságaik függvényében, ami arra utal, hogy széles körű funkciókat teljesítenek" - mondja Hannah Van Hove, a tanulmány vezető szerzője. A váratlan eredmény a mikroglia jelenléte volt, amely a koroid plexus határaihoz, a cerebrospinális folyadékkal közvetlen érintkezésbe kerülő sejtek hálózatához ragadt. Ez azért fontos, mert ez a mikroglia hasonló viselkedést mutatott, mint az, amely érintkezik azAlzheimer-kórtipikus jellemzőjeként ismert toxikus amiloid lerakódásokkal.

A demencia, avagy az időskori elbutulás egy tünetegyüttes, amely egyaránt kihat a kommunikációs és szociális készségekre, illetve a memóriára. A betegek egyre gyakrabban felejtenek el dolgokat: találkozókat, napirendet vagy éppen azt, hogy mit hová tettek néhány perccel azelőtt. Egy idő után már a korábban hétköznapinak számító tevékenységek elvégzése is problémát okozhat nekik. A betegség korai felismerésével jelentősen lelassítható az állapotromlás. Részletek!

"A kihívás most az, hogy megmagyarázzuk a mikroglia új osztályának funkcióit, és megértsük, hogy ez hogyan kapcsolódik a neurodegeneráció során megfigyelt mikrogliális válaszokhoz" - magyarázta Jo Van Ginderachter professzor a kutatóközpont makrofágszakértője. A kutatók szeretnék feltárni azokat a jeleket és környezeti tényezőket, amelyek az agyi makrofágok különböző formáinak előfordulását elősegítik. Movahedi elmondta, egyre világosabb, hogy a gyulladás központi szerepet játszik számos neurológiai rendellenességben, különösen az Alzheimer-kórban, s úgy gondolják, az agy makrofágjainak megismerése kulcsfontosságú lehet ezeknek a betegségeknek a kezelésére.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag