+10° - +26°
Nincs front

Ötféle problémás ivás létezik az ember életében

Az alkohollal való visszaélés bonyolultabb annál, semmint egyszerűen túl sokat inni. A Penn State University kutatói az alkoholizálók öt csoportját különítették el, s mindegyik meglehetősen általánosnak tekinthető az élet bizonyos szakaszaiban. Azaz nem egyformán isszuk le magunkat egész életünkben.

Az alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló tanulmány az ivásnak öt különböző osztályát, vagy ha úgy jobban tetszik, az iszákosok öt különböző profilját, karakterét azonosították. Mindegyik profilnak megvolt egy csak rá jellemző tünetegyüttese. Bár minden profil fellelhető volt minden korosztályban, bizonyos karakterek gyakoribbak voltak az élet különböző szakaszaiban. Például, a fiatal felnőttek nagyobb valószínűséggel illeszkedtek ahhoz a profilhoz, amelyet a túlzott fogyasztás jellemez, és másnaposság, illetve egyéb elvonási tünetek kapcsolódnak hozzá. Az ötvenes-hatvanas évek végén az idősebb felnőttek azonban nagyobb valószínűséggel küzdenek azzal, hogy visszaszorítsák az alkoholfogyasztásukat.

alkohol
Az életük folyamán nem ugyanúgy isznak mindvégig az alkoholproblémákkal küzdők

Ashley Linden-Carmichael egészségmagatartási kutató elmondta, hogy az eredmények arra utalnak: az alkoholfogyasztási rendellenességek diagnosztizálása és kezelése nem történhet egy kaptafára, hanem figyelembe kell venni az adott személy sajátos tüneteit. "El kell gondolkodnunk azon, hogy vajon az adott személynek van-e alkoholhasználati zavara, illetve specifikusan meg kell nézni, hogy egy különösen kockázatos osztályhoz tartozik-e. Bár leginkább a fiatal felnőttek veszélyeztettek az alkohollal való visszaélések miatt, de nyilvánvaló, hogy ez a probléma a középkorú vagy idősebb felnőttek esetében is létezik. Csakhogy különböző okokból nyúlnak a pohár után."

Eltérő módszerek az ivásra, eltérő tünetek

Az alkoholfogyasztási rendellenesség számos tünetet magában foglalhat, amelyek egyszerűen jelentkezhetnek amiatt, hogy többet vagy hosszabb ideig isznak a kelleténél, de megjelenhetnek elvonási szimptómák is. Rendellenességről akkor lehet beszélni, ha két vagy több tünet egyszerre észlelhető egy embernél. Annak vizsgálata, hogy a túlzott alkoholfogyasztás mennyire más a különböző életkorú emberek esetében, a kutatók egy, az Egyesült Államok egészére nézve reprezentatív kutatás 5 402 résztvevőjétől származó adatokat használtak. A mintát a 18-ik és a 64-ik életévüket betöltött résztvevőkre korlátozták, akik megfeleltek annak a feltételnek, hogy az előző évben meggyűlt a bajuk az alkohollal.


Egy olyan új módszert használtak, amely lehetővé tette a kutatók számára, hogy felfedezzék a rejtett "profilokat" vagy olyan csoportokat, amelyek hasonló tüneteket mutatnak az alkoholfogyasztási problémáikkal kapcsolatban. Végül is öt különböző profilt találtak a vizsgálat résztvevői körében.

Az alkoholizálók öt profilja

  • Alkohol okozta károsodás: azon túl, hogy sokat isznak, azok az emberek, akik ebbe a csoportba tartoznak, ittasan kockázatos helyzetekbe keverednek, amelyekből esetenként sérülésekkel kerülnek ki.
  • Nehezen csökkentik az elfogyasztott mennyiséget: akik ehhez a csoporthoz tartoznak, csökkentenék ugyan a problémát okozó alkoholfogyasztásukat, de képtelenek rá.
  • Nagyon problematikus, de kevésbé zavarja az alkohol az életüket: bár e csoportban élők több tünetet is észleltek magukon, mégis azt állítják, hogy az ivás nem zavarja a családjukat, a barátaikat, a munkájukat vagy hobbijukat.
  • Csak mellékhatások: akik ide sorolhatók, csak másnaposságot vagy hasonló elvonási tüneteket észlelnek magukon azok után, hogy túl sokat ittak.
  • Nagyon problematikus: az ebbe a csoportba tartozó emberek arról számoltak be, hogy minden alkoholfogyasztási tünetet észleltek.

A kialakultalkoholizmusvisszaesésekkel gyógyuló betegség. Megelőzni fokozatos kialakulása és a velejáró problématagadás miatt nagyon nehéz. A prevenciót nehezíti, hogy mi, magyarok - sajnos - alkoholizáló társadalomban élünk. Részletek!

Linden-Carmichael és munkatársai képesek voltak megállapítani, hogy az egyes profilok milyen mértékben érvényesültek az egyes korosztályokban. A kutató elmondta, hogy az eredmények - amelyek nemrégiben jelentek meg az Alcohol and Alcoholism című folyóiratban - arra utalnak, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak fontolóra kell venniük a személyre szabott kezelések és beavatkozások alkalmazását. A profilozáshoz felhasznált módszert hosszú távon is használni kívánják a kutatók, mert fontos volna megállapítani, hogy aki például 21 éves korában időnként leitta magát, vajon milyen alkoholfogyasztási mintát követ 60 évesen. A változások ismerete ugyanis segítene abban, hogy az alkoholproblémával küszködőket kivezessék nehéz helyzetükből.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag