Ő volt Merit-Ptah, a titokzatos óegyiptomi orvosnő

A legenda szerint a történelem első női orvosa az ókori Egyiptomban élt 5 ezer évvel ezelőtt, Kr. e. körülbelül 2700 körül. De néha a legendák tényleg csak azok, aminek látszanak, obskúrus történetek. Valószínűleg Merit-Ptah sem létezett, de ettől még a tudomány hőse marad, akinek felbukkanása jól illeszkedik a 20. századi feminizmus virágzásához.

Az ókori Egyiptom nagyra becsülte a nőket. Sok istennő örvendett nagy tiszteletnek, köztük Hathor (a szeretet és termékenység istennője), Ma'at (az igazság és rend istennője) és Nut (az ég istennője). Az emberi testű, de oroszlán fejű Sekhmet istennő pedig az orvosok és gyógyítók oltalmazója volt. A nők a férfiakkal azonos jogokat élveztek, földet és vállalkozásokat birtokolhattak, bármit viselhettek, amit akartak, elválhattak a férjüktől, és fontos társadalmi pozíciókat tölthettek be. A történelem során elsőként orvosként nyilvántartott nőről Merit-Ptahról azt hitték, hogy Kr. e. 2700 körül a királyi udvar főorvosa volt. A képe még a Királyok-völgyének egyik piramisán is szerepelt - írja a Massive Science.

Merit-Ptah
Ramose thébai kormányzó és felesége, Merit-Ptah. Összekeverték egy ezerévvel korábban élt gyógyító nővel, de a legendán ez nem fogott - Fotó: Getty Images

Jakub Kwiecinski mikrobiológus és orvostörténész 2019 végén egy cikket tett közzé a Journal of the History of Medicine and Allied Sciences folyóiratban, amelyben Merit-Ptah mítoszát ismerttette. "Majdnem detektívvé kellett átvedlenem, hogy felgöngyölítsem a történetet, minden nyomot ellenőrizve, hogy felfedezzem, hogyan kezdődött az egész és ki találta ki Merit-Ptah-t" - szögezte le a sajtóközleményében.

Ezer évvel elnézve

Merit-Ptah, ahogy ma elképzeljük, úgy tűnik, hogy egy valódi gyógyító, Pesehet alakjából született, akinek a sírját a Kr. e. 25. - 22. századra datálták. Kwiecinski úgy véli, hogy egy másik orvostörténész, Kate Campbell Hurd-Mead véletlenül összekeverte Pesehet és egy névtelen nő személyét, akit (az ötödik dinasztia idején Kr. E. 2700 körül főpapként szolgáló) fia sírjában főorvosként említettek.

Kwiecinski szerint a Merit Ptah név szerepel Ramose thébai kormányzó és főminiszter sírján, mint a sír tulajdonosának felesége. Ez a sír az új birodalom korából származik. Ez azonban nem illeszkedik Hurd-Mead elképzelésébe, amely szerint Merit Ptah-ot az óbirodalomban élt vagy ezer évvel korábban. A neve sem szerepel az ókori egyiptomi gyógyítók listáján, még a legendás vagy ellentmondásos esetek egyikében sem.


Ettől fogva Merit-Ptah legendája virágzásnak indult. Hurd-Mead történelmi munkáját az 1930-as évek elején tette közzé. A második világháború óriási változásokat hozott a nők társadalmi szerepében, és Kwiecinski megjegyzi, hogy Merit-Ptah 1940-ben ismét megjelent egy cikkben, amely az orvostudományban szerephez jutó nőkről szólt. Aztán azzal párhuzamosan, hogy az 1960-as években és az 1970-es évek elején a nők sikeresen léptek fel a hátrányos megkülönböztetés ellen az orvosi iskolában, Merit-Ptah története számos könyvben és cikkben újraéledt és ismételten megjelent a következő évtizedekben. Eközben a feministák ikonként kezdtek ragaszkodni hozzá.

Feminista szimbólum

Merit-Ptah élete mítosz volt. Népszerűsége azonban jól tükrözi a nők nagyon is valódi igényét, hogy egyenlőnek tekintsék őket a tudományban és az orvostudományban. Habár - ahogy a Massive Science cikk szerzője, Cassie Freund, a Wake Forest Egyetem kutatója Kwiecinskit idézi- Merit-Ptah története fehér és eurocentrikus körökben kezdődött, de az afrocentrikus fekete történelemben is szerepelt, ahol "a fekete afrikai tudományos zsenialitás példájaként" ragyogott.

Az antik görögöket tartjuk a nyugati orvostudomány alapítóinak, olyannyira, hogy az orvosok a mai napig a hippokratészi esküvel szentesítik fogadalmukat. Mégis, sok mindent nem tudunk arról, hogyan is gyógyítottak a mai orvosok elődei. Az elmúlt 2000 évben, amennyire csak lehet, megismertük az emberi testet és annak működését. Az ősi orvoslás módszereit azonban érdemes újra felfedezni, már csak azért is, mert rájöhetünk: tudásuk több területen alig volt elmaradottabb a mostani orvosokénál. Részletek!

Bizonyos szempontból nem számít, hogy létezett-e, pontosabban ki az az ember, akit Merit-Ptah-nak tekintünk. A nők számára - orvosok, ápolók, gyógyítók, tudósok - szerte a világon továbbra is ikon és inspiráció. Mint Kwiecinski mondja: "ő egy nagyon valódi szimbóluma a 20-ik századi feminista küzdelemnek, amelyben nőket írnak vissza a történelemkönyvekbe, és megnyitják az orvostudomány, illetve általában a tudomány, a technológia, a mérnöki tevékenységek és a matematika terepét a nők számára." A legenda hatását jól mutatja, hogy a Nemzetközi Csillagászati Unió - International Astronomical Union (IAU) - a Vénusz bolygón 1994-ben egy krátert nevezett el Merit-Ptahról, így már mindenképpen halhatatlan, ha élt, ha nem.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag