+16° - +37°
Nincs front

Nikotin: mindegy mivel, de függésben tartani

Az utóbbi időben csökkenni kezdett a dohányzás széleskörű elfogadottsága. Ebben szerepet játszik a helyettesítő termékek terjedése, az egészségre gyakorolt káros hatások tudatosodása és még sok más. De a dohányipar mégsem mutatja a hanyatlás jeleit.

A dohányzást milliók halálával hozzák összefüggésbe a világon. A Seattle-ben működő Nemzetközi Egészségmérő és Értékelő Intézet (IHME) adatai szerint Kínában több mint 1,3 millió, Indiában több mint 1 millió, az Egyesült Államokban 480 ezer és Oroszországban is közel 400 ezer ember halt meg dohányzás miatti betegségben. De az arányok sokfelé igen rosszak, és nemcsak a fejlődő térségekben, ahol kétségkívül egyre többen füstölnek, hanem olyan fejlett országokban is, mint Dánia, ahol a halálozások 22 százalékában volt szerepe a dohányzásnak az IHME 2010-es adatai szerint. Magyarországon is évente mintegy 25 ezer halálozást vesznek számba, amely dohányzás nélkül valószínűleg nem következne be.

e-cigaretta
Az e-cigaretta talán kevésbé káros, de cseppet sem egészséges

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) által készített - ugyancsak IHME-adatokra hivatkozó -, Dohányzás visszaszorítása 2016 című tanulmány szerint a füstölési szenvedély miatti veszteségeink tragikusak. Ha a 100 ezer főre számított, megromlott egészség miatt bekövetkező életév-veszteséget (DALY) nézzük, akkor Magyarország a 28 EU tagállam közül a legrosszabb helyen áll (6 ezer DALY 100 ezer főre vetítve). Értékünk háromszorosa a legjobb pozícióban lévő svédekének.

A dohányzás szokása örökölhető 

Ez bizony elég sok elvesző élet ahhoz, hogy felhagyjunk ezzel a veszélyes szokással. Csakhogy a dohány nagy üzlet még mindig, amelyből többek között hatalmas adóbevételek is származnak (hogy az esetleges korrupciós vagy egyéb szürke és fekete csatornákon keletkező jövedelmekről ne is beszéljük), illetve igen erős a szociális beágyazottsága, azaz a szokás tulajdonképpen öröklődik, ami legalább annyira nehézzé teszi a leszokást bizonyos közösségekben, mint a fizikai függőség.

Ha megvizsgáljuk a nagy dohányipari cégek befektetőinek összetételét, akkor azt látjuk, hogy ezt az iparágat kifejezetten biztonságosnak látja a pénzvilág. Olyan szereplők játszanak itt, mint például a Black Rock vagyonkezelő, amely több pénzt menedzsel (5700 milliárd dollárt), mint amennyi az éves japán GDP. Kínán kívül, ahol a piacot az állami dohánymonopólium látja el, a világon öt nagy vállalat uralkodik a dohánykereskedelemben: a Philip Morris International (PMI), a British American Tobacco, a Japan Tobacco, a Imperial Brands és az Altria. Ezek az óriásvállalatok 2016-ban 2270 ezermilliárd szál cigarettát forgalmaztak, azaz 300 szál jutott minden egyes földlakóra. A forgalom értéke 150 milliárd dollár volt, amelyből 35 milliárd dollár profit származott, a részvényesek markát pedig 19 milliárd dolláros osztalék ütötte.

De a dohányzás elleni nyomás - elsősorban a fejlett országokban - olyan erőssé vált, hogy a fogyasztás súlypontját ezek a cégek áthelyezték a fejlődő piacokra (csak Indonéziában és Egyiptomban tízmilliókkal nő a dohányosok száma a WHO szerint), részben pedig bekapcsolódtak a nikotinhelyettesítő terápia (NHT vagy angol rövidítéssel NRT) piacába is.

Terápiának indult, de más lett belőle

A terápia szó abból az időből maradt a rövidítésben, amikor a gyógyszeripar kutatásokat folytatott olyan megoldások érdekében, amelyek tanácsadással kombinálva elvezették volna a dohányosokat a leszokáshoz. Az 1980-as években, amikor az NHT először jelent meg, a dohányipar szemben állt vele, és ez a helyzet sokáig nem változott érdemben, míg tavaly forgalomba nem hozta saját idetartozó termékeit.

A University of California (San Francisco) tanulmánya szerint a dohányipari vállalatok évtizedek óta tudták, hogy tanácsadás nélkül az NHT alig működik, a fogyasztók pedig ezeket a cikkeket kiegészítésre használják. A Dohány Dokumentumok (Tobacco Papers) néven napvilágra került titkos iparági jelentésekből kiderült, hogy az egykor a cigaretta értékesítésére még fenyegetőnek tartott nikotintapaszokat és nikotinos rágógumikat miért vonták be a saját üzletükbe.

dohányzók
Nem történt nagy áttörés a dohányzás fő trendjében

"Meglepett, amikor felfedeztem, hogy az iparág az NHT-re csak egy újabb termékként tekintett. A dohányipari cégek azt akarják, hogy az emberek nikotint kapjanak, és nyíltan gondolkodnak róla, hogyan kapják meg" -  mondta Dorie Apollonio, az egyetem gyógyszerész professzora, a tanulmány vezető szerzője. "Az ágazat már régóta széles körben átgondolta az összes nikotint tartalmazó terméket, amely a dohányzást támogathatja" - tette hozzá Stanton Glantz, az egyetem Dohányzásellenőrzést Kutató és Oktató központjának igazgatója. Az Egyesült Államokban 300 milliárd dollárra teszik a költségeket, amelyek a közvetlen orvosi ellátás költségeit, valamint a passzív dohányzás miatt csökkenő termelékenység veszteségeit is magukban foglalják.

Mindent a a dohányipar akar ellenőrizni, amiben nikotin van

Az American Journal of Public Health 2017. augusztusában kiadott tanulmányában a szerzők áttekintették a hét fő dohánygyártó cég 1960 és 2010 közötti belső céges dokumentumait. Megállapították, hogy e vállalatok már az 1950-es évek elején érdeklődtek a nikotinos termékek iránt, de akkoriban a nikotint károsnak tartották, így, félve a hatósági retorzióktól, leálltak. De a széljárás fordult, a tudomány és a hivatalok is úgy vélték, hogy nem a nikotin a legrosszabb a dohányzásban. A dohányipari tanulmányok szerint a vállalatok feltételezték, hogy új nikotintermékeik sikeresen versenyezhetnek a gyógyszerészeti NHT-vel, és meghatározták a célt, hogy a nikotint tartalmazó összes terméket piaci ellenőrzésük alá vonják.

"Érdekes volna látni a következő 10 évben, hogy a vállalatok előállnak-e a nikotinos vízzel, inhalátorokkal, rágógumival és étkezési termékekkel, mert ezek mind napirenden vannak" - mondta Apollonio. Az RJ Reynolds és a Philip Morris jelenleg a nikotinos rágógumit és a cukorkát használja, hogy bevezesse a füstmentes nikotint. Emellett ott vannak az e-cigaretták, amelyekről nemrégiben kimutatták, hogy sokkal biztonságosabbak, mint a hagyományos dohánytermékek. Kibocsátott párájuk ugyan nikotint tartalmaz, de sok káros anyag hiányzik belőle, például kátrány vagy szén-monoxid. A vita azonban még folytatódik róla, hogy hosszú távú használatuk mennyire biztonságos.

Az e-cigaretta egészségkárosító hatását több kutatás is alátámasztja. A tudósok már felfedeztek néhány nyugtalanító vegyi anyagot a vaporizátor füstjében. Az egyik a formaldehid, egy ismert rákkeltő. Egy másik lehetséges veszélyes anyag a diacetil, egy ízesítőszer, amelyet összefüggésbe hoztak egy súlyos tüdőbetegséggel, a halálos állapotként számon tartott "popcorntüdővel", amelyet korábban elsősorban gyári munkásoknál diagnosztizáltak. Részletek!

A dohányzáspótlókról az elmúlt években több hitelesnek tekinthető tanulmány is készült. Legutóbb az Annals of Internal Medicine folyóirat közölt kutatást, amelyben több neves intézet (a University College London, a Roswell Park Rákintézet, a CDC és a Brit Rákkutató Központ) munkatársai is részt vettek. Klinikai vizsgálataik kimutatták, hogy az egykori dohányzók, akik áttértek az e-cigarettára vagy az NHT-re, szignifikánsan alacsonyabb toxinszintet mutatnak, mint akik továbbra is rendszeresen cigarettáznak.

Egész életen át tartó nikotinfüggés

Az NHT segíthet az embereknek abbahagyni a dohányzást, de csak akkor, ha tanácsadással és csökkenő adagokban alkalmazzák. A túlkínálatnak köszönhetően, illetve, mert nemdohányzó környezetben, például irodákban és közlekedési járatokon is kivitelezhető a használatuk a végeredmény végül az lehet, hogy az emberek nem szoknak le. "A dohánygyártók ezeket a termékeket úgy terjesztették el, hogy kikerüljék a szabályozókat, és módot adjanak az embereknek a 'dohányzás nélkül dohányzásra'. Ami alapvetően megkönnyítheti és normalizálhatja az egész életen át tartó nikotinfüggést" - mondta Apollonio.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +37 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok napsütés várható, legfeljebb északkeketen lehet elvétve helyi zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag