+10° - +25°
Nincs front

Nagyon megfizetünk a túl sok gyógyszerért

A népesség elöregszik, de ez csak az egyik mozgatórugója az emelkedő gyógyszerfogyasztási trendnek. Úgy kezelünk ugyanis ma tüneteket, hogy nem kérjük ki orvos véleményét.

Mielőtt megnéznénk, hogy mire és miért költünk el irgalmatlan mennyiségű pénzt, próbáljuk meg elhelyezni, hogy mennyiről is van szó! A teljes magyar GDP jelenleg mintegy 140 milliárd dollár. Vagyis az előrejelzett globális gyógyszerpiaci forgalom ennek bőven több mint a tízszerese. Ha e mellé odatesszük a teljes magyar gyógyszerpiaci forgalom 800 milliárd forintját (kb. 2,86 milliárd dollárt), akkor látjuk, hogy részesedésünk csupán morzsányi. Ettől persze a gyógyszerfogyasztási világtrendeknek még megfelelhetünk.

gyógyszerfogyasztás
Megváltozott a gyógyítás szemlélete (Fotó: 123rf)

A növekedés egyik oka az új kórismék kreálása - állítja a The Conversation magazinba írt cikkében Kevin Dew, a wellingtoni Victoria University szociológia professzora. Szerinte ez azért történik, hogy megelőzzék a jövőbeli fogyatékosságokat és a korai halálozást új betegségek definiálásával. Jó példa erre a magas koleszterinszint és amagas vérnyomáskezelése. Az ilyen "protobetegségek" egy személy kockázati profilján alapulnak, amikor a betegség még nincs jelen, a tünetek pedig nem érezhetők. A népesség egyre növekvő részében azonosíthatóak ezek a protobetegségek. A meggyőződés, hogy ezeknek a tüneteknek a kezelése jövőbeni költségmegtakarításhoz vezet, növeli a gyógyszerfogyasztást, amelynek célja a koleszterin, a vérnyomás és avércukorszinthatárértékek alatt tartása.

A küszöbérték egyszerű csökkentése, amely meghatározza, hogy mikor kell gyógyszert szedni, az egészségügyi szakemberek által kezelésre szoruló emberek számának jelentős növekedéséhez vezethet. Noha ezek a gyógyszerek valóban megakadályozzák az egyének jövőbeni betegségeit, ha népegészségügyi megközelítést alkalmazunk, akkor nem számít, hogy a költségmegtakarítás meghaladja-e a felmerült költségeket.

Bizonyítékokon alapuló orvoslás

Egy másik mozgatórugó a bizonyítékokon alapuló orvoslás dominánssá válása. Az igény, hogy a gyógyítást bizonyítékokra alapozzák, teljesen megfelel a józan észnek. A bizonyítékokon alapuló orvoslás hierarchiájának tetején azonban a kettős-vak, placebo-kontrollos vizsgálat ül. Ez a vizsgálatfajta a gyógyszerek hatékonyságát értékeli. Elsőként a sztreptomicin teljesítményét értékelték így a tüdőtuberkulózis kezelésében. A halálos és veszélyes gyógyszerek piacra jutásának megakadályozására az évtizedekkel ezelőtt kidolgozott tesztekből mára szabvány lett, és minden terápiás beavatkozástól elvárják, hogy megfeleljen ennek. Mivel azonban az értékelés sok kezelésnél (műtéteknél, közegészségügyi tanácsadásnál stb.) nagyon körülményes, a gyógyszerek adják a terápiás beavatkozás egyetlen formáját, amely ténylegesen bizonyítékokon alapulhat.


 

A bizonyítékokon alapuló orvoslási mozgalom térnyerése óta az egészségügyi szakembereknek követniük kell a bizonyítékokon alapuló protokollokat és iránymutatásokat, amelyek hatékonyan segítik elő a gyógyszerhasználat bővítését. Ha az egészségügyi dolgozók nem követik a szabványokat és az iránymutatásokat - például nem javasolják a koleszterintesztet, amikor egy páciens elért bizonyos életkort, majd nem írják fel a koleszterinszint-csökkentő gyógyszert -, akkor veszélybe kerülhetnek inkompetens praktizálás miatt - írja Kevin Dew.

Sok ember identitásérzetét a gyógyszerekhez való viszonya határozza meg. Ismerjük Magyarországon a szemléletet, hogy az a jó orvos, aki felír valamilyen gyógyszert, de ez tulajdonképpen csak a páciensek elvárása, mert a gyógyszerszerfelírással látják igazolva, hogy megkapták a tiszteletet és figyelmet. Illetve csak a gyógyszerszedéssel érzik magukat biztonságban. Hasonló jelenség a világon sokfelé létezik, ami úgyszintén növeli a gyógyszerfogyasztást.

Orvosságok és mérgek

Néhány gyógyszer jól működik, hiszen segíthet az élettartam meghosszabbításában és a tünetek enyhítésében. Ennél fogva gyakran tűnhet helyesnek, hogy bizonyos gyógyszerek könnyen hozzáférhetők. De a gyógyszerkészítményeknek jól ismert a toxikus hatásuk is, ami az egyik oka, hogy számos orvossághoz való hozzáférést gondosan ellenőriznek, és vényre van szükség a kiváltásukhoz. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a mellékhatások nagy mértékben fordulnak elő még azon orvosok betegeinél is, akik gondosan felügyelik a gyógyszereket.

A mellékhatásokra és az általuk okozott betegségekre, illetve a korai halálra adott válaszok költségei fontos közegészségügyi problémát jelentenek ma. A súlyos gyógyszeres reakcióknak azonban mintegy 10 százalékára derül csak fény. Egy ilyen probléma megoldása érdekében ezért figyelembe kell venni a gyógyszerfogyasztás, a szabályozás és a politika trendjeit. Meg kell érteni, hogy a gyógyszerhasználatról szóló döntések miként történnek az orvosokkal folytatott konzultáció során és odahaza, illetve hogyan működnek a gyógyszerpiac felügyeleti szervezetei.

Az egy lakosra jutó éves gyógyszerforgalom összértéke 48 ezer forint volt 2017-ben, ami Budapesten tízezer forinttal haladja meg az országos átlagot. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint a magasabb fővárosi gyógyszerfogyasztásnak szociológiai okai is vannak, ugyanakkor a forgalomban az agglomeráció fogyasztása is megjelenik. A négy orvosegyetemi város környékén az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás szintén általában magasabb csakúgy, mint a támogatási hányad és az egy gyógyszeres dobozra jutó átlagos forintérték. Részletek!

Mindig van egy kisebbség, amely ellenáll a gyógyszerek egyre növekvő használatának. De összességében az egyéneket, az egészségügyi szakembereket és az egészségügyi intézményeket, a nemzetállamokat és a nemzetközi egészségügyi ügynökségeket egyre inkább az egészségügyi ellátás gyógyszerészeti megközelítései dominálják. Dew professzor szerint vannak azonban beavatkozások, amelyeket bevetnének a tendencia ellensúlyozása érdekében. Például szigorúbb úgynevezett éberségi eljárásokra volna szükség, hogy a gyógyszerek forgalomba hozatala után is gondosan figyelemmel kísérjék a mellékhatásokat, és mind a betegeket, mind az egészségügyi szakembereket aktívan ösztönözzék rá, hogy bármilyen aggodalmukkal forduljanak a gyógyszerellenőrző ügynökségekhez.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag