Mi hasznuk van a bölcsességfogaknak?

A bölcsességfogak biológiai tévútnak tűnnek. Sok ember szájába nem illeszkednek megfelelően, ami minden évben fogászati műtétek millióihoz vezet. Vannak olyanok, akiknek kifejezetten jól jönnek az extra fogak, míg másoknál ezek ki sem fejlődnek. Mi hát a helyzet a harmadik nagy őrlőfoggal?

Bölcsességfogműtétre rengeteg embernek van kilátása. Erre sokan legfeljebb azért nem vállalkoznak, mert a kellemetlenség eltűrése könnyebbnek tűnik, mint a várható fájdalom. Csakhogy ez utóbbi valószínűleg már a múlté a fejlett érzéstelenítési eljárásoknak köszönhetően. A fogorvosi rendelőknek viszont ez komoly lehetőséget jelent a betegek bevonzására, akiket alkalmasint negyedórás beavatkozással, sőt, akár ajándékkal is csábítanak. Jobban mondva ilyen eszközöket is bevetnek a még mindig létező félelemgát ellen. De miért is fejlődnek ki ezek a fogak, ha sokaknál több kínnal jár a meglétük, mint haszonnal? Lehet, hogy erről mi magunk tehetünk.

bölcsességfog
Gyermekkorban kell sok keményet rágni, hogy legyen hely a bölcsességfogaknak - Fotó: 123rf

Az évtizedek óta tartó kutatások végül egy meglepő elméletbe torkolltak. Számos tudós úgy véli, hogy a harmadikként kibújó őrlőfog problémája a gyermekkorban fogyasztott lágyabb élelmiszerekre vezethető vissza. A vadászó-gyűjtögető közösségek által fogyasztott természetes táplálékhoz képest a mezőgazdasági és ipari termelésből kikerülő élelmiszerek puhábbak. Nyilvánvaló a főtt tészta és a hasábburgonya, illetve a vadon termő gyümölcsök és a nyílt tűzön pörkölt vadhús közötti különbség. Úgy tűnik tehát, hogy a gyermekkorban fogyasztott kemény étel ösztönzi az állkapocs növekedését, lehetővé téve, hogy a szánk elég nagyra nőjön három hátsó őrlőfog számára is. A puha táplálék viszont nem eredményez elég rágóedzést az állkapocs növekedési potenciáljának kiaknázásához. Ebből a szempontból tehát a modern emberi száj túlzsúfoltsága nem evolúciós, hanem fejlődési kérdés. Az örökölt gének nem határozzák meg teljesen a bölcsességfogak sorsát.

Végül ez a helyzet azt eredményezi, hogy az emberi populáció mintegy felénél a bölcsességfogak rendesen fejlődnek ki, de becslések szerint az emberek mintegy 22 százalékánál egy vagy több bölcsességfog hiányzik, míg 24 százaléknál a fog kifejlődik ugyan, de sohasem bújik ki az íny alól, s beágyazódva marad - írja a Discover magazin.

Használd vagy veszítsd el őket!

Az ismertetett hipotézist alátámasztja az állkapocs méretének és a bölcsességfog képződésének összehasonlítása a különböző társadalmakban. Egy 2011-es tanulmány olyan múzeumi koponyákat vetett össze, amelyek különböző növénytermesztő és állattenyésztő környezetből és táplálkozási csoportokból származtak. A lágyabb élelmiszereket fogyasztóknak következetesen rövidebb volt az állkapcsuk, ami kevesebb helyet kínált a fogak számára. Ez a megállapítás összhangban van azzal az elképzeléssel, hogy az étrend befolyásolja az állkapocs méretét. Fejlettebb statisztikai módszerek alkalmazásával, nagyobb számú koponyát vizsgálva hasonló következtetésekre jutottak antropológus kutatók 2017-ben: szerény, de megbízható különbségeket észleltek az állattenyésztők és a gazdálkodók között, különösen, ha az utóbbi csoport tejtermékeket is előállított.


A feldolgozott élelmiszerekhez való hozzáférés a bölcsességfogak problémájának erős előrejelzője a társadalmakban. Egy indiai tanulmányban 900 vidéki és városi lakosnál vizsgálták meg az impaktált (beágyazott) őrlőfogak előfordulását. A vidékiek mintegy 15 százalékánál mutatták ki ezt az állapotot, míg a városi lakosok 30 százalékánál fordult elő rejtve maradt bölcsességfog. Egy hasonló tanulmány Nigériában 2400 résztvevő vizsgálatából azt mutatta ki, hogy a városi emberek körében hétszer gyakoribb a rejtett zápfog, mint a vidékieknél.

Csak keményen!

A puha és kemény élelmiszerek fogyasztásának hatása nemcsak az embereknél figyelhető meg, hanem az állatvilágban is. Kísérletek bizonyították, hogy a puha étrenden tartott állatoknál (patkányoknál, mókusoknál, majmoknál, páviánoknál, törpe sertéseknél és szirtiborzoknál) is megjelentek olyan problémák, mint a rosszul illeszkedő fogak, a kisebb pofa és alulfejlett állkapocs.

Evolúciós trend, hogy a bölcsességfogak és a kettes frontfogak (a kis metszőfogak) eltűnnek, illetve egyre kisebbek lesznek. Utóbbiak - főleg a nőknél - egyre gyakrabban jelennek meg apró cseppfogak formájában. Ezek a folyamatok azonban nagyon lassúak, így még biztosan jó ideig az emberiséggel maradnak a bölcsességfogak is. Az viszont tény, hogy az orvosok egyre több bölcsességfogat távolítanak el, jellemzően akkor, ha panaszt okoznak, például begyulladnak vagy a csak félig előbújt fogat nehéz tisztítani, s emiatt könnyen tönkremegy. Részletek!

Ezek a tanulmányok azonban nem magyarázzák meg, hogy miért tűnik el olykor a bölcsességfog. Ez ugyanis bizonyos esetekben valóban példa lehet a közelmúlt evolúciójára, hiszen az emberek amiatt nem kerültek rágási hátrányba, mert a táplálékuk megpuhult. Ezen túl az sem világos, hogy az étrend változására mi hatott a leginkább (szerszámhasználat, főzés, háziasítás vagy iparosítás), s mi a forrása a bölcsességfogak problémájának. E tényezők kumulatív hatása azonban biztos: ma az emberek sokkal puhább ételeket fogyasztanak, mint az őseink, és a szánk nem fejlődik ki a lehetőségei határáig. Következésképpen sok fogorvos azt javasolja, hogy növeljük a ropogós, kemény ételek fogyasztását a gyermekek étrendjében. Továbbá adjunk nekik nyers gyümölcsöt, zöldséget és magvakat, különösen dióféléket, amivel potenciálisan megakadályozhatjuk a bölcsességfogak későbbi kényszerű eltávolítását.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag