Megtalálták a mutációs ködöt, a rák egyik fő forrását

A hipermutáció egy olyan szokatlan esemény, amely sok hasonló mutációhoz vezethet egyszerre, súlyosan károsítva a genetikai anyagunkat és potenciálisan rákot okozva. A lokális hipermutáció legismertebb típusa a mutációs zuhany vagy zivatar kis területen, például egyetlen génnél eredményez számos genetikai változást.

Az barcelonai IRB géntudományi laboratórium kutatói - Fran Supek vezetésével - felfedeztek egy új típusú hipermutációt, amelyet mutációs ködnek neveztek el. Ez mutációk százaiból állhat össze minden sejtben. Az örökítőanyag ilyen fajta változásai széles körben elterjedtek, de felhalmozódnak a genom legfontosabb (eukromatin néven ismert) régiójában - írja a MedicalXpress.

mutációk
Az eltérített DNS-javító folyamatok felelhetnek sok rákos megbetegedésért - Fotó: Getty Images 

A tudósok azt is felismerték, hogy az újonnan felfedezett hipermutáció típusa egy normál DNS-helyreállítási folyamathoz kapcsolódik. Amikor a sejtek eltérést érzékelnek benne, a DNS egy helyreállító reakción megy keresztül, hogy megőrizze a genetikai információkat. Fontos, hogy ez a reakció az APOBEC enzimhez kapcsolódhat, amelyet általában az emberi sejtek a vírusok elleni védekezésre használnak, és fontos szerepet játszik a hepatitisz és a HIV elleni küzdelemben. Az IRB géntudományi labor kutatásai szerint bizonyos esetekben, amikor mind az APOBEC enzimek, mind a DNS-javítási folyamat egyidejűleg aktívak, az APOBEC eltéríti a DNS-helyreállítás folyamatát, mutációs ködöt generálva.

Ezért veszélyes a mutációs köd 

"Úgy gondoljuk, hogy ennek az APOBEC-vezérelt mutációs ködnek mutagén (azaz az örökítőanyag-változások gyakoriságát a természetes mennyiség fölé emelő) potenciálja van, amely megegyezik vagy akár meg is haladja a közismerten erős rákkeltők, például dohányfüst vagy ultraibolya sugárzás veszélyét" - magyarázta Fran Supek. Más kutatócsoportok közelmúltbeli munkája arra mutat, hogy a folyamat aktívabbnak tűnik a késői stádiumú áttétes rákban, ami elősegíti a rák fejlődését, lehetővé téve a gyógyszereknek és a sugárterhelésnek való ellenállását. "Ez a megállapítás vonzó célponttá teszi az APOBEC-t a rák kezelésére, mert megszüntethető rajta keresztül a betegség fejlődési képessége és agresszív hajlama" - tette hozzá Supek.


David Mas-Ponte, a tanulmány vezető szerzője szerint több mint 6000 emberi rákgenom, többek között tüdőrákok, emlődaganatok és melanómák alapos elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a mutációs köd általános jelenség. "Egyes tüdő- vagy emlődaganatokban az APOBEC mutációk több mint felét a most felfedezett hipermutációs mechanizmus generálja" - jelentette ki.

Nem csak a vírusok miatt jelenik meg

Egyes rákfajták, például améhnyakrákvagy néhány fej- és nyaki rák ismerten vírusok hatására jelenik meg. A szóban forgó tanulmány azonban nemcsak ezekben a daganatokban találta meg az APOBEC rendszer által kiváltott mutációkat, hanem olyan rákoknál is, amelyeket eddig semmiféle módon nem hoztak összefüggésbe a vírusokkal. A további munkának ezért tisztáznia kell, hogy mi indítja el az APOBEC rendszert, már csak azért is, mert Mas-Ponte szerint az APOBEC jobb megértése széles körű hatással lehet a rákkezelésre. A hipermutáció más kutatási műhelyek érdeklődését is felkeltette, és megerősítette a barcelonai kutatási eredményeket. Nemrégiben egy nemzetközi kutatócsapat az Annals of Oncology szakfolyóiratban például arról számolt be, hogy a jelenség az összes mellrák 5 százalékában fordul elő, és fokozza az áttétet képző tumorok előfordulását a vizsgálataik szerint. Az érintett populációban különböző, a daganatok kialakulását magyarázó jelenségek, mutációs szignatúrák (aláírások) vannak jelen, de az APOBEC aktivitása a leggyakoribb domináns folyamat.

A legtöbb rákban elhunyt embert a testükben szétterjedő kóros sejtek ölik meg, de viszonylag keveset tudunk arról, ahogyan ezek elterjednek. Annyi már bizonyos, hogy a folyamat meglehetősen gyors. Carlos Caldas, a Cambridge-i Rákkutató Intézet kutatója és munkatársai szerint a szervezetben lévő összes daganatsejt egyetlen rákos mutációjú sejtből származik. Minden beteg esetében egyfajta "családfát" tudtak felállítani, bemutatva, hogy a tumorsejtek milyen kapcsolatban álltak egymással, és arra is rájöttek, hogy milyen régen váltak szét egymástól. Caldas interpretációjában a mutációk száma ténylegesen egy időmérő szerkezet, egy óra, illetve a mutációk mintázatai arra utalnak, hogy az elterjedésük maximálisan három eseményhez kapcsolódik, de előfordult, hogy ez a szám egy volt. "Nagyon kevés olyan esemény történik, amelynek során a tumorsejtek bekerülnek a keringésbe" - állapította meg a kutató. Részletek!

A Mas-Ponte és a Supek HiperKlaszter (HyperClust) néven statisztikai módszert dolgozott ki, amely gyorsan képes elemezni a humán genomról szóló nagy mennyiségű adatot az olyan szokatlan mutációs folyamatok megtalálása érdekében, amelyek egyidejű mutációkhoz vezethetnek. Például ide tartoznak a mutációs köd esetei is. Ezt a statisztikai módszert a Nature Genetics folyóiratban közzétett cikkük is tartalmazza, illetve nyílt forrású szoftverként egy Github repozitóriumban is elérhető.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag