Meglepő felfedezés a járványok terjedéséről

A járványok terjedését különféle számítógépes modellekkel igyekeznek előrejelezni. Ezek a próbálkozások egy most közzétett tanulmány szerint néhány meghatározó tényezővel nem számoltak igazán. Most változott a helyzet.

Az eddig tapasztalt legnagyobb ebolajárvány 2014-2016-ban sok ezer embert ölt meg Nyugat-Afrikában. A ragály elemzése megállapította, hogy nem minden fertőzött személy játszott egyenlő szerepet a halálosfertőzésterjedésében. A betegeknek mindössze 3 százaléka okozta ugyanis a fertőzések több mint 60 százalékát. A "szuperterjesztők" szerepét más járványok esetében is megfigyelték már, beleértve két komoly vírusos megbetegedést, a súlyos akut légzési szindrómát (SARS) és a közel-keleti légúti szindrómát (MERS) - írja a Phys.org tudományos portál.

járvány
A járványok terjedésében az egyéni fertőzési képességek is fontos szerepet játszanak - Kép: 123rf

A minap mutatták be a Trends in Ecology and Evolution című folyóiratban a nemzetközi összefogással készült tanulmányt, amely Lynn Martin, a Dél-Floridai Egyetem professzora vezetésével új modellt dolgozott ki a szuperterjesztők azonosításához és megértéséhez. A vizsgálatok kiterjedtek az eddig kevésbé tanulmányozott úgynevezett "szuperhígítókra" is, akik mérsékelhetik az emberek fertőzési kockázatait.

Mindenkinek más a fertőzőképessége

"Az egyes gazdaszervezetek fiziológiája és viselkedése közötti összefüggés határozza meg afertőző betegségekközösségben észlelt megjelenésének és terjedésének dinamikáját. Az egyének nem azonosak -  abban is különböznek egymástól, hogy milyen összefüggéseket mutatnak a gazda-parazita kölcsönhatásokban. Ha ezeket az összefüggéseket jobban megértjük, pontosabban célozhatunk az oltásokkal, illetve jobb higiéniai és egyéb intézkedéseket dolgozhatunk ki azok számára, akik valószínűleg befolyásolják a fertőzések terjedését a járványok során" - mondta Lynn Martin. 


A fertőző betegségek egyszerű epidemiológiai modelljei nem tudják megmagyarázni vagy megjósolni az egyes járványok viselkedését, gyakran azért, mert nem veszik figyelembe az egyéni fogadói kompetencia változását. A kompetencia azt jelenti, hogy egy ember vagy állat a fertőzés gazdájaként képes új fertőzést okozni más gazdaszervezetekben vagy vektorokban - például a csípő rovarokban és más hordozókban -, amelyek képesek a vírusos, bakteriális és egyéb fertőzéseket továbbítani. (Például a dalos szúnyogok azok a vektorok, amelyek a nyugat-nílusilázés más betegségek vírusait képesek továbbadni az embereknek.)

Martin és ausztrál kollégái kifejlesztettek egy modellt, amely tisztázza a fogadói kompetencia különböző aspektusait. Azaz rámutatnak, hogy mely tényezők növelhetik vagy csökkenthetik a betegség hatékony terjedésének kockázatát. A gazda kompetenciáját négy kulcsfázisra bontották: a fertőző szervezetek expozíciója, érzékenysége, alkalmassága és átvihetősége szerint. Azt állítják, hogy ezeknek a tényezőknek az egyes gazdaszervezetek közötti különböző kombinációi meghatározzák, hogy a betegség hogyan terjed el és fejlődik egy közösségen belül.

Szuperterjesztők és szuperhígítók

Egyetlen genetikai mutáció például, amely azzal jár, hogy a fehérvérsejtek több maláriaparazitát kebeleznek be, alapvető változást okozhat a fertőzés terjedésében. Az érintett emberek, akik egyébként kivételesen érzékenyek a fertőzésre, nem lesznek képesek ugyanis olyan mennyiségű parazitát keringetni a vérükben, hogy továbbíthassák azokat a szúnyog(vektor)oknak. Az így mutálódott emberi gazdaszervezetek szuperhígítók lehetnek, jelentősen gyengítve a malária kockázatát közösségükben. Ezzel szemben azok az emberi (vagy állati) gazdaszervezetek, amelyek nagyon vonzóak a maláriafertőzött szúnyogok számára és nagy mértékben képesek a paraziták replikálására, szuperterjesztőként működhetnek.

Az egyik legváltozékonyabb fertőző vírus az influenza, ezért igen nehéz védekezni ellene. Nem az a kérdés, hogy lesz-e járvány, hanem csak, hogy mikor. A tudósok keresik a mintázatokat, amelyek alapján előrejelezhetik a járványokat. Részletek!

A gazdaszervezet viselkedése és fiziológiája közötti kölcsönhatás az egyes gazdaszervezetekben nagyon fontos - állítja Martin. Az a hagyományos temetkezési gyakorlat például, amelynek fontos része a halott megmosdatása és felöltöztetése, a testben maradt és vírust tartalmazó vérrel, izzadsággal vagy egyéb testfolyadékkal való érintkezés miatt meghosszabbította a halálos ebolajárványt Nyugat-Afrikában. E gyakorlat révén az egyének közötti különbségek valószínűleg befolyásolták az ebolajárványt a professzor szerint. Számos fertőzés esetében pedig a kutatások azt mutatják, hogy a tünetmentes emberek, akik nem érzik magukat rosszul, de nagy távolságra utaznak vagy aktívak maradnak a közösségükben, hatékonyabb fertőzésterjesztők lehetnek, mint azok a fertőzöttek, akik otthon maradnak, mert fáradtnak és betegnek érzik magukat.

Egy másik tanulmányban, amelyet a Trends in Parasitology folyóiratban tettek közzé, Martin és kutatótársai új összefüggésrendszert mutattak be, amelyben a gazdaszervezet mérete és a fertőzőbetegség terjedésének kockázata közötti összefüggést vizsgálták. A kutatók rámutattak, hogy a nagytestű fajok a kisebb méretűekhez viszonyítva aránytalanul hatékonyabbnak tűnnek olyan fertőzések továbbadásában, mint a nyugat-nílusi-láz és a Lyme-kór. De ez attól függ, hogy a testméret és a fertőzési kompetencia milyen kombinációban áll elő az adott egyedben. Hangsúlyozták azt is, hogy a nagyobb testű fajok alacsonyabb előfordulási sűrűsége néha csökkentheti a testméret miatt magasabb fertőzési kockázatot.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag