+10° - +26°
Nincs front

Levágták a lábunkat? Nem baj, visszanő

A 2020-as évek közepére a miniatürizált számítógépeknek, a robotika előrehaladásának és a biotechnológia fejlődésének köszönhetően az állandó fizikai fogyatékosságok korszaka véget ér.

Az orvosi technológia fejlődése - állítja a Quantumrun előrejelzése - jelentős részben annak köszönhető, hogy mind mélyebben sikerül feltárni szervezetünk működését. Ez segít abban is, hogy a sérüléseket - amelyek lehetnek balesetek vagy éppen műtétek következményei is - úgy gyógyítsák meg, hogy a miattuk megjelenő funkcionális károk teljes egészükben eltűnjenek. Sőt már belátható időtávon belül az is megtörténhet, hogy képesek leszünk visszaállítani a sérülés előtti vagy az egészséges állapotot.

Protézisek

Amikor valaki végtagvesztéssel járó fizikai sérüléseket szenved, akkor ez sokat elvesz az életminőségéből és a teljesítőképességéből. De a sérültek protézisekkel többé-kevésbé visszanyerhetik mobilitásukat és fizikai cselekvőképességüket. Ez a módszer az ókori Egyiptom idejéig nyúlik vissza, lényegi változások pedig egészen az elmúlt másfél évtizedben megjelenő fejlesztésekig nem történtek, amelyek jelentős javulást hoztak a költségek, a funkcionalitás, a használhatóság, a kényelem és az eszközök valószerű megjelenése terén is. Például azok a testre szabott protézisek, amelyek korábban százezer dollárba is kerülhettek, a 3D nyomtatás révén elérhetővé váltak ezer dollárért is.

bionikus láb
Ma már aggyal vezérelt bionikus lábat, holnap már újranövesztett végtagokat is kaphatnak a sérültek

Ráadásul ezeket az új eszközöket gyorsabban képesek megszokni viselőik, és gyorsabban meg tudják tanulni a velük való mozgást is. Ennek egyik fontos oka, hogy korábbi protézisek viselése fájdalmas lehetett, mert a végtagcsonkot borító szöveteket az állandó nyomás és súrlódás irritálta. Mára azonban lehetővé vált, hogy a csatlakoztatóelemet a csontba építsék be, így a csonkot azon a felületen, ahol a súlyt meg kell tartania, nem fedi élő szövet. Következésképpen akár többféle protézis is felcsatolható, amelyet ugyan tömeges értékesítésre terveztek, mégis személyre szabottan tudnak előállítani.

A fejlődés azonban nemcsak mechanikus, hanem bionikus is. Ez azt jelenti, hogy az agy által kibocsátott elektromos jeleket egy eszköz képes érzékelni és továbbítani egy számítógépnek, amely az értelmezett parancsokat hozzárendeli a protézis mozdulataihoz. Vagyis az agyunkkal vezérelhetjük a művégtagot. Ennek eredményeként sokkal természetesebbé válik a járás, de a csonkolt kezet helyettesítő protézis is egyre finomabb mozgásokra képes, és számos, a természetes kéz által gyakorolt funkciót tud átvenni.

Azoknál a sérülteknél, akiknek mind a négy végtagjuk funkcióképtelen, egy agyszkenner érzékeli az agyhullámokat és közvetíti a számítógépbe, amely ezáltal képes parancsokat adni a kerekesszéknek vagy a robotkaroknak. A 2020-as évek közepére az úgynevezett BCI technológia (Brain Computer Interface - Agyat és Számítógépet Csatoló Felület) általános lesz a csonkolásoknál, a 2030-as évek elejére pedig a gerincsérültek is ismét járni tudnak majd a gerincbe ültetett implantátum segítségével, amely az agy parancsait továbbítja: csak tudatosan végig kell gondolniuk a járómozdulatokat, és az automatizmusig kigyakorolni.

Intelligens implantátumok

A legígéretesebb implantátum a bionikus szív. A keringésért felelős szervünket helyettesítő mesterséges szerkezetek számos fajtája mutatkozott már be a piacon, köztük olyan vérszivattyú is, amely nem kelt impulzusokat, azaz a vért folyamatosan, szívdobbanások nélkül keringeti.  

Ahhoz már hozzászoktunk a pacemakerek miatt, hogy szívünk működéséről egy mesterséges szerkezet gondoskodik, emiatt pedig a műszívek sem keltenek túl nagy viszolygást. Kérdéses azonban, hogy mi lesz a helyzet az implantátumok egy teljesen új osztályával, amelynek célja, hogy javítsa az emberi teljesítményt ahelyett, hogy egyszerűen visszaállítaná a beteg egészséges állapotát. Az emberi evolúciónak ezt az útját a Jövő Világszövetség (World Future Society) már jó pár éve előrejelezte, de a tendencia kibontakozása még bizonyosan várat magára.


A következő generációs implantátumok azonban már aktívan részt vehetnek az egészségünk szabályozásában.  Működési elvük hasonlít a pacemakerekére, azaz aktívan figyelemmel kísérik a szervezet változásait, megosztják a biometrikus adatokat egy eszközzel vagy például a telefonra feltöltött appal, és ha azt érzékelik, hogy rendellenesség támadt vagy betegség van kialakulóban, akkor gyógyszereket szabadítanak fel vagy elektromos jeleket küldenek, hogy egyensúlyba hozzák a szervezet működését.

Mindennek továbbfejlesztett változata már-már a sci-fi világába tartozik. A DARPA (az amerikai hadsereg kutatásokért felelős részlege) már dolgozik egy ElectRx nevű projekten, amely a neuromodulációnak nevezett biológiai folyamatban apró implantátumokkal figyeli a perifériás idegrendszert, és amikor megbetegedést okozó egyensúlyhiányt észlel, olyan elektromos impulzusokat bocsát ki, amelyek kiegyensúlyozzák az idegrendszert, és arra ösztönzik a testet, hogy meggyógyítsa önmagát.

Őssejtek

Mind a 10 ezer milliárd sejt, amely a testünket alkotja, eredetileg őssejtként jött létre, amelyek átalakultak a szervezet szükségletei szerint agysejtekké, szívsejtekké, bőrsejtekké stb. Napjainkban a tudósok már képesek rá, hogy az őssejteket bármely sejformátummá konvertálják, és a technológiát szinte bármilyen seb gyógyítására felhasználják. Égési sérüléseknél például hatalmas jelentősége van, hogy a páciens saját sejtjeiből képesek bőrszövetet előállítani, és azzal lefedni a sérült testrészt. De beültethetnek szívsejteket is, és feljavíthatják a keringési funkciókat, illetve olyan sejtek is előállíthatóak, amelyek a gerincvelő gyógyulásához járulnak hozzá - a lebénult emberek emiatt pedig képesek újra járni.

A Johns Hopkins egyetemen az emberi agyból származó neuronok és egyéb sejtek felhasználásával kifejlesztettek a neurológiai tudományos kutatásokhoz egy nagyobb léptékben is reprodukálható "miniagyat", amelyen az új gyógyszerek hatékonyságát és biztonságosságát tesztelik. Ez komoly előrelépés, hiszen csak az USA-ban évente több százezer állatot használnak neurológiai tudományos kutatások során. Részletek!

Az őssejtek igazi forradalmát azonban a 3D nyomtatás teszi lehetővé. A tudósok ugyanis rájöttek, hogy egy őssejt mérete körülbelül akkora, mint a tintasugaras nyomtatók festékcseppeié, így ugyanaz a technológia használható szövetek előállítására is. A 3D printerrel a kívánt alakúra felépített, lebomló műanyag vázra felviszik az előállítani kívánt szerv sejtjeit, majd az őssejteket. Ezek pedig kommunikálnak egymással és kialakítják a szükséges sejtformát. A módszerrel bőr, porc és csontszövetek készülhetnek, de laboratóriumi kísérletekben már egész szerveket is nyomtattak. Ez a technológia egy idő után lehetővé fogja tenni, hogy ne kelljen megfelelő donorszervre várni, és úgy lehet implantálni saját sejtekből épített szerveket és testrészeket, hogy nem kell tartani a kilökődéstől sem. Ezek a szervek ráadásul a gyógyszeripar számára is hatalmas előnyökkel járnak, mert élő emberi szöveteken próbálhatják ki az egyes gyógyszerek és eljárások hatásosságát és ellenőrizhetik a mellékhatásokat. A 2040-es években a fejlett 3D-s bioprinterek már képesek lesznek teljes végtagokat nyomtatni, amelyek az amputáció után megmaradó csonkhoz csatolhatóak, ezáltal végképp elavulttá téve a protéziseket.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag