Lépések az önbecsülés építéséhez

Az erős önértékelés és önbecsülés megteremtésének kulcsa önmagunk belülről származó megértése. A magunk életünket éljük, és nem másokét, ezért tisztában kell lennünk a saját valós képességeinkkel és vágyainkkal, mert ezek alapján tűzhetünk ki reális célokat. És ez már segít.

Az European Social Survey, vagy röviden ESS egy hatalmas nemzetközi kérdőíves felmérés, amelynek keretében kétévente több európai országban felteszik a lakosságnak ugyanazokat a kérdéseket, a válaszokból pedig leszűrik, hogy az egyes országokban, bizonyos szempontokból nézve, milyen állapotban van egy-egy ország társadalma. Az ESS legutóbbi felmérése szerint Magyarország igen rosszul fest. Ránk férne, hogy nagyobb önbizalommal álljunk hozzá a világhoz. Ehhez persze meg kell dolgoznunk. Az alábbiakban adunk hozzá néhány tippet.

önbecsülés
Az önbecsülés fokozásához saját magunk megértésére van szükség. Fotó: 123rf

Olyan kultúrában élünk, amely hajlamos az igazi önbecsülés és önértékelés aláásására azzal, hogy az emberek összehasonlítják magukat másokkal. Számít, hogy a másik ember hány márkás ruhát hord, milyen autót vezet, vagy mennyi súlyt adott le. Ilyen körülmények között könnyen érezheti bárki, hogy nem képes megfelelni az elvárásoknak, a többi ember által felállított standardoknak. A látszat azonban többnyire csalóka. A médiából, a hírességektől és a politikusoktól származó üzenetek is zavaróak lehetnek, mert gyakran a valójában durva, arrogáns vagy romboló dolgokat állítják be menőnek, követendőnek -írja a University Health News.

A valódi önbizalom azt jelenti, nem érezzük, hogy bárkinek bizonyítanunk kellene valamit. Nem kell divatos autó vagy nagy presztízsű munka ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Akkor leszünk értékesek, ha pozitív hatással vagyunl a világra, megvan bennünk a kedvesség, a magamutogatásviszont annál kevésbé. Amikor felismerjük értékünket máris hatalmas haladást értünk el, de ezután még képessé kell válnunk arra is, hogy elismerjük, mások is lehetnek legalább annyira értékesek, mint mi magunk.

A saját erős önértékelés, önbecsülés megteremtésének kulcsa a megértés, amelynek belülről kell fakadnia. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha ebben külső tényezőkre, például mások elismerésére hagyatkozunk, az csak a boldogtalansághoz fog hozzájárulni.


Tippek az önbecsülés megteremtéséhez

Hallgattassuk el a belső kritikai hangokat! Mindannyian ismerjük a kis hangot, amely azt mondja, hogy nem vagyunk elég jók vagy nem tudunk valamit elérni. Ez a vélekedés általában a múltbeli negatív vagy fájdalmas tapasztalatok eredménye. De ezek nem uralhatják az életünket, úgy kell rájuk tekinteni, mint valami negatív háttérzajra. Ha nem sikerül figyelmen kívül hagyni, akkor érdemes olyan megbízható emberrel beszélni, aki objektíven látja a helyzetet és segít lehalkítani a negatív üzeneteket. Tehát, ha a belső kritikusunk azt mondja: "Soha semmit nem csinálsz jól," írjunk le csak néhány helyesen elvégzett dolgot. Emellett érdemes listát írni azokról az emberekről, akik segíthetnek, ha szükség lenne rá.

Legyen vége a másokkal történő összehasonlítgatásnak! Mivel az ilyen játékban sohasem lehet nyerni - mert a másik fél mindig okosabb, szebb, népszerűbb vagy gazdagabb lesz -, nincs is semmi értelme. Ehelyett gondoljunk arra, hogy milyen készségek, tulajdonságok és értékek számítanak igazán, és azok fejlesztésén dolgozzunk.

Határozzuk meg az erősségeinket és koncentráljunk azokra! Ehhez számos tesztet találni az interneten is, de a legtöbb munkahelyen a HR-es kollégák is tudnak jó módszereket ajánlani. Ha ezek nem segítenek, érdemes pszichológus szakemberhez is fordulni, mert a tanácsok haszna sokkal nagyobb lehet, mint a szolgáltatásra kiadott pénz. Ha megvannak az erősségeink, akkor érdemes átgondolni, hogyan használhatók ezek az élet különböző aspektusaiban, hogy fokozzák a saját kompetenciaérzetünket.

Gondoskodjunk magunkról! A jó személyi higiénia, a testmozgás, az egészséges táplálkozás vagy a rendben tartott lakás is előmozdíthatja az önértékelést, mert arra emlékeztetnek, hogy méltók vagyunk önmagunk tiszteletére, ahogy másoktól is tiszteletet várunk.

Tűzzünk ki reális célokat! Sokan azért nem jutnak az önbizalmuk felépítéséhez szükséges sikerélményhez, mert elérhetetlenül magas célokat állítanak fel, majd megvetik magukat, amikor nem érik el azokat. Érdemes olyan célokkal kezdeni, amelyek biztosan elérhetők, de azért meg kell dolgozni értük. Ha ez megvan, akkor következhet egy keményebb kihívás. Így lehet lépésről-lépésre feljebb jutni. De, amikor már úgy nézz ki, hogy minden sínen van, akkor sem szabad meggondolatlanul visszatérni a nagy ugrás reményéhez, mert könnyen visszazuhanhatunk a startvonalra.

Hibák és hiányosságok

El kell fogadni a hibákat és a hiányosságokat! Mindenki vét hibákat, és mindenkinek az életében maradnak olyan dolgok, amelyeket el kellett volna végezni, de sohasem kerül rájuk sor. Ez nem befolyásolhatja az önértékelésünket. Ez egyszerűen az emberi tapasztalati folyamat része. Az önmagunkkal szembeni küzdelemnek nincs célja, és ha újra és újra próbálkozunk ugyanazzal, csak egyre nehezebben teljesíthető lesz a feladat. Annyit tehetünk, hogy leporoljuk magunkat, és a célunkat máshogyan kíséreljük meg elérni. A csökönyösség olykor segít, de többnyire nem.

Barátkozzunk meg a hibákkal! Szokták mondani, hogy csak az hibázik, aki dolgozik. A hiba valóban mindig ott van a lehetőségek között. Ha nem így volna, sohasem lennénk képesek új dolgokat tanulni, vagy problémákat új módon megoldani. A kudarc bizonyíték arra, hogy keményen próbálkozunk, és arra törekszünk, hogy javuljunk, nem pedig az alapvető érték hiánya.

Vegyük körül magunkat támogatókkal! Néha nem csak belső, hanem külső kritikákkal is folyamatosan küzdünk. De annak, aki építő megjegyzések nélkül csak folyamatosan zaklat, lehet, hogy ideje ajtót mutatni. Ha ez nem lehetséges, érdemes pár technikát elsajátítani a negatív emberek kezeléséről.

Legyünk kedvesek másokkal! A kedvesség nemcsak abban segít, hogy jobban érezzük magunkat, hanem a többieket is arra sarkalják, jobbak legyenek hozzánk, s ez a kölcsönös viszony végül új pozitív történések megjelenését eredményezi az életünkben.

Az életünk során hozott ítéletek közül legfontosabb a saját magunkról alkotott véleményünk. A hajlandóság önmagunk megtapasztalására az önbecsülés, mely meghatározza életünk minden mozzanatát. Milyen gondolatok ássák ezt alá, hogyan tudunk változtatni? Részletek!

Olyasmivel foglalkozzunk, amiben jók vagyunk és amiben örömöt lelünk! Ha valaki ügyes valamiben, az általában élvezetet is jelent a számára. Barkácsolhatunk, írhatunk, kertészkedhetünk, közösségi eseményeket szervezhetünk vagy éppen jókat főzhetünk. Ha lehet munkánk eredményét mutassuk meg másoknak is, osszuk meg velük az örömünket.

Kérjünk és fogadjunk el segítséget, ha szükséges! Akinek krónikusan alacsony az önértékelése, önbecsülése, könnyen lehet, hogy mentális zavaroktól, például szorongástól vagy depressziótól szenved. Ezekkel nehéz lehet egymagunkban megbirkózni. Érdemes megbízható barátokhoz és szakemberhez fordulni, mert kívülről egészen máshogy fogják látni a helyzetet.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag