Koronavírus: tartósan hátramaradó titokzatos tünetek

A COVID-19 fertőzés számos ember életére még az aktívan megjelenő tünetek mellett sincs komoly hatással, sokaknak pedig egyáltalán nincsenek tüneteik. A vírus mégis súlyos nyomokat hagyhat maga után.

Pár év múlva, sokkal több gyakorlati tapasztalattal felvértezve tisztábban fogjuk látni a SARS-CoV-2 vírus, illetve az általa okozott COVID-19 betegség természetét, változatait és következményeit. Ma csak annyit tudunk biztosan, hogy az első pillantásra légzőszervi fertőzésnek látszó betegség a szervezetet sokkal kiterjedtebben támadja, mint arra kezdetben gondoltunk. Tünetei igen változatos mértékben jelennek meg az egyes embereknél, és a betegség lefutása, időtartama is meglehetősen széles amplitúdón mozog.

COVID-beteg
A COVID-19-ből a felépülés még a fiataloknak is hónapokig tarthat. Fotó: Getty Images

Az amerikai járványügyi központ, a CDC július végén végzett kutatásából kiderült, hogy a COVID-19 betegek több mint 30 százaléka két-három héttel a tesztelés után még nem gyógyult meg teljesen. A 18 és 34 év közötti válaszadók közül - akiknél általában enyhébb a betegség lefolyása - minden negyedik nem épült fel jelzett idővel az első a vizsgálat után. Még néhány gyermek is úgy érezte, hogy afertőzéshónapokkal később is megterheli szervezetét. És ezek a tünetek némelyeknél igazán súlyosak voltak, a depressziótól a szívizomgyulladásig terjedtek.

Nincs tökéletes válasz

Nemrégiben írtunk róla, hogy egyre világosabban elkülönül a lassan gyógyulók, vagy hosszú-COVID-osok csoportja. "Végül emberek százezrei fognak szenvedni e krónikus vagy hosszú-COVID tünetek miatt" - idézte a Popular Science magazin Craig Spencert, a Columbia Egyetem globális sürgősségi orvoslással foglalkozó intézetének igazgatóját. A JAMA szakfolyóiratban egy 179 esetet vizsgáló tanulmányból az derült ki, hogy a 19 és 84 év közötti olasz betegek csupán 12 százaléka tapasztalt teljes gyógyulást. Ötven százalékuk folyamatosan fáradtnak érezte magát, és körülbelül 44 százalék életminőségének romlásáról számolt be. Leírtak más megmaradt tüneteket is, mint a köhögés, láz, mellkasi fájdalom,fejfájásés alkalmi légszomj.

Egy másik, a BMJ folyóiratban megjelent tanulmány pedig úgy becsülte, hogy a COVID-19 betegek körülbelül 10 százaléka több mint három hétig érzi rosszul magát, közülük egyeseknél hónapokig is elhúzódik a felépülés. Az azonban még mindig nem teljesen világos, hogy kinél és miért jelennek meg ezek a hatások. A tanulmány a gyenge antitestválaszokat, illetve a gyulladásos reakciókat említi lehetséges okként, de nincs tökéletes válasz arra, hogy testünk hogyan fog reagálni a vírusra.


Szív- és keringési problémák

A COVID-19 egyik legsúlyosabb lehetséges hosszú távú következménye a szívkárosodás. Egy száz COVID-19 beteg vizsgálatáról júliusban kiadott tanulmány azt mutatta, hogy azok többsége, akik állítólag két hónappal korábban felépültek, továbbra is különféle szívproblémákat tapasztaltak, a strukturális változásoktól kezdve a szívkárosodásra utaló biomarkerek megjelenéséig.

"Az a tény, hogy a "felépültek" 78 százalékánál volt bizonyíték a folyamatos szívbetegségre, azt jelenti, hogy a COVID-19 akkor is károsítja a szívet, ha nem jelennek meg az olyan klasszikus szívtünetek, mint az anginával járó mellkasi fájdalom" - jelentette ki Valentina Puntmann, a frankfurti egyetemi kórház kardiológusa, a tanulmány szerzője a STAT Newsnak. Megjegyezte, hogy a vizsgálatban résztvevők közül sokan viszonylag fiatalok, akik otthon gyógyultak meg a betegségből, és fogalmuk sem volt arról, hogy bármi baj lenne a szívükkel. Számos hivatásosan vagy intenzíven sportoló fiatalnál jelent komoly veszélyt COVID-19 esetén a szívizomgyulladás. 

Habár azt tudjuk, hogyaz ilyen típusú gyulladást vírusfertőzés okozza, de még mindig nem világos, hogy a SARS-CoV-2 esetében milyen folyamat zajlik pontosan. A szívizomgyulladásban elhunytak boncolásakor ugyanis kiderült, hogy nem az izomsejtekben volt gyulladás, hanem a szív ereiben, ahol más fertőzések szoktak megjelenni. A kardiológusok szerint, habár a COVID-19 általában enyhe szívizomgyulladást okoz, a károsodásnak ez a szintje is megnövelheti egy jövőbeli szívroham vagy szívelégtelenség kockázatát. Ezért a szívgyógyászok a jövőben minden bizonnyal felveszik a rutinkérdéseik közé azt is, hogy a beteg átesett-e COVID-19 fertőzésen. 

Légzőszervi bajok

A COVID-19 a légutakon keresztül támad. Így nem meglepő, hogy a hosszú távú problémák egy része is a légzőrendszerben jelentkezik. Egy augusztusi tanulmány arra utal, hogy a COVID-19 fertőzések krónikus köhögést, fibrotikus (hegesedéssel járó) tüdőbetegséget, hörgőtágulatot és tüdőérrendszeri rendellenességeket hagynak maguk után.

A COVID-19 legrosszabb esetei növelhetik az akut légzési distressz szindróma (ARDS) és szepszis kockázatát, amelyek - ha a betegek túl is élik őket - tartós károsodást okoznak a tüdőben és más szervekben. Az ARDS akkor fordul elő, amikor a hörgők megtelnek a tüdő apró ereiből szivárgó folyadékkal, ami a tüdő károsodását okozza. Ez az állapot lélegeztetőgép használatát kívánja meg, és maradandó hegeket hagyhat maga után. "Számos tüdősérülés meggyógyulhat. A hegesedés után idővel a szövet gyógyul, de három hónaptól akár egy évig vagy még tovább is eltarthat, amíg az ember tüdőfunkciója visszatér a COVID-19 előtti szintre" - szögezte le Panagis Galiasatos, a Johns Hopkins Bayview orvosi központjának tüdőbetegségekkel foglalkozó szakértője.

A szepszis - ami bárhol megjelenhet súlyos, tartós szövetkárosodást okozva - általános kifejezés arra az esetre, amikor egy fertőzés életveszélyes immunválaszt vált ki az ember szervezetében.

Veserendellenességek

A New York-i Mount Sinai kórház kutatói azt találták, hogy a közel 4000 intézményükben ápolt COVID-19-es beteg csaknem fele akut vesekárosodásban szenvedett, 19 százalékuknak pedig dialízisre volt szüksége. A betegek több mint egyharmadánál a veseműködés még akkor sem állt helyre, amikor elhagyták a kórházat. C. John Sperati a Johns Hopkins nefrológusa szerint nem ismert, hogy a dialízisen átesett emberek hányan gyógyulnak fel teljes mértékben egy "közönséges" betegségből, ami a COVID-19-et különösen aggasztóvá teszi. A túlélők egy része valószínűleg veseszövődményekkel folytatja az életét.

"Lehet, hogy egy COVID-19 utáni vesebetegség-járványával nézünk szembe, ami sokkal több vesedialízisre, sőt átültetésre szoruló beteget jelenthet" - mondta Girish Nadkarni, a Mount Siani COVID információs központjának vezetője a Popular Science szerint.

Neurológiai és mentális zavarok

"A bizonyítékok azt mutatják, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek legalább egyharmada idegi szövődményeket tapasztal" - mondta Igor Koralnik, a Northwestern Medicine egészségügyi szolgáltatócég neurológia szakértője. A BBC szerint több mint 300 tanulmány mutatott ki furcsa idegrendszeri tüneteket COVID-19-ben szenvedő betegeknél, beleértve az enyhe a fejfájást, a szaglásvesztést és a bizsergés érzését, de a tünetek között előfordult a drasztikus afázia (beszédzavar), az agyvérzés és görcsrohamok is.

Nem feltétlenül a a citokin-vihar, hanem a bradikinin-rendszer okozhatja a COVID-19 egyes különös tüneteit. A bradikinin egy olyan peptid, amelynek a vérnyomás szabályozásában és a gyulladások kialakulásában is szerepe van. Hogyha felszaporodik szervezetünkben, az a citokin-viharhoz hasonló folyamatot indít el: az erek kitágulnak, nő az érfalak áteresztőképessége és folyadék kezd belőle szivárogni testszerte. Emiatt megnőhet a nyomás, ami a fejben szédülést és fejfájást eredményez, de ronthatja a szaglóképességet is, illetve a tüdőben lévő léghólyagocskákat is károsítja. Részletek!

Ezeket a neurológiai problémákat okozhatja (a fertőzés során fellépő légzőszervi zavarok miatt) az agy oxigénhiánya, a közvetlen vírustámadás az agysejtek vagy az idegsejtek ellen, illetve azimmunrendszertúlreagálása is - jegyezte meg Koralnik.

Ha a SARS-CoV-2 évekig inaktívan szunnyad az idegsejtekben, úgy komoly esély van rá, hogy ez hosszú távú következményekkel járhat a betegek számára - jelentette ki a Medscape orvosi portálnak Majid Fotuhi, a NeuroGrow idegklinika orvosigazgatója. E neurológiai tünetekben az a legtitokzatosabb, hogy megfelelő tesztelés nélkül talán soha nem tudjuk hozzákapcsolni őket a SARS-CoV-2-höz. Ez különösen igaz azokra a betegekre, akik nem tapasztaltak náthaszerű tüneteket. Az "agyi köd" és a zavartság lehet az egyetlen olyan tünet, amely kivizsgálásra adhat okot - véli Robert Stevens, a Johns Hopkins szakértője.

A neurológiai problémákon túl az intenzív fertőzéssel járó szorongás és depresszió is súlyos károkat okozhat a betegeknek. Natalie Lambert, az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának egészségügyi kutatója a Facebookon több mint 1500 hosszú-Covid-ost vont be egy felmérésbe, ami kiderítette, hogy több száz válaszadó szorongással, koncentrációval és depresszióval küzdött. A mentális egészségi következmények testi tünetek nélkül is komoly károkat okozhatnak mind a túlélőknek, mind pedig annak, akit jelenleg a pandémia fenyeget. Különösen e tünet miatt mindannyian veszélyeztetettek vagyunk, függetlenül attól, hogy egészségesek maradtunk-e vagy átestünk a betegségen.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag