+17° - +39°
Nincs front

Koronavírus: sok beteg szíve károsodott

Újabb bizonyítékok kerültek elő a koronavírus komoly egészségromboló hatásáról. A kórházban kezelt COVID-19-es betegek szívvizsgálatai számos olyan rendellenességet tártak fel, amelyek súlyos esetekben akár életveszélyesen is károsíthatják a szerv vérkeringető képességét.

Az új koronavírus világjárványa már több mint hat hónapja tart. Az elmúlt félévben készült tanulmányok kimutatták, hogy a COVID-19 nemcsak súlyosbítja a meglévő szívproblémákat, hanem potenciálisan újakat is okozhat. Emiatt a szakértők egyre többször teszik fel a kérdést, hogy a vírus szívre gyakorolt hatása tovább tart-e, mint maga a fertőzés, illetve a COVID-19. A kínai kutatások már februárban jelezték, hogy a megfertőződött szívbetegségek nagyobb valószínűséggel halnak meg a fertőzésből, s ebben a csoportban a halálozási arány a népesség átlagának a négyszerese. Egy olasz tanulmány pedig a kórházba került COVID-19-ben szenvedő szívbetegeknél mutatott ki kétszeresére halálozási kockázatot az egészséges szívű betegekhez képest - emlékeztetet az ABC News.

szívultrahang
A COVID-19-es betegek többségének a szíve is károsodott mindenütt a világon- Fotó: Getty Images

Az Edinburgh-i Egyetem orvosai 69 ország több mint 1200 betegének szívultrahang leleteit elemezve arra az eredményre jutottak, hogy az érintettek 55 százalékánál valamilyen szívprobléma jelent meg afertőzéskövetkezményeként, illetve minden hetedik beteg "súlyos rendellenességek jeleit mutatta". A vizsgálat során a szívkamrák sérüléseit a betegek több mint egyharmadánál lehetett kimutatni, míg 3 százalékuk esett át szívrohamon, illetve újabb 3 százalékuknál a szívszövet gyulladt be. A többségnek korábban nem volt ismert szívbetegsége - írta a The Guardian.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány, amelyet a bostoni Brigham és a Női Kórház készített, megerősítette, hogy nemzetközi adatok szerint a COVID-19 kórházi halálozási rátája 10-15 százalék között alakulhat, amire a beteg szívének állapota alapvetően belejátszik. A szívbetegek halálozási kockázata megközelítőleg a kétszeresére az egészséges szívűekének. A koronavírus-járvány jelenlegi adatai alapján a szívkárosodás legalább hétmillió embert érint, Magyarországon pedig becslések szerint több mint kétezret. A valós szám ennél valószínűleg jóval magasabb, mert becslések szerint a SARS-CoV-2-vel megfertőződött emberek legalább 40 százaléka úgy esik át a betegségen, hogy nem mutat tüneteket, illetve nincs tudatában, hogy az új koronavírus bejutott a szervezetébe.

Kritikus az ultrahangvizsgálat 

"A szívultrahang-vizsgálatok során kimutatott rendelleneségek aránya nagyon magas volt. Ezek felénél olyan jeleket találtunk, ami miatt csak arra gondolhatunk, hogy ezeket a vírusfertőzés okozta" - mondta Dr. Anda Bularga, az edinburgh-i tanulmány egyik szerzője. Az orvosok csak akkor fordulnak a szívultrahanghoz (echokardiogramm), ha gyanítják, hogy valamilyen szívproblémával van dolguk, ezért a vizsgálatokkal feltárt rendellenességek nagy száma nem volt meglepő. Eddig azonban nem sikerült tisztázni, hogy a Covid-19 betegeknél mennyire gyakori is a szívkárosodás.

Bularga szerint az eredmények megmutatták, hogy az ultrahangvizsgálat kritikus lehet a Covid-19 által okozott súlyos szívproblémákkal küzdő betegek azonosításában. A kutató szerint azonban egyes orvosok vonakodtak ezt a diagnosztikai módszert használni a pandémia idején, mivel az eljárás során közvetlen kapcsolatra van szükség a betegekkel. "Az ultrahangszkennelésen átesett három beteg közül egynek a kezelése vagy gondozása megváltozott a vizsgálat eredményeként, például gyógyszereket adtak a szívelégtelenségre. Ha egy orvos azt gyanítja, hogy a betegének valamilyen szívproblémája van, akkor ezeket a vizsgálatokat el kell végezni - mondta Bularga.


A JAMA Cardiology szakfolyóirat viszont arról ír, hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházba került emberek körülbelül 10-30 százalékánál mutattak ki új molekuláris sérüléseket a szívben. Az egész világon megfigyelték például, hogy a COVID-19 miatt kórházba került fiatal, korábban egészséges páciensek, akiknél nem volt ismert korábbi szívbetegség nyoma, olyan tüneteket mutattak, amelyeket a koronavírus-fertőzés alatt elszenvedett komoly szívkárosodás okozhatott. Emiatt a szakértők azt javasolják, hogy például a COVID-19-en áteső sportolóknál rendszeresen mérjék a fizikai megterhelés kockázatát. A szív vírusos gyulladása ugyanis hirtelen szívhalálhoz vezethet. A figyelmeztetés nem csak a felnőtt sportolókra vonatkozik, a szülőknek és gyerekeknek egyaránt figyelembe kell venniük a biztonsági szempontokat az Amerikai Kardiológiai Kollégium szerint.

Több ok miatt károsodhat a szív

Az edinburgh-i tanulmány szerint a vírusrészecskéket megfigyelték a szívizomban és az érrendszeri endotéliumban (az erek bélésében) a COVID-19-ben és kardiogén sokkban szenvedő betegeknél. Ha a vírus közvetlenül a szívizomot fertőzi meg, az gyulladást okozhat. A tüdő gyulladása miatt pedig folyadék halmozódhat fel benne, így a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy fenntartsa a keringést. A szív sérülhet a túlságosan megerőltető munka miatt, vagy az oxigén hiánya is károsíthatja a szövetet.  Ezeknek a szövődményeknek a gyakorisága, valamint a kezelés és a hozzá szükséges erőforrások elosztásának következményei azonban nem ismertek. Emiatt sürgős megérteni a COVID-19 és a szív közötti kölcsönhatásokat. Ehhez a szívultrahang vizsgálatok nemzetközi szakmai összefogásban viszonylag olcsó és hatásos módszert jelenthetnek, az idézett kutatást is az európai kardiovaszkuláris képalkotási szövetség (EACVI) segítette. 

Az új koronavírus elsősorban a tüdőt támadja meg, de az orvosok egyre gyakrabban figyelnek fel arra, hogy egy másik csatatéren is harcot folytat a szervezetünk a SARS-COV-2-vel, a szívért. A COVID-19 betegek több mint 20 százalékánál megjelenhet a szívkárosodás. Nem teljesen világos, hogy mi áll a háttérben. Tanulmányok szerint több beteg hal meg szívszövődményekben, mint tüdőgyulladásban, aminek az az oka, hogy a vírusfertőzések megzavarhatják a szív vérellátását, szabálytalan szívverést és szívelégtelenséget okozhatnak. Ezértg nem meglepetés, hogy a SARS-CoV-2 is szívkárosodást okozhat, sőt ezeknél a betegeknél gyakrabban fordulhat elő szívkárosodás, mint más vírusfertőzötteknél. Részletek!

Mivel a SARS-CoV-2 vírus hatásait csak körülbelül hat hónapja figyelhetjük meg, túl korai lenne megmondani, hogy ezek krónikusak vagy hosszútávúak-e, illetve megismertük-e az összes lehetséges hosszútávú hatást - mondta John Swartzberg, a Berkeley és a San Francisco-i Egyetem professzora. Arra már vannak bizonyítékok, hogy a vírus közvetlenül megtámadhatja a szívizomsejteket, és azimmunrendszertúlzott reakciója, a citokinvihar a szívét is károsítja. Nem tudjuk, hogy ennek milyen hosszú távú következményei lehetnek - mondja Swartzberg - , de elképzelhető, hogy a COVID-19-ből felgyógyultak egy része a jövőben krónikus szívproblémákkal fog küzdeni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt napos idő lesz, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag