Koronavírus: ilyen lesz 2021 a szakértők szerint

A COVID-19 járvány sokkal súlyosabbá vált, mint a megjelenésekor gondoltuk. A SARS-CoV-2 vírus nem halálosabb, hanem makacsabb, alattomosabb és trükkösebb bárminél, amit eddig láttunk. Ezért a társadalmak, közösségek és a gazdaság járványból való felgyógyulása is lassabb lesz a vártnál.

A jövő évben számos különböző forgatókönyv játszódhat le attól függően, hogy milyen típusú vakcinák és kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre, azon túl, hogy az emberek mennyire követik komolyan a közegészségügyi szakemberek által javasolt szabályokat. Az már most biztosra vehető, hogy bármilyen borzalmas volt is 2020, a következő év sem lesz sokkal jobb, sőt akár bizonyos szempontokból rosszabb is lehet.

maszkviselet 2021
A maszviselet 2021-ben megmarad, és még mindig lesz olyan, aki az orra alá tolja - Fotó: Getty Images

A legtöbb szakértő abban ugyanis egyetért, hogy a járvány előtti életünkhöz egy darabig nem tudunk visszatérni, így alkalmazkodni kell. Ez pedig megváltoztatja az életmódunkat, a munkánkat, a gazdaság működését és egy sor másik dolgot a politikával bezárólag.

A szegények járnak a legrosszabbul

Ami biztos, hogy a járvány a legszegényebbeket sújtotta a legerősebben. Várhatóan a globális mélyszegénység 2020-ban nő majd először 20 év óta. A Világbank becslése szerint a koronavírus-járvány mintegy 88-115 millió embert sodor szélsőséges szegénységbe ebben az évben, és ez a szám 2021-ben akár 150 millióra is nőhet, a gazdasági visszaesés súlyosságától függően. A kétévente megjelenő szegénységről és jólétről szóló jelentés szerint a rendkívüli szegénység - amelyet úgy határoznak meg, hogy érintettek azok, akik napi 1,90 dollárnál kevesebből élnek - 2020-ban a világ népességének 9,1-9,4-át fedte le. Ez az arány a 2017-es 9,2 százalékos rátához képes visszafejlődését jelentene. Ha a világjárvány nem zúdult volna rá a világra, a szegénységi ráta 2020-ban várhatóan 7,9 százalékra csökkent volna. Érdemes megjegyezni, hogy szélsőségesen szegények mellett még nagyon sok ember tengődik a világban. A globális népességének csaknem egynegyede a 3,20 dolláros vonal alatt, a világ népességének több mint 40 százaléka - majdnem 3,3 milliárd ember - pedig az 5,50 dolláros határ alatt él. Ez a jelenlegi középárfolyamon 1673 forint, egy hónapban mintegy 50 ezer forint.

Bár nem állnak rendelkezésünkre friss magyarországi szegénységi adatok, feltételezhető, hogy itt is azokat érintette legsúlyosabban a járvány, akiknek nem voltak tartalékaik egy ilyen krízishelyzet átvészelésére. A KSH elemzése azonban betekintést enged a járvány társadalmi hatásaiba.


Az Oxford Economix brit tanácsadó cég a jövő évi kilátásokról megjegyezte jelentésében, hogy a sikeres vakcina-tesztek miatt sok elemző megemelte jövő évre vonatkozó GDP-előrejelzését, de az optimizmus még korai, mert a növekedési előrejelzések kulcsfontosságú tényezője a szakpolitikai válasz. A normalizálódás felé vezető úton ezek a jó hírek a kormányokat a rövid távú sürgősségi támogatás folytatására ösztönözhetik, növelhetik a nehézségekkel küzdő cégek elhatározását a talpon maradás mellett, a háztartásokat pedig költekezésre sarkallhatják. Ezek a hatások végül csökkenthetik a gazdaság sérülésit. Ugyanakkor továbbra is óvakodni kell az esetleges politikai hibáktól, például, hogy a kormányok túl gyorsan visszavegyenek a támogatásokból, ha megtörténik a lakosság beoltása.

Az oltás nem old meg mindent

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója figyelmeztetett, hogy az oltások önmagukban nem fogják megállítani a COVID-19 pandémiát, és hasonló véleményen vannak más szakemberek is, hangsúlyozva, hogy a vakcina segít az embereknek a mindennapi feladataik biztonságosabb teljesítésében, de nem hoz azonnali teljes megoldás. Richard Martinello, a Yale New Haven Health fertőzésmegelőzési orvosigazgatója szerint ugyanis időbe telik az egész lakosság átoltása. "A legtöbb jelenleg megvizsgált vakcinánál két oltási sorozatra lesz szükség általában egy hónap különbséggel" - hívta fel a figyelmet a kutató a Huffpostban. Ráadásul a lakosság körülbelül 70-80 százalékának immunissá kell válnia a COVID-19 ellen, hogy befolyásolhassuk a vírus közösségekben való terjedését. Így szinte mindenkit be kell oltani, azaz le kell küzdeni az oltásellenességet is.

Egy másik probléma, hogy míg a felnőttek számára már a kibocsátáshoz közel állnak a vakcinák, a 12-18 éves fiatalok számára még csak most kezdődtek a kísérletek, a 12 év alatti gyermekek esetében pedig még nem történt semmi. Michael Levy, a Pennsylvania Egyetem epidemiológusa szerint a vírus nem tűnik el, ha csak azokat a csoportokat oltjuk be, amelyekről azt gondoljuk, hogy a pandémiát jeleneg mozgásban tartják. Különösen aggasztónak nevezte a koronavírus iskolákban történő elterjedését, és azt is, ha a gyermekek számára készülő oltást nem fejlesztik ki ugyanolyan sürgősen, mint a felnőtteknek szánt vakcinákat.

A munkanélküliség durva nemi egyenlőtlenségének legfőbb oka az, hogy az új típusú koronavírus okozta válság jellemzően azokban a szektorokban hozott drasztikus változásokat, amelyekben leginkább nők dolgoznak. Ilyen például az oktatás, a szolgáltató szektor, a vendéglátás, de még az egészségügy is. Magyarországon a járvány miatt a munkanélküliség azoknak a nőknek a körében nőtt a legnagyobbat, akiknek az alacsonyabb az iskolai végzettségük. Ebben a csoportban a kényszerszabadságra küldött munkavállalók aránya is kimagasló volt, és sokkal többen tartottak munkájuk elvesztésétől, mint például a magasan képzett férfiak körében. Részletek!

Mivel a maszk viselése és a fizikai távolságtartás jelentősen csökkenti a koronavírus terjedését, ami döntő fontosságú, ha valaha is meg akarjuk fékezni ezt a vírust, a következő évben nem lehet arra számítani, hogy a közegészségügyi ajánlásokban jelentős változások következnének be - jegyzete meg Martinello. A szakember szerint az elmúlt időszakban tanulságokat vonhatunk le arra vonatkozóan, hogyan védjük meg magunkat a megbetegedéstől. Ezért úgy gondolja, hogy olyan változásokat fogunk látni, amelyek jóval túlmutatnak azon az időszakon, amikor már elérhető lesz az oltás is. Azaz valószínűleg hozzá fogunk szokni a maszkok rutinszerűbb használatához a nyilvános tereken.

Ez annál is inkább valószínű, mert a koronavírusok stabilabbak az influenzavírusoknál, így arra a változékonyságra és szezonalitásra nem érdemes számítani, mint amit azoknál megismertünk. Ezért a legtöbb szakértő szerint a biztonságos és hatékony oltások kínálják továbbra is a legjobb esélyt a COVID-19fertőzésellen, amelyekkel a járvány lezárható. Az oltások ellenére is a vírus valamilyen változata tovább fog terjedni, talán náthát kiváltó kórokozóként vagy esetenként halálos kitörésként a be nem oltottak között. Még hosszú évekig, ha nem is örökre.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag