+7° - +22°
Kettős front

Kiszámoltuk, mibe kerül fiatalon tartani az agyat

Szellemi frissességünk fenntartása igen komplex feladat, tucatnyi tényező befolyásolja. Elmondjuk, hogy miféle erőfeszítéseket kell tennünk, és ezek mennyibe kerülnek, ha el akarjuk kerülni a demenciát.

Az életkor előrehaladásával minden agy megváltozik, és a mentális funkciók is követik ezt a folyamatot. Az értelmi hanyatlás az öregedés egyik legrettegettebb következménye. De a gondolkodás és a felfogóképesség károsodás nem elkerülhetetlen. A Harvard egyetem tudósai 12 módszert ajánlanak az agyműködés színvonalának fenntartására. Kiszámoltuk, pontosabban megbecsültük, hogy mennyibe kerül, ha követjük az ajánlást.

1. Szellemi stimuláció

Viccek tárgya, ha valaki "agyra gyúr". Pedig az agy működésben tartása, edzése az első számú módszer a szellemi frissesség fenntartására. Egereken és embereken végzett kutatások során is bizonyították, hogy a szellemi tevékenység ösztönzi az új kapcsolatok kialakulását az idegsejtek között. Sőt az agytorna abban is segít, hogy az agy új sejteket is előállítson, fejlődjék az idegrendszer rugalmassága, és funkcionális tartalékok jöjjenek létre, amelyek kompenzálják a jövőbeni sejtveszteséget.

Bármilyen mentálisan stimuláló tevékenység segítheti az agy építését. Csak példaként ide tartozik az olvasás, a részvétel tanfolyamokon, az agytorna (rejtvényfejtés, matematikai vagy logikai problémák megoldása). Érdemes kézügyességet és mentális erőfeszítéseket (koncentrációt, logikus gondolkodást) kívánó feladatok megoldásával is foglalkozni, például rajzolni, festeni, barkácsolni, vagy kreatívan kézimunkázni.

nők
A szellemi frissesség megőrzésének legalább tucatnyi összetevője van

2. Fizikai edzés

Érdemes izomra is gyúrni, mert a kutatások azt mutatják, hogy az izmok használata is segít az elmének. Azok az állatok, amelyek rendszeresen mozognak, növelik azoknak az apró ereknek a számát, amelyek oxigénben gazdag vért juttatnak az agy gondolkodásért felelős régiójához. Az edzés ösztönzi az új idegsejtek kialakulását és növeli az agysejtek közötti kapcsolatokat is. Az agy ennek eredményeképpen hatékonyabb, plasztikusabb és alkalmazkodóbb lesz, ami jobb szellemi teljesítményt eredményez idősebb korban. A testedzés emellett csökkenti a vérnyomást, javítja a koleszterinszintet, segít a vércukor egyensúlyának fenntartásában, csökkenti a mentális stresszt, mindez pedig segíti az agyat és a szívet.

3. Az étrend javítása

A jó táplálkozás is segítheti az elmét és a testet. A mediterrán étrendet követők nagy hangsúlyt fektetnek a gyümölcsökre, a zöldségekre, a halra, az olajos magvakra, a telítetlen olajokra (olívaolajra) és a növényi eredetű fehérjékre. Náluk kevésbé valószínű, hogy felfogóképességük és gondolkodásuk károsodna, és demenssé válnának.

4. A vérnyomás javítása

Amagas vérnyomása középkorúak körében növeli az időskori kognitív hanyatlás kockázatát. Ezért úgy kell megválasztani az életmódot, hogy az a lehető legkisebb vérnyomást eredményezze. Maradjon sovány, rendszeresen mozogjon, ne fogyasszon többet naponta két alkoholos italnál, csökkentse a stresszt és táplálkozzon egészségesen!

5. A helyes vércukorszint

A cukorbetegség ademenciaegyik fontos kockázati tényezője. A cukorbetegséget megakadályozható a helyes táplálkozással, a testedzéssel és az optimális testsúly megtartásával. Ha valakinek a vércukorszintje magas marad, akkor gyógyszeres kezelésre fog szorulni, pedig ez elkerülhető volna.

6. A jó koleszterinszint

Az LDL ("rossz") koleszterin magas szintje a demencia kockázatának megnövekedésével jár. A diéta, a testmozgás, a testsúlycsökkentés és a dohányzás elkerülése megfelelő, de hosszú utat jelent a koleszterin szintjének javítása felé. Ha nem érjük el a megfelelő eredményt, akkor ebben az esetben is orvosi segítségre és gyógyszerezésre lehet szükség.

7. Kis dózisú aszpirin

Néhány megfigyeléses tanulmány arra utal, hogy az alacsony dózisban szedett aszpirin csökkentheti a demencia kockázatát, különösen az érelzáródás miatt kialakuló (vaszkuláris) demenciáét. A gyógyszerszedés előtt feltétlenül meg kell kérdezni a kezelőorvost.

8. Pokolba a dohánnyal!

A dohányzás minden formáját el kell kerülni. Ebben nem lehet semmiféle kompromisszum.

9. Csak óvatosan az alkohollal

A túlzott ivás a demencia egyik fő kockázati tényezője. Aki nem vállalja az absztinenciát, annak is napi két italra kell korlátozni a fogyasztását, ha meg akarja óvni az agyát.

10. A fejet pedig védeni kell

A mérsékelt vagy súlyos fejsérülések diagnosztizált megbetegedések nélkül is növelhetik a kognitív károsodás kockázatát.

11. Az érzelmek ápolása

Akik szoronganak, depressziósak, alváshiánnyal küzdenek vagy kimerültek, rosszul teljesítenek a kognitív funkciók tesztjein. A rossz pontszámok nem feltétlenül jelzik előre pontosan az időskori agyi képességek hanyatlását, de a jó mentális egészség és a nyugodtalvásmindenképpen fontos cél.

12. Közösségi kapcsolatok építése

Aki erős közösségi, társadalmi kötelékeket tart fenn, a demencia alacsonyabb kockázatával kell számolnia, valamint alacsonyabb lesz a vérnyomása, és tovább fog élni.

Mennyibe kerül mindez?

Agyunk karbantartása szerencsére nemcsak kiadásokkal, hanem jelentős megtakarításokkal is jár. Így nem válik luxussá, hogy az eszünket idős korunkra is megtartsuk. Lássuk tehát a nagyobb kiadási és a megtakarítási tételeket!


1. Agyunk stimulálása elvben nagyon olcsón is megoldható, hiszen rejtvényeket tartalmazó régi újságokat, régi könyveket fillérekért vagy ingyen is megszerezhetünk, a legtöbb mobiltelefon pedig az ügyességet és a koncentrációt fejlesztő játékokat is kínál teljesen ingyenesen, ahogy a neten is kifogyhatatlan az agytorna lehetőségeink száma. A jól használható, megbízható havi internetelérési díj mintegy 3-4 ezer forint, amelynek egy része felhasználható agystimulálásra.

Havi költség: 1000,- forint

2. A testedzés az a tevékenység, amelyre nem fontos költeni, de válthatunk akár havi bérletet egy jól felszerelt konditerembe, és fizethetünk személyi edzőt is, ami viszont már nem lesz olcsó. De ragadjunk meg a valóság talaján! A sportcipő és a sportruházat beszerzése mindenképpen indokolt akkor is, ha kocogni akarunk. Megfelelő felszerelés elérhető mintegy 24 ezer forintért, amelyet moderált edzés mellett 2 év után kell cserélnünk. Vegyük úgy, hogy ebben a szerelésben csak edzünk.

Havi költség: 2000,- forint

3. A megfelelő táplálkozás nem feltétlenül kerül többe, mint az egészségtelen ételek fogyasztása. A mennyiségek csökkentésével pedig fedezhető a jobb minőség miatt keletkező többletköltség. Ha ésszerűen táplálkozunk, nem fogjuk megterhelni a kasszát.

Havi költség: 0,- forint

4. A jó vérnyomás fenntartása nem hogy pénzbe kerülne, de hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményezhet. Például, mert nem kell gyógyszert vásárolni.

Havi költség: -800,- forint

5. A helyesvércukorszintmegtartása szintén pénzmegtakarító tevékenység, mert a betegség kialakulása után nagyon sokba kerül a kezelés, és ha nem is a beteg fizet mindent, a társadalomnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy pár éve készült számítás szerint a tablettával kezelt szövődménymentes cukorbetegre évente 242 ezer forintot kell költeni. Aki inzulint kap, de szövődménymentes, már évente 449 ezer forintba kerül, akinél pedig szövődmények is megjelentek, már 633 ezer forintot ér el az éves költség. Ha csak a legkisebb tétellel számolunk, ez akkor is havi több mint 20 ezer forint. Túlzás volna ennek elkerülését teljes egészében megtakarításként felírni, de azért ez is fontos tétel.

Havi költség: -2000,- forint

6. Ha helyesen élünk (jól táplálkozunk, eleget mozgunk, nem stresszelünk, nincsenek káros szenvedélyeink stb.), akkor koleszterinszintünk is rendben lesz. Mivel más pontokban kitűzött célokért is ugyanazt kell tennünk, mint a koleszterincsökkentésért, itt nem jelentkezik sem további kiadás, sem megtakarítás.

Havi költség: 0,- forint

7. Ne feledjük: kis dózisú aszpirin szedése is csak orvos tanácsára történhet!

Havi költség: 800,- forint

8. A dohányzás abbahagyásának igen pozitív a hatása mind az egészség, mind a házikassza szempontjából. Ha az átlagos számokat nézzük, egy dohányosnak havonta 10 doboz cigarettára van szüksége. Aki ezt elhagyja, mindenképpen nagy nyereségre számíthat.

Havi költség: -10 000,- forint

9. Az alkohol is káros és költséges élvezeti cikk. A legjobb volna ettől is teljesen megszabadulni, de a napi legfeljebb két ital még belefér. Ez nagyjából két pohárnyi mennyiséget, azaz egy üveg sört jelent. Ami e felett van, meg lehet takarítani. Úgy becsüljük különféle felmérések alapján, hogy az egy főre jutó alkoholfogyasztás költsége mintegy havi 4 ezer forint. Ebből azért bőven lehet megtakarítani.

Havi költség: - 2000,- forint

Az emlősök, így az ember esetében is a rövid és a hosszú távú memória közösen képes létrehozni és eltárolni az ismereteket, amelyek a szervezet tudatos működését, de akár az önazonosságot is létrehozzák. Csakhogy ez egészen másként működik, mint ahogy fél évszázadon át a tudósok gondolták. Részletek!

10. A fej védelme a fizikai sérülések ellen azokat érinti, akik sportolnak, motoroznak, kerékpároznak vagy a munkájuk révén kerülnek veszélybe. Itt mindenképpen szükséges költségekkel számolni, mert sokan tartoznak a veszélyeztetett csoportba.

Havi költség: 1000,- forint

11. Az érzelmek ápolásának költségei igen nehezen megfoghatók. A stressz oldása sokféleképpen történhet, vannak olcsóbb és drágább módjai. Aki ki akar kapcsolódni, elmehet sportolni, moziba, de wellness-hétvégére is vagy síelni az Alpokba, illetve egyszerűen kibeszélheti magát a barátainak. A költségskála igen széles, de megkerülni nem akarjuk. Ugyanakkor például a stressz miatt kialakuló betegségek költségei igen magasak, ezeket megúszni jelentős megtakarítást jelenthet. Arról nem is beszélve, hogy a kiegyensúlyozott családi élet fenntartása megfizethetetlen. De ezúttal inkább számoljunk a megfoghatóbb kiadásokkal.

Havi költség: 3000,- forint

12. A közösségi kapcsolatok fenntartása és fejlesztése (akár a baráti, akár a professzionális hálózatról beszélünk) befektetést kíván. Mentális energiában, de pénzben is. A kommunikáció és a kommunikációs eszközök pénzbe kerülnek, ahogy a találkozások (például a közlekedési és vendéglátóhelyek költségei miatt) és a közös programok is. Mivel azonban az ember közösségi lény, ha jól akarja érezni magát, ezekre a célokra muszáj áldoznia. Mivel ezek a kapcsolatok viszik előre a karrierjét is, a befektetések megtérülésével is számolni lehet. Összességében létezésünk a közösségi térben sokba kerül.

Havi költség: 15 000,- forint

Egyenleg

Ha megvonjuk az egyenleget, akkor azt látjuk, hogy a kiadások és a megtakarítások összege nagyjából azonos - egészen a közösségi kapcsolatok ápolásáig. Így elmondhatjuk, hogy ha fiatalon akarjuk tartani az agyunkat, akkor stimulálnunk kell gondolkozó szervünket azzal, hogy feladatokat adunk neki, edzeni kell a testünket, jól kell étkeznünk, nem szabad stresszelnünk, és kerülnünk kell a káros szenvedélyeket. De családunkra, barátainkra, munkatársainkra és szakmai partnereinkre is áldozni kell. Ennek a befektetésnek a megtérülése csak nehezen mutatható ki konkrét formában, de tendenciájában innen kapjuk vissza a legtöbbet. Az pedig már igazán csak bónusz, hogy ha törődünk a körülöttünk lévő emberekkel, akkor agyunk is frissen marad.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag