+10° - +25°
Nincs front

Kiderült, mikorra győzzük le a rákot

Az egészségügyi ellátás már a belátható jövőben legyűrheti a legsúlyosabb betegségeket. Áttekintjük, hogy a gyógyításban mi változik, és hogyan. Például mikorra lesz vége a rákos halálozásoknak.

Ez az ígéret elég őrültnek hangzik, ha az egészségügy jelenlegi állapotára gondolunk. Ráadásul nem csak Magyarországra igaz, hogy a rendszer bürokratikus, szűkek az erőforrásai, és reaktív, azaz többnyire csak válaszol a bekövetkező eseményekre (betegségekre, járványokra, balesetekre stb.). Nem különösebben sikeres abban, hogy a legújabb technológiákat alkalmazza, de abban sem, hogy teljes mértékben megértse a betegek szükségleteit

véradó
Véradók akkor is kellenek, ha beköszönt a művérkorszak, nem lesz többé vérhiány

A hosszú távú stratégiai előrejelzések készítésére szakosodott Quantumrun kutató és tanácsadó ügynökség összeállított egy tanulmányt, amelyben a gyógyítás jövőjét vázolják fel. Ezt ismertetjük több részletben. A szakértők állítják, hogy a tudomány és a technológia egy sor területen közelébe jutott annak a pontnak, ahol már megtörténik a valódi áttörés az ember egészségének előmozdítása érdekében. Nézzünk néhány példát annak érdekében, hogy érthetővé váljon a gyógyítás közelgő forradalma, amely sok millió emberéletet fog megmenteni.

Újfajta vérkészítmények

Az emberek hajlandóak a vér iránti keresletet vámpírviccekkel összekötni, de a valóságban a vérre a közönséges emberek tömegeinek van szüksége az egész világon. Ennek oka, hogy azok életben maradási esélyeit, akik többek között vérképzőszervi megbetegedéssel küzdenek, életveszélyes balesetet szenvednek vagy vérátömlesztést kívánó műtéten esnek át, jelentősen befolyásolja, hogy rendelkezésre áll-e megfelelő fajtájú és mennyiségű vér vagy vérkészítmény.

Sajnálatosan a vér iránti igény rendszeresen felülmúlja a kínálatot, mert vagy nincs elegendő véradó, vagy nincs elég olyan donor, aki az adott betegek sajátos szükségleteinek megfelelő vért adhat.


Mára a fejlesztések odáig jutottak, hogy áttörés történt, és már a tesztelés szakaszában van a mesterséges vér. Ezt a készítményt szintetikus vérként is emlegetik, amelyet laboratóriumi tömeggyártásba lehet venni, ráadásul összeegyeztethető az összes vércsoporttal, és (néhány változata) akár két évig is eltartható szobahőmérsékleten. Azután, hogy engedélyezik széleskörű emberi felhasználását, ez a mesterséges vér rendelkezésre állhat a mentőautókban, a kórházakban és a világ bármely vészhelyzeti övezetében, ahol felhasználható a szükséghelyzetekben.  

Testmozgás tablettában

Széles körben ismert, hogy a testmozgással javított kardiovaszkuláris teljesítmény közvetlen és pozitív hatást gyakorol az egészségi állapotra. Azok viszont, akik az elhízás, a cukorbetegség vagy az időskor miatt bekövetkező mozgási problémák miatt szenvednek, gyakran nem képesek testedzést végezni semmilyen formában, így számukra ezek az egészségügyi előnyök elérhetetlenek. A másik oldalról nézve a mozgáshiány vagy a kardiovaszkuláris kondicionálás hiánya komolyan veszélyezteti az egészséget, súlyos rendellenességek kialakulásához vezet, amelyek közül a szívbetegség csak az egyik, bár a leggyakoribb következmény lehet.

A testgyakorlásra szoruló, mégis keveset mozgó embereket (akik a világ népességének körülbelül negyedét teszik ki) új gyógyszerkészítményekkel hozhatják jobb egészségi állapotba. Ezek a gyógyszerek sokkal többet tudnak, mint a hagyományos testsúly-csökkentő tabletták. Komolyan hatnak ugyanis azoknak az enzimeknek a termelésére, amelyek az anyagcserét szabályozzák és javítják az állóképességet, ösztönzik a tárolt zsír gyors elégetését és az általános kardiovaszkuláris kondicionálást. Engedélyezésük után e gyógyszerek millióknak segíthetnek lefogyni és javítani általános egészségi állapotukat.

Rákgyógyítás máshogy 

A rákos megbetegedések száma 1990 óta évente 1 százalékkal csökkent világszerte, és ez a trend folytatódni látszik.  A jobb radiológiai technológiák, a gyorsabb diagnózis, a dohányzás visszaszorulása is hozzájárul a fokozatos csökkenéshez.

De a diagnosztizálás csak egy dolog, utána meg is kell gyógyítani a beteget. Ebben is nagy előrelépés van az immunterápia, a különféle hatóanyagok személyre szabott kombinálása és a szintén személyre szabott vakcinák előállítása révén. A legígéretesebb új technika (már van is olyan változata, amelynek humán felhasználását engedélyezték) olyan pusztító vírusokat tervez újra, és használ fel a rákos sejtek megcélzásában, mint aherpeszés a HIV. Ez lehetővé teszi, hogy a szervezet immunrendszerét felkészítsék az így kijelölt rákos sejtek elpusztítására. Mivel ezek a terápiák továbbfejlődnek, arra lehet számítani, hogy a rákos halálesetek nagyjából 2050-re eltűnhetnek. Sőt akár korábban is, ha az említett gyógyászati módszerek előbb elterjednek.

Az egészségügy idén komoly fordulóponthoz érkezett, amelyet a technikai, technológiai fejlődés készített elő. Már régóta hallani az egészségügyi adatok felhasználásáról és elemzéséről, amelyek alapvetően befolyásolják a gyógyítás módszereit és menetét. Az erre alapozott elképzelések többé már nemcsak a futurológusok dolgozataiban jelennek meg, hanem a mindennapi valóság részévé is válnak. Részletek!

Mivel ezúttal a jövő járványairól és az ellenük bevethető szupergyógyszerekről, a precíziós egészségügyi ellátás és a genetika kérdéseiről, a maradandó fizikai sérülések és fogyatékosságok végleges kijavításáról, az agy megértéséről és a mentális betegség felszámolásáról, az elkövetkező időszak egészségügyi rendszereiről és az egyes emberek egészségügyi ellátásért az adataik alapján vállalat felelősségről még nem volt szó.

Folytatjuk!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag