+11° - +28°
Nincs front

Kiderült, mennyit költünk gyógyszerre

A gyógyszertári forgalom töretlen növekedést mutat annak ellenére, hogy az állam egyre kevesebbet költ a gyógyszerár támogatására. A Policy Agenda társadalom- és gazdaságelemző intézet az elmúlt évtized változásait tekintette át.

A 2008-as gazdasági válság idején mintegy 318 milliárd forintot költött az állam arra, hogy a betegek a gyógyszertárban olcsóbban juthassanak gyógyszerhez. Ehhez jött 110 milliárd forint lakossági hozzájárulás. A második Orbán-kormány 2010 után azzal szembesült, hogy a kiadások két év alatt 38 milliárd forinttal nőttek. Ezért a Széll Kálmán-tervben már megtakarítást rendeltek el, és a 2011. évi 357 milliárd forint tényleges költés összegéhez képest 2012-ben 83 milliárd, 2013-ban és 2014-ben 120-120 milliárd forint megtakarítást terveztek - olvasható a Policy Agenda jelentésében.

patika
A magyarok egyre többet kénytelenek gyógyszerre fordítani

A gyógyszerpiacon a lakosság 2010-ben 406 milliárd forint értékben vásárolt, ennek 27 százaléka volt állami támogatású gyógyszer. Az OECD adatai alapján 2010-ben a gyógyszerkiadások az egészségügyi költések egyharmadát (33%) jelentették Magyarországon. A Visegrádi-tagországok átlaga - Magyarországot nem számolva - ezzel szemben 24,6 százalék volt. Az OECD adatai alapján az is látszik, hogy 2010-ben a magyar egészségügyi kiadások 67 százalékát fedezte az állam, míg a V3-aknál (Csehország, Lengyelország, Szlovákia) 75,6 százalék volt ez az arány. Az adatok szerint tehát a magyar állam már akkor is "kikényszerítette" a lakosságból, hogy a pénztárcájába nyúljon, ha meg akar gyógyulni - írja a Policy Agenda.

A magyar állam nem túl adakozó

Az elmúlt években minimális változások sem történtek az állami támogatás mértékében. Bár jelentős forráskivonást hirdetett meg a kormány, valójában nem csökkentette a gyógyszerkassza kiadási oldalát a Széll Kálmán-tervben meghirdetett mértékben. Sőt 2017-ben már 340 milliárd forintba került a járóbetegek gyógyszertámogatása. Ez az összeg 2008-hoz képet 22 milliárd forinttal magasabb, míg a 2011-es referenciaévhez képest igazából minimálisan, csak 5 százalékkal alacsonyabb. A lakosság rákényszerült, hogy ismét mélyebben nyúljon a zsebébe, hiszen 2011-hez képest 10 százalékkal nőttek a lakossági kiadások a támogatott gyógyszerpiacon.


 

A 2017-es egészségügyi kiadások összességét vizsgálva látszik, hogy 2010-hez viszonyítva kissé csökkent az állami kiadások aránya (66,8%-ra), míg a V3 országok ezt 77,1 százalékra növelték. Közvetlen versenytársaink esetében a gazdasági bővülés lehetővé tette, hogy növekedjen az egészségügyben az állam szerepvállalása. Feltehetően ennek hatására jelentősen (21,4%-ra) csökkent a gyógyszerre fordított kiadások aránya ezekben az országokban a teljes egészségügyi kiadásokon belül.

Növekvő gyógyszerárak

Amennyiben csak a gyógyszerfinanszírozás pénzügyi részét nézzük, az látszik, hogy az állam a második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépéséhez képest tavaly 3 százalékkal kevesebbet költött a betegek térítési díjának csökkentésére. Ez idő alatt 23 százalékos volt a gyógyszereket érintő infláció a KSH jelentések alapján. Az adatok szerint tehát általában nőtt a gyógyszerek és a gyógyászati cikkek ára, miközben ilyen célra az állam még kevesebbet is fordított.

Irreálisan magas adóterhek sújtják a magyar gyógyszergyárakat, míg a betegek csak a legújabb innovatív terápiák egy részéhez férhetnek hozzá. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint az államnak legalább a visegrádi országok átlagára fel kellene emelnie a gyógyszerkassza keretét. Részletek!

Ez két következménnyel járt. Egyrészt növekedtek a lakossági térítési díjak a támogatott gyógyszereknél. Ez 7 százalékos emelkedést jelentett, azaz 2017-ben 8 milliárd forinttal többet költöttek a rászorultak, mint 2011-ben. Másrészt 27 százalékkal megnőtt a nem támogatott gyógyszerekre elköltött összeg is a vizsgált időszakban. Ez pedig további 30 milliárd forintos terhet rótt a lakosságra, és az elemzőcég becslései alapján ez a jelentős növekedés ebben az évben is folytatódik.

gyógyszerkiadások

Gyógyszerpiac és lakossági kiadások (2008-2018), milliárd forint

Forrás: Magyar Államkincstár, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, KSH adatai alapján; *2018. évi adatok a negyedéves tényadatokból készített becslés alapján

A támogatott gyógyszerpiac sok szempontból nem számít szabályos piacnak. A támogatott gyógyszerek köre és mértéke nem a kereslet-kínálat szabályait követi, és nem is feltétlenül hatékonysági szempontokat. E "torz piaci működésnek" van egy sajátos hozadéka, hogy a betegek elfordulnak a "támogatott" készítményektől, és inkább jobban kinyitják a pénztárcájukat, és drágábban vásárolnak. E folyamat társadalmi szempontból pedig azzal jár, hogy a tehetősebbek gyógyulási esélyei nőnek azok kárára, akik nem képesek "kilépni" a nem támogatott piacra - állítja a Policy Agenda.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag