+7° - +22°
Kettős front

Ilyen, ha elpusztítjuk az egészségügyet

Már hét éve tart a szíriai polgárháború. A 22 milliós ország eddig mintegy 400 ezer lelket vesztett el a harcok és a rombolás miatt. Újabban pedig arról szólnak a beszámolók, hogy az egészségügyi intézmények is fő célponttá váltak.

A szíriai polgárháború reménytelenségét elsősorban az okozza, hogy számos ideológiailag, vallásilag, etnikailag és politikailag megosztott erő áll egymással szemben. Leegyszerűsítve persze vannak a kormánypártiak és a lázadók, de ez még csak azt sem jelenti, hogy két együttműködő tábor lenne, csupán annyit, hogy vannak, akik Bassár el-Aszad elnök rezsimjének fenntartását akarják, és vannak, akik a bukását. Persze, a konfliktusba beszálltak a regionális és a nagyhatalmak is, eltérő vagy kifejezetten ellentétes érdekekkel, sok pénzzel és fegyverrel. A betegek és sebesültek ellátásán dolgozó orvosok és egészségügyi szakemberek számára pedig a polgárháborús környezet azt jelenti, hogy romba dőlnek az intézményeik, eszköz- és gyógyszerhiánnyal szembesülnek, a harcok sújtotta területeken pedig egyre több páciens jut egy orvosra. (A szíriai polgárháborúról itt olvasható összefoglaló.)

szíriai romok
Vörös félholdas teherautó a kelet-gútai romok között - Forrás: WHO

A BBC arról számolt be, hogy a lázadók területein a legutóbbi időben 10 nap alatt 10 kórház közvetlen légi vagy tüzérségi támadásokat szenvedett. Orvosi jótékonysági szolgálatok és az ENSZ tisztviselőinek jelentései szerint a támadások évek óta a legintenzívebbek. A szíriai kormányerők és az őket támogató orosz hadsereg azonban következetesen tagadja a polgári területekre mért csapásokat. Ugyanakkor az Idlib tartományban lévő Maarrat al-Numan szülészeti kórházát négy nap alatt háromszor is találat érte segélyszervezeti információk szerint. A Szíriai Amerikai Orvosi Társaság (SAMS) szerint öt ember halt meg a legsúlyosabb támadásban, és a kórházat ideiglenesen bezárták.

Célzott támadások az egészségügyi intézmények ellen

Hamis de Bretton-Gordon, az Orvosi és Segélyszervezetek Szövetségének (UOSSM) tanácsadója a BBC-nek elmondta, hogy a Kelet-Gúta terület kórházait érő támadások olyan szintet értek el, amilyet még nem láttak. Emiatt szükségessé vált a beteg gyermekek evakuálása. "Több mint 125 olyan gyermek van, akinek műtétre van szüksége; köztük három kisgyermeknek leírhatatlanok a sérülései. Van ott egy hathónapos baba, aki elvesztette az egyik szemét, és meghal, ha nem műtik meg, és egy nyolcéves kislány, aki mindössze 8 kg súlyú, és az alultápláltságtól haldoklik" - mondta.

Dr. Ghanem Tayara, az UOSSM elnöke elítélte a csapásokat. "Ez a friss támadási hullám az orvosi létesítmények ellen elszomorító és elfogadhatatlan. A csapások leállítják az intézmények működését, terrorizálják a személyzetet, és indokolatlan megpróbáltatást okoznak a betegeknek, akik már különben is szenvednek" - nyilatkozta. Elmondta, hogy a válság kezdete óta több száz jól dokumentált támadás történt a szíriai orvosi létesítmények ellen, és szégyenletes, hogy soha nem volt hivatalos büntetőeljárás ezekért a háborús bűncselekményekért, ami súlyosan aláássa az ENSZ hitelességét.


A szíriai kormány nemrég engedélyezte a Vöröskereszt egységeinek, hogy 29 kritikus állapotú beteget evakuáljanak Kelet-Gútából, de cserében foglyok elengedését kérték a másik oldaltól. Csakhogy több száz betegnek volna sürgős szüksége evakuálásra az enklávéban. A művelet december 27-én kezdődött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának bejelentése szerint, miután az ENSZ a szíriai kormánynál közbenjárt, hogy engedélyezze mintegy 500 beteg, köztük rákos gyermekek távozását. És ez csak az egyik, igaz, jelenleg legforróbb góca a polgárháborúnak.

"A hetedik évébe lépett válság egyre jelentősebb humanitárius erőfeszítéseket kíván, mert az állandóan visszatérő erőszakos ciklusok kiszorítják az embereket az otthonukból, néha olyan helyekre, ahol kevés erőforrás található, és nem tudnak segítséget kapni. Szíriában ma 5 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre" - közölte a Lancet orvosi szaklappal Aoife Keniry, a World Vision keresztény humanitárius szervezet szíriai műveletvezetője.

Nem lehet hozzáférni az ellátáshoz

A hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz továbbra is az egyik legnagyobb kihívás, hiszen 2018 végére várhatóan 12,8 millió szíriai szorul majd orvosi segítségre, ami 1,3 milliós növekedés 2016-hoz képest - vélekedik a szakember. De különösen a kormányerőkkel, illetve orosz és iráni támogatóikkal csak nehezen tudnak együttműködni a segélyszervezetek, amelyeknek gyakran nem engedik meg, hogy kapcsolatba lépjenek a civil rászorultakkal. A SAMS jelentése szerint például Kelet-Gútában a folyamatos ostrom és az egészségügyi ellátás hiánya miatt legalább 17 beteg halt meg az elmúlt hónapokban, mert nem tudtak hozzájutni az orvosi ellátáshoz.

A szíriai egészségügyi kihívások és szükségletek a WHO szerint is nagyok. A leginkább veszélyeztetett szíriaiak közé a krónikus betegségekkel küzdők, a vakcinázatlan gyermekek, a terhes nők és az újszülöttek tartoznak,  akiknek korlátozott hozzáférése van az életmentő szülészeti ellátáshoz, de a lányok és a nők számára sincs alapvető reproduktív egészségügyi ellátás, illetve hiányzik a pszichoszociális támogatás a traumák túlélőinek, beleértve a sebesülteket is.

Nincs adat a világon történt összes halálozás több mint felének okáról, ami megnehezíti a hatékony egészségügyi felméréseket és a döntéshozatalt. A javuló statisztikai adatgyűjtésnek köszönhetően azonban a világon 2015-ben bekövetkezett 56 millió halálozásból már 27 milliónak feljegyezték az okát, szemben a 2005-ös helyzettel, amikor ez az arány csak egyharmad volt. Részletek!

"A szíriai egészségügyi helyzet 2017 elejétől kezdve tovább romlott. Ezt a tendenciát erősítette az alapszolgáltatások hiánya, beleértve a villamos energiát, az üzemanyagot, a biztonságos ivóvizet és az alapvető higiéniai szolgáltatásokat, ami növeli olyan betegségek, járványok kockázatát, mint a hasmenés, a tífusz és a hepatitis" - mondta a Lancetnek Elizabeth Hoff, a WHO szíriai képviselője. Annak a 163,7 millió dolláros támogatásnak, amelyet az Egyesült Királyság, az USA, Norvégia, Japán, az Európai Unió, Katar és Kína adott össze, eddig valamivel több mint 40 százaléka érkezett meg. Ebből többek között a létesítményi helyzeten és a menekülttáborokban élők egészségügyi ellátásán kívánnak segíteni.

Veszélyben a gyógyítók

Emellett javítani kellene az egészségügyi dolgozók biztonságán is, mert már a Lancet 2016-os jelentése szerint is Szíria lett a "legveszélyesebb hely a Földön az egészségügyi szolgáltatók számára". A helyzet pedig romlott azóta, hiszen tavaly is több száz egészségügyi dolgozót gyilkoltak meg, és folytatódott az orvosi létesítmények célzott megsemmisítése. Hoff szerint 2016-ban 338 támadást regisztráltak, tavaly pedig csak az első félévben 201-et. A hatás egyértelmű. Szíriában 2011-ben egy orvosra 600 ember ellátása jutott, Kelet-Gútában azonban jelenleg 3600 ember. Paul Donohoe humanitárius szakértő az eszköz- és gyógyszerhiányról is drámai képet festett. Az egészségügyi munkások újrahasznosítják a fecskendőket, a családok pedig beszedik a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Több ezer ember halt meg szükségtelenül a hiányzó vagy elégtelen orvosi ellátás miatt. A helyzet pedig minden évben csak rosszabb a helyben dolgozó szakemberek szerint.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag