Így változik a PSA-szint életkoronként

Hosszútávú európai adatok szerint azok a férfiak, akik átesnek PSA-szűrésen, közel egyharmaddal csökkenthetik a prosztatarák miatti halálozás kockázatát. Csakhogy a PSA-értékek önmagukban nem elegendőek a diagnózishoz. Hogyan segítenek mégis?

A prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrése egyszerű vérvizsgálattal történik, s nagy kár, hogy az ebből kapott eredmény önmagában nem elegendő a prosztatarák biztos kimutatásához. Azt viszont igazolták a tapasztalatok és megerősítették kutatások is, hogy a prosztatarák kockázata magasabb, ha a PSA-szint megemelkedik. A legtöbb férfi esetében azonban a PSA koncentrációja különböző okok miatt együtt nő az életkorral.

psa
Nincs tökéletes PSA-érték, amely mellett kizárt lenne a prosztatarák. Fotó: 123rf

Bár a szakértők az életkorral korrigált PSA-referenciatartományokat dolgoztak ki a prosztatarák kockázatának becsléséhez, nincs igazán életkoronként normálisnak tekinthető PSA-szint. Más szóval, a PSA-vizsgálat adhat ugyan tájékoztatást a kockázat nagyságáról, de nem igazolja a prosztatarákot, ha a kimutatott érték meghalad egy bizonyos szintet, ahogy a rákmentességet sem, ha a PSA-érték nem lép át egy határt - írja a University Health News.

"Normál" PSA-szintek kor szerint

Hosszú ideig a 4 ng/ml-nél kisebb PSA-eredményt normálisnak tekintették, és e szint felett az orvosok biopsziát ajánlottak a rák ellenőrzésére. A kutatások azonban már ezt a stratégiát is megkérdőjelezték. Az aggodalom abból származik, hogy a szűrővizsgálat szükségtelen biopsziákhoz és kezelésekhez vezethet, amelyek mindegyike súlyos mellékhatások kockázatát hordozza. A szakértők egy része ezért azt javasolta, hogy - tekintettel az öregedéssel természetes okokból emelkedő PSA-szintekre -, használjanak az életkorra vonatkozó referencia-tartományokat a normális PSA-szintek meghatározására és a felesleges biopsziák számának csökkentésére.

Az amerikai urológiai társaság (AUA) például 2009-ben tette közzé először az életkorra jellemző PSA-szinteket. Ezek a következők:

40 és 50 év között: 0,7 ng/ml
50 és 60 év között: 0,9 ng/ml
60 és 70 év között: 1,2 ng/ml
70 éves kor felett: 1,5 ng/ml 

De ettől az ideális értéktől elfogadható az eltérés. A kaukázusi típusú embereknél például a 40-49 éves korosztályban 0-2,5 ng/ml, az 50-59 éveseknél 0-3,5 ng/ml, a 60-69 éveseknél 0-4,5 ng/ml, végül a 70-79 éves korosztályban 0-6,5 ng/ml a "normális" értékek intervalluma.


Egy vizsgálatban, amely az életkorra jellemző PSA-határértékeket igyekezett feltárni, tiroli férfiak adatait értékelték, akiken a megnövekedett PSA-szint miatt prosztatabiopsziát végeztek. Megállapították, hogy a következő értékek mellett jelent meg leginkább a rák: 1,7 ng/ml a 60 évnél, 2,25 ng/ml a 70 évnél fiatalabbaknál, illetve 3,25 ng/ml a 70 évnél idősebbeknél. "Ezeket a kiigazított PSA-határértékeket használva minden szignifikáns daganatot felismerünk, valamennyi korosztályban, ráadásul a biopsziák száma is csökken" - írták a kutatók a PLoS One folyóiratban megjelent cikkükben.

Van-e biztonságos PSA szint?

Egy amerikai prosztatarák-megelőzést célzó vizsgálatsorozat (PCPT) azt mutatta ki, hogy nincs olyan PSA-szint, amely alatt a betegség kockázata nulla lenne. Inkább csak arról lehet beszámolni, hogy a prosztatarák kockázata egyfajta folytonosságot követ, a PSA-értékek emelkedésével. Azaz alacsonyabb érték esetén a kockázat, a statisztikák szerint, kisebb.

A kockázatok nagyságát más kutatások is igyekezek kimutatni, például a már említett hosszútávú európai vizsgálat, amelynek alapján a zavaró hatásokat kizáró interaktív kockázatkalkulátorokat is összeállítottak. (Ezek angol nyelven itt érhetők el.) De a University Health News közölt egy olyan adatsort is, amely arról számol be, hogy adott PSA-szintek mellett végzett biopszia hány százalékban mutatott ki rákot. Eszerint, ha a PSA értéke 1,0 ng/ml vagy annál alacsonyabb, a biopszia 8,8 százalékos eséllyel hoz pozitív eredményt. Az esély 17 százalékos a PSA 1,1-1,0 ng/ml-es értéke mellett; 23,9 százalékos az esély 2,1-3,0 ng/ml-nél; 26,9 százalékos az esély 3,1-4,0 ng/ml-nél, 47 százalékos az esély 4,1-10 ng/ml-nél; végül 58,3 százalékos az esély, ha a PSA értéke 10,1 ng/ml vagy annál magasabb.

A prosztatarák sokszor csak előrehaladott állapotban produkál tüneteket, ha már a daganatos sejtek átterjedtek a környező szervekre is. Jelezheti a gyakori vizelési inger, a vérző húgycső, a véres vizelet- vagy ondóürítés, derék- és csontfájdalmak, fogyás, vérszegénység és felső húgyúti pangás. Fontos tudni, hogy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás hasonló tüneteket mutat, mint a prosztatarák. Ezek elkülönítését a fizikális és ultrahangos vizsgálat mellett a vérből végzett PSA-teszt is segíti. Részletek!

A prosztatarák megállapításához számos további laboreredményt is felhasználhatnak az orvosok. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy csak azkon lehet segíteni, akik elmennek szűrésre, és így a lehető legkorábban fény derül a daganat jelenlétére. Mivel a fentiekből is világos, hogy a prosztatarák esetében nem lehet teljesen kizárni a kockázatot, így 45 éves kor felett ajánlatos, 55 év felett pedig minden férfinak szükséges időnként meglátogatni az urológiai szakrendelést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag