+13° - +25°
Nincs front

Így tesz tönkre egy lelki trauma

A poszttraumás stressz szindróma egy szorongásos lelki zavar, amely valamilyen traumatikus esemény után következik be. Kezeletlenül egészen súlyossá válhatnak a tünetek, egy új kutatás azonban fontos felfedezést tett, ami a gyógyítási lehetőségeket is bővítheti.

A magyar orvosok adatai szerint tízből hárman találkoznak valamilyen traumatikus eseménnyel életük során, de csak 10-15 százalékuknál alakul ki poszttraumás stressz. Egy amerikai kutatás viszont - írja a Discover magazin -, amely háborús konfliktusokat megjárt veteránok adatait elemezte, azt mutatta ki, hogy közöttük az érintettek aránya 20-30 százalékos is lehet, azaz a tényleges traumát elszenvedettek körében a betegség kialakulásának esélye még magasabb. Ebből már le lehet vonni a következtetést, hogy a szörnyű traumák vagy a traumatikus események ismétlődése, amire egy harci övezetben elég nagy az esély, mélyebb következményeket von maga után.

ptsd
A poszttraumás stressz szindróma nem csak a katonák betegsége. Fotó: 123rf

Akinél kialakul a poszttraumás stressz szindróma (PTSD), folyamatos bűntudatot, haragot és szégyent érez, ami indulatos kitöréseket eredményez, vakmerő viselkedéshez és intenzív emlékfelvillanásokhoz vezet. Annak ellenére, hogy a PTSD gyakori jelenség a veteránok és a traumatikus események többi túl- és átélője között, a tudósok keveset tudnak a betegség biológiai gyökereiről. Így sokáig azt sem tudták megmondani, hogy a pácienseknek mit kell tenniük a megelőzés érdekében, illetve hogyan juthatnak enyhüléshez a gyötrő lelki kínok között.

Kapcsolódó tünetek

Kutatóknak azonban sikerült hosszú távú vizsgálatok során azonosítaniuk a traumatikus élmények újraélésének genetikai kockázati tényezőit. A felfedezés egyben kapcsolatba hozza a PTSD-t a skizofréniával és a magas vérnyomással, ami fontos felfedezés, hiszen új távlatokat nyithat a betegség kezelésében. "Ha többet tudunk a folyamatok biológiai hátteréről, az egyfajta útmutatást ad a kezelések fejlesztéséhez" - jelentette ki a kutatást vezető Joel Gelernter, a Yale Egyetem genetikusa, a veteránokkal foglalkozó amerikai állami szolgálat orvosa.


A szakember és csapata egy olyan kutatási program adatait elemezte ki, amely leszerelt katonák egészségügyi információit rögzíti (Million Veterans Program - MVP). Így derült ki, hogyan befolyásolták a gének a veteránok egészségét. A kutatók több mint 165 ezer amerikai veterán genomját nézték át, hogy kapcsolatot keressenek az emberi genetika és a releváns traumatikus tapasztalatok között.

A vizsgálatok az európai felmenőktől származók körében nyolc olyan régióra bukkantak a genomban, amelyek kapcsolódnak ehhez a tünethez. A Nature Neuroscience folyóiratban ismertetett kutatás szerint az egyik régió közel áll egy olyan génhez, amely segíti a test stresszreakciójának ellenőrzését. Mindez arra utal, hogy a genetika kockázati tényező a PTSD tekintetében.

Emellett azonosítottak két másik régiót is, amelyek olyan pszichiátriai tünetekkel hozzák összefüggésbe a PTSD rizikóját, mint a bipoláris zavar és a skizofrénia. A tanulmány szerzői szerint tehát kapcsolat állhat fenn a szkizofréniában szenvedő emberek hallucinációi és a traumatikus élmények újraélése között. Noha a skizofrén hallucinációk és a PTSD emlékfelvillanásai azért nem teljesen azonosak, Gelernter mégis úgy véli, hogy az eredmények szükségessé teszik a kapcsolat további vizsgálatát.

Nem a katonák betegsége

Egy másik elemzés alapján a csapat a trauma újraélését a magas vérnyomással is összefüggésbe hozta. Annak alapján, amit találtak, ugyanaz a genetika támasztja alá a tüneteket. A felfedezés segíthet azonosítani azokat a veteránokat, akik nagyobb valószínűséggel reagálnak egy magasvérnyomás-gyógyszer, a prazosin általi kezelésre. Ez fontos, korábban ugyanis volt némi bizonyíték arra, hogy nagy dózisban alkalmazva ez a hatóanyag enyhíti a PTSD-s rémálmokat, ám egy nemrégiben elvégzett klinikai vizsgálat szerint a terápia valójában hatástalan.

A poszttraumás stressz megoldásában a pszichológiai eszközök a leghatékonyabbak. A visszaemlékezés segíthet abban, hogy az eseményt pontosabban értékeljük, megértsük, mi is történt, és megnyíljon az út a felépülés előtt. Egy másik taktika, amit a poszttraumás stressz esetén alkalmaznak, az elkerülés. Ennek a feldolgozás terén annyi a haszna, hogy az érintett nem merül ki az élmények gyakori újraélése miatt. Részletek itt!

Egyes kutatók szerint a klinikai vizsgálatok kudarca annak tudható be, hogy az összes résztvevő veteránt úgy kezelték, mintha azonos volna a genetikai hátterük. Ehelyett inkább a személyre szabott gyógyászat alkalmazását javasolják, hogy meghatározzák, kiknél hat legjobban a kezelés. "Ez a kutatás segíthet jobban megérteni a PTSD-vel kapcsolatos kockázatok biológiai hátterét, ami idővel jobb kezeléseket is eredményezhet, illetve a már meglévő gyógyszerek használatát is újra lehet gondolni így" - mondta Gelernter.

A PTSD nem a katonák betegsége. Ahogy arról korábban szó volt, rengetegen találkoznak megrázkódtatásokkal. Ez lehet valamilyen baleset, erőszak, súlyos betegség, egy szeretett személy szenvedése vagy váratlan halála, tartós bántalmazás, megaláztatás és még számos olyan dolog, amit az emberek csak nehezen képesek feldolgozni. A többségnek sikerül, de vannak, akik képtelenek megküzdeni a lelki teherrel. A legtöbben ismerünk ilyen embereket, bár nem mindig tudjuk, hogy miféle démonokkal küzdenek. Ezért a PTSD működésének jobb megértése a saját környezetünket is boldogabbá teheti.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag