Így szűrhetők ki a hosszú távon fertőző koronavírus-hordozók

A COVID-19 járvány idején elengedhetetlen a folyamatos tesztelés, különösen akkor, ha erős a gyanú, hogy egy-egy személy fertőzött vagy ki volt téve a kórokozónak. A teszteredmények helyes kiértékeléséből az is kiderül, hogy egy esetlegesen negatív eredmény ellenére ki maradhat mégis fertőző.

A molekuláris diagnosztika standard eszköz a SARS-CoV-2 genetikai anyagának (RNS) kimutatására. Az eredményt akkor tartják megbízhatónak, ha két egymást követően - 24 óránál nagyobb időintervallum meghagyásával - levett légzőszervi mintát használnak a tesztelésre. Amennyiben ilyenkor negatív az eredmény, és nem jelentkeznek a páciensnél a betegségre jellemző tünetek, akkor befejezheti a karantént és visszatérhet a normális tevékenységéhez.

PCR-teszt
A PCR-teszt kiszűrheti, hogy tünetmentessége ellenére ki lehet hosszú ideig fertőző. Fotó: Getty Images

A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy bár a SARS-CoV-2 RNS-e a molekuláris teszteléssel hetekig kimutatható a tünetek megjelenése után, ez nem feltétlenül jelenti a fertőző vírusrészecskék jelenlétét. De mindez fordítva is megtörténhet. Egy új tanulmányban, amelynek két hónap alatt elvégzett közel 30 ezer COVID-19-teszt eredményeit vizsgálták át, világossá vált, hogy a vírusok észlelése a ragályosságotra is utalhat. 

Ezért fontos a ciklusküszöb

A Johns Hopkins Egyetem orvosi és közegészségügyi karán dolgozó kutatók vezetésével készült vizsgálat a 2020. március 11. és május 11. közötti időszakot értékelte. A 29 686 orrgarat tamponnal levett mintát a SARS-CoV-2 RNS ismételt polimeráz láncreakció (PCR) diagnosztikai teszteknek vetették alá. A PCR-vizsgálat nagyon specifikus, amely a vírusos RNS-t fluoreszcens jel felhalmozódásával detektálja. A pozitív jel megszerzéséhez szükséges alkalmak számát ciklusküszöbnek (Ct) nevezik, az alacsony Ct-pontszám nagy mennyiségű SARS-CoV-2 RNS-t jelent, a magas pedig éppen ellenkezőleg.


"A minták egy részét sejtkultúrákba is kihelyeztük, hogy megfigyelhessük, növekednek-e az élő vírusrészecskék. Ily módon összehasonlíthattuk a Ct-értékeket a laboratóriumban tapasztalható tényleges vírus-viselkedéssel, hogy lássuk, vajon az észlelt vírus fertőző is volt-e egyben" - mondta Heba Mostafa, az egyetem orvosi karának patológus kutatója, a tanulmány társszerzője a Johns Hopkins hírportáljának. 

Végig ugyanaz a vírus volt látható

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a SARS-CoV-2 sejtkultúrájának növekedésével járó átlagos Ct-érték 18,8 volt. Megfigyelték a vírusnövekedést az első pozitív eredmény után 20 nappal gyűjtött mintákból is, főleg olyan betegeknél, akiknél a mintavétel idején megjelentek a COVID-19 tünetei. Az első és az azt követő vizsgálatok során összegyűjtött RNS-ekből származó teljes genom szekvenálása bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy végig ugyanaz a vírus volt látható. A negatív eredményeket követő pozitív tesztek Ct-értékei 29,5-nél is magasabbak voltak, és nem voltak összefüggésben a tenyészetben megfigyelt vírus-növekedéssel.

A magyarországi koronavírus-tesztelés alakulása már régóta vita tárgya. Sok szakértő szerint jóval többet kellene tesztelni (és erre valamilyen szinten még lehetőség is lenne), mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az új tesztekkel született pozitív eredmények száma messze felülmúlja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ötszázalékos ajánlását. A WHO szerint ugyanis a járványt akkor lehet kordában tartani, ha öt százalék alatt van a pozitív esetek aránya. Részletek!

"Megállapításaink alátámasztják azt az elméletet, miszerint az alacsony Ct-értékek a SARS-CoV-2 diagnosztikai tesztekben a működőképes vírushoz kapcsolódnak, és hogy az ismételt tesztek során az RNS-kimutatása azt is jelezheti, hogy valaki továbbra is fertőző és tartós tünetei vannak. Ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a Ct-értékek és a sejttenyészetek felhasználhatók-e együtt klinikai döntések meghozatalához, diagnosztikai stratégiák kidolgozásához, illetve azoknak az embereknek az azonosításához, akik legnagyobb valószínűséggel terjesztik a SARS-CoV-2-t" - jelentette ki Mostafa.

A mostani vizsgálati eredmények abból a szempontból is fontosak lehetnek, hogy hozzásegíthetik a szakembereket annak az időtartamnak a meghatározásához, amely alatt egy COVID-19-ben szenvedő beteg még tovább tudja adni a vírust. Ez pedig lehetővé teheti, hogy hatékonyabb izolációs gyakorlatokat alakítsanak ki. Azaz új karanténszabályok is születhetnek a mostani felismerés nyomán - számolt be a lehetőségről a Johns Hopkins hírportálja.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag