+11° - +28°
Nincs front

Így irtja a koronavírust a Szputnyik V

Magyarországon az emberek többsége az mRNS alapú koronavírus elleni vakcinákra, különösen a Pfizer-BioNTech termékére esküszik, ami erős védettséget alakít ki. Egy másik korszerű technológia a vektorvakcináké, amelyek valamivel lassabban, de a kutatások szerint hosszabb ideig tartó védettséget hoznak létre. E módszer működését mutatjuk be.

A vakcinák egy részére különféle okok miatt rájár a rúd. A Gamaleya Inzézetben kifejlesztett Szputnyik V, az AstraZeneca-, és Janssen-vakcina (Johnson & Johnson) is nehézségekkel szembesült a piacon. Az a közös bennük, hogy mindegyik egy korszerű technológiával előállított úgynevezett vektorvakcina. De a problémák nem a technológiából fakadnak. Az AstraZeneca és Janssen esetében vérrögképződési rendellenesség, a Szputnyik V esetében viszont a tesztelés és az engedélyezési eljárás átláthatatlansága okoz gondot. A Szputnyik V eközben a gyakorlati tapasztalatok szerint az egyik legjobban sikerült vakcina a maga 90 százalék feletti hatékonyságával.

Szputnyik V
A Szputnyik V a modern vektorvakcinák kiváló példája, nem úgy az adminisztrációja. Fotó: Getty Images

A The New York Times a Szputnyik V vagy hivatalos nevén Gam-Covid-Vac példáján mutatta be nemrég a vektor-technológia működését. Mi is ezt az utat járjuk be ábrákkal is érthetőbbé téve a folyamatot.

Szputnyik V

A SARS-CoV-2 vírusnak speciális fehérjéi vannak, amelyeket az emberi sejtekbe való bejutáshoz használ. Ezek az úgynevezett tüskefehérjék adják a legfontosabb célpontot a potenciális vakcinák és kezelések számára. A Szputnyik V a vírus genetikai utasításait használja fel a tüskefehérje felépítésére. A Pfizer-BioNTech és a Moderna mRNS vakcinájával szemben ez az oltóanyag az utasításokat nem az egyszálú RNS-ben tárolja, hanem a kétszálú DNS-t használja e célra.

DNS az adenovírusokban

A kutatók a vakcina fejlesztésénél adenovírusokat használtak. Ez egy viszonylag ártalmatlan vírus, amely megfázást okoz. A koronavírus tüskefehérje génjét kétféle adenovírushoz, az Ad26-hoz és az Ad5-höz kapcsolták, és úgy alakították át őket, hogy képesek legyenek a sejtekbe behatolni, de ott ne szaporodjanak.

Szputnyik V

A Szputnyik V az adenovírus alapú vakcinákkal kapcsolatos több évtizedes kutatás eredménye. Az elsőt tavaly engedélyezték általános használatra - ez egy ebola elleni vakcina volt, amelyet a Johnson & Johnson készített. Néhány más koronavírus elleni vakcina is adenovírusokon alapul, például a Johnson & Johnson készítménye, amely szintén az Ad26-ot használja, valamint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közös oltóanyaga, amely csimpánz adenovírust alkalmaz a genetikai anyag hordozójaként.

Bejutás a sejtbe

Miután a Szputnyik V oltást beadták, az adenovírusok összetalálkoznak a sejtekkel, és hozzátapadnak a felszínükön lévő fehérjékhez. A sejt buborékba zárja a vírust, és magába húzza. Ha már bent van, az adenovírus kiszabadul a buborékból, és a sejtmagba utazik, ahol a sejt DNS-e található. Az adenovírus a DNS-ét bepumpálja a sejtmagba. Csakhogy az átalakítás miatt nem képes másolatot készíteni magáról, de a koronavírus tüskefehérjének génjét a sejt le tudja olvasni, és át tudja másolni egy hírvivő RNS-nek, vagy mRNS-nek nevezett molekulába.

Szputnyik V

A tüskefehérjék felépítése

Az mRNS elhagyja a sejtmagot, a sejt molekulái pedig leolvassák a szekvenciáját, és elkezdik a tüskefehérjék összeállítását. A sejt által termelt tüskefehérjék egy része tüskéket képez, amelyek a sejt felszínére vándorolnak, és kinyújtják a csúcsukat. A beoltott sejtek a fehérjék egy részét töredékekre is bontják, amelyeket a felszínükön mutatnak be. Ezeket a kiálló tüskéket és tüskefehérje-fragmentumokat azimmunrendszerfelismerheti.

Szputnyik V

Az adenovírus a sejtek riasztórendszerének bekapcsolásával is provokálja az immunrendszert. A sejt figyelmeztető jeleket bocsát ki, hogy aktiválja a közelben lévő immunsejteket. Azzal, hogy a Szputnyik V ezt a riasztást aktiválja, az immunrendszert arra készteti, hogy erőteljesebben reagáljon a tüskefehérjékre.


A betolakodó kiszúrása

Amikor egy beoltott sejt elpusztul, a törmelék tüskefehérjéket és fehérjetöredékeket tartalmaz, amelyeket aztán egy antigén bemutató vagy antigénprezentáló-sejtnek nevezett immunsejttípus képes felvenni. A sejt a felszínén a tüskefehérjék töredékeit mutatja be. Amikor más, segítő T-sejteknek nevezett sejtek észlelik ezeket a fragmentumokat, a segítő T-sejtek riadót fújhatnak, és segíthetnek más immunsejteket afertőzéselleni küzdelemre vezényelni.

Szputnyik V

Antitestek előállítása

Más immunsejtek, az úgynevezett B-sejtek a beoltott sejtek felszínén lévő koronavírus tüskékbe vagy szabadon lebegő tüskefehérje-töredékekbe ütközhetnek. A B-sejtek közül néhány képes lehet a tüskefehérjékhez kapcsolódni. Ha ezeket a B-sejteket ezután a segítő T-sejtek aktiválják, elkezdenek szaporodni és olyan antitesteket bocsátanak ki, amelyek a tüskefehérjét célozzák.

Szputnyik V

A vírus megállítása

Az antitestek rá tudnak csatlakozni a koronavírus tüskéire, megsemmisítendőnek jelölik meg a vírust, és megakadályozzák a fertőzést azáltal, hogy lehetetlenné teszik a tüskék más sejtekhez való kapcsolódását.

Szputnyik V

A fertőzött sejtek elpusztítása

Az antigénbemutató sejtek aktiválhatnak egy másik típusú immunsejtet is, az úgynevezett ölő T-sejteket, hogy azok felkutassák és elpusztítsák azokat a koronavírussal fertőzött sejteket, amelyek felszínén a tüskefehérje-töredékek vannak.

Szputnyik V

Két adag vagy egy adag?

Egyes kutatók attól tartanak, hogy immunrendszerünk az adenovírus elleni vakcinára úgy reagálhat, hogy ellenanyagokat termel ellene, ami hatástalanná tenné a második adagot. Ennek elkerülése érdekében az orosz kutatók az első adaghoz az egyik adenovírustípust, az Ad26-ot, a másodikhoz pedig egy másikat, az Ad5-öt használták. A vakcina Szputnyik Light nevű változata csak az első adagot használja, és kihagyja a második injekciót. (Újabb kutatások szerint a védekezési képesség azzal is fokozható lehet, ha különböző vakcinákat alkalmaznak ugyanannál a betegnél. Például az első Sputnyik V után egy AstraZeneca lehet a második részoltás. A vegyes vakcinázás vagy a vakcinakoktélok hatásosságának igazolására azonban további kutatásokra van szükség.

A COVID-19 elleni adenovírusos vakcinák robosztusabbak, mint a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcinája. A DNS nem olyan törékeny, mint az RNS, és az adenovírus szívós fehérjeborítása segít megvédeni a benne lévő genetikai anyagot. Ennek eredményeképpen a Szputnyik V nem igényel nagyon alacsony tárolási hőmérsékletet.

Emlékezni a vírusra

Egyelőre nem világos, hogy a vakcina mennyi ideig nyújthat védettséget. Az oltás miatt megtermelt antitestek és gyilkos T-sejtek száma hónapok alatt csökkenhet. Az immunrendszer azonban tartalmaz speciális sejteket is, úgynevezett memória B-sejteket és memória T-sejteket, amelyek éveken vagy akár évtizedeken át is megőrizhetik a koronavírussal kapcsolatos információkat.

A jelenleg használt oltások mellett hamarosan érkeznek az orrspray vagy ragtapasz alapú vakcinák is - mondta Duda Ernő virológus, immunológus. A szakember szerint ezeknek a szereknek is nagy szerepük lehet majd abban, hogy a Föld lakosságának legalább 80 százalékát immunizáljuk és visszaszorítsuk a koronavírust. Arról is beszélgettünk, miért okozhatott világjárványt egy ilyen vírus, és várhatóan miért nem szabadulhatunk még egy ideig tőle. Részletek!

A Gamaleya bejelentette, hogy a kétadagos Szputnyik V hatékonysága 91,4 százalékos, az egyadagos Szputnyik Lighté pedig 79,4 százalékos. Azaz a beoltottak többsége elkerülheti a súlyos megbetegedést. Az orosz intézet azonban nem tett közzé teljes részletességű tudományos közleményeket a vakcináról. Ezért nem kapta meg a készítmény az EMA (az Európai Gyógyszerügynökség) forgalmazási engedélyét, és ezért nem kaphatnak uniós oltási igazolványt az ilyen vakcinával beoltottak. Ugyanakkor maga az EMA is vizsgálja a Szputnyik V-t és több európai országban elemzik az oltóanyag bevezetésének lehetőségét. A különutasság európai élharcosa, Magyarország azonban nem várta meg az uniós engedélyt, és elkezdte alkalmazni a Sputnyik V-t. Az EMA nemrégiben azt ígérte, hogy több eddig nem engedélyezett oltóanyag, köztük a Szputnyik V ügyében is döntést fog hozni.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag