+10° - +25°
Nincs front

Igazuk van, hogy elfelejtünk írni?

A szülők világszerte aggódnak, hogy az érintőképernyő (főleg az okostelefon- és a tablethasználat) tönkreteszi a gyerekek képességét az olvasható kézírásra. De vajon igazuk van e-?

Sokak szerint a technológia negatívan befolyásolja a gyermekek kézírását, mert nem gyakorolnak eleget, így a kézíráshoz szükséges finommotoros képességeik nem fejlődnek eléggé. Ez pedig komoly hátrányt jelenthet nekik az életben, hiszen nem lesz mindig kéznél valami kütyü, amelyet nyomkodhatnak. De ez csak afféle spekuláció volt eddig, hiszen nem készült kutatás, amely alaposan megvizsgálta volna a technológia és a kézírás kapcsolatát.

kézírás
Ahány gyermek, annyiféle oka lehet, ha nem képes elég szépen és gyorsan írni

Még abban a korban is, amikor a digitális technológia használatával hozzuk létre a legtöbb írott szöveget, a kézírás alapvető gyermekkori készség marad. Sok olyan kutatás készült, amely azt mutatja, hogy a kézzel írás segíti a kisebb gyermekek helyesírási fejlődését, lehetővé teszi a szöveg jobb értelmezését, mélyebb feldolgozását a különböző életkorú, géppel író tanulókhoz képest. Egy 2014-es tanulmány például megállapította, hogy az egyetemi hallgatók több információt tudnak felidézni, ha kézzel jegyzetelnek. A kutatók ennek tulajdonították azt is, hogy az írók nem képesek olyan gyorsan írni kézzel, mint géppel, mert kénytelenek feldolgozni a megjegyzéseket és szelektíven dönteni ezekről.

Tolltartás

A kézírásban az egyik legvitatottabb kérdés, hogy a tollat hogyan kell tartani. Régóta uralkodó elv, hogy a hüvelyk, az első és a középső ujj között tartott tollat tartjuk helyesen. Tanulmányok kimutatták - írja a Popular Science -, hogy ez a dinamikus hárompontos fogás nem kínál előnyöket az alternatívákhoz mérten. Így a legjobb a biomechanika, mert kevésbé terheli meg a kezet, de más fogások sem akadályozzák semmilyen módon a kézírási teljesítményt. Ha a gyermek olyan módon fogja az íróeszközt, hogy zavarja (például kitakarja) a vonalvezetést vagy fájdalmat okoz magának, akkor persze indokolt lehet a beavatkozás.


Egyelőre nem tisztázott, hogy az érintőképernyők használata hatással van-e a finommotoros teljesítményre - vagy a tárgyak ügyes manipulálására -, ha a kisgyermeknek le kell tennie a digitális eszközt, majd írnia kell. Olyan tanulmány viszont van, amely azt mutatja, hogy egy gyermek minél előbb ismerkedik meg az érintőképernyő kezelésével, annál korábban éri el a korai mérföldköveket a nyelv használatában, valamint finom- és általános motoros képességekben.

A kézírás nehézségei

Nem mindenki számára könnyű vagy természetes, hogy szépen írjon kézzel. Ez egy komplex készség, amely nemcsak a motoros képességekhez kapcsolódik, hanem a nyelvhez is, méghozzá nagyon szorosan. Tehát függetlenül attól, hogy a technológia befolyásolja-e vagy sem a motoros készségeket, a gyermek kézírási nehézségeket tapasztalhat. A fejlesztés korai szakaszában (öt-kilencéves korban) a gyerekek írásának mennyisége és minősége (nyelvtan, írásjelek, szervezettség, koherencia) jól megjósolható a finommotoros képesség és a helyesírási képesség alapján. Mind a kézírási képesség, mind a helyesírás fontos a korai írástudásban. De mivel mind a motoros, mind a nyelvi képességek lényegesek, a kézírás problémáinak okait nagyon összetett feladat feltárni.

Diszpraxiánál az idegrendszer ép, ám a mozgás mégsem tökéletes. Ez a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy a gyerekek nem tudnak célirányos mozdulatokat végezni, a komplexebb mozgásfolyamatok tervezését és kivitelezését nem tudják megoldani. Emiatt nevezik ezt a problémát ügyetlen gyermek szindrómának is. Az ilyen gyerekek előbb-utóbb mindent meg tudnak csinálni, csak alapvetően késnek a társaikhoz képest. A tárgyakat gyakran elejtik, ügyetlenebbek a labdajátékokban is. Részéletek!

A klinikákon és az osztálytermekben is gyakran megfigyelhető az olvashatatlan és/vagy lassú kézírás. De a nem motoros képességekkel összefüggő okok mindegyik gyermeknél különbözőek lehetnek. Például a fejlődési koordinációs rendellenességben szenvedő gyermekek (diszpraxiások) kevesebb szót produkálnak percenként, mint az azonos korú gyermekek. Igaz, hogy képesek a tollat olyan sebességgel mozgatni, mint a társaik, ugyanakkor hajlamosak szünetet tartani írás közben, ami a szövegek mennyiségét és minőségét befolyásoló rossz betűrajzolásból ered. Ez a szüneteltetési jelenség a diszlexiás gyermekeknél is megfigyelhető. A diszlexiás gyermekek - szemben a diszpraxiásokkal - a helytelenül leírt szavak között is szünetet tartanak, és kevesebb szöveget produkálnak rosszabb minőségben. Azaz fontos, hogy a gyermekeket átfogóan értékeljék annak érdekében, hogy megértsék a kézírással kapcsolatos problémáik okait.

Amit tudunk, hogy a gyakorlat és a tapasztalat kulcsfontosságú a motoros készségek elsajátításához. A gyermekeknek olyan tevékenységeket kell folytatniuk, amelyek segítik őket abban, hogy fejlesszék motoros tudásukat otthon és az iskolában. A szülők és a tanárok, akik aggódnak a gyermek kézírása miatt, legjobb, ha erre a problémára specializálódott szakemberhez fordulnak segítségért.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag