Hosszú életkorig gyalogolhatunk el

Magas kort megélni - ez a legtöbb ember álma, hozzátéve, hogy ehhez mindenki egészséget, biztonságot és boldogságot is szeretne. Nagyon úgy tűnik, hogy éppen ez a recept.

Alan Castel, a UCLA pszichológia professzora a témát elemző, nemrégiben megjelent könyvében egy 1979-es harvardi tanulmányt idéz, amelyben Ellen Langer szociálpszichológus a 70-es és 80-as éveikben járó férfiakat invitált meg egyhetes elvonulásra egy motelbe, amelyet úgy alakítottak át, minta akkor csöppent volna oda 1959-ből. A hely díszletei, az ott játszott zenék és minden lehetséges hatás a 20 évvel korábbi állapotot idézte. A férfiak, akik mindegyike a családja gondozására szorult, a hét végéig függetlenebbé váltak, jelentős javulást értek el a hallásukban, az emlékezetükben, a fizikai erejükben, és jobban teljesítettek az intelligenciateszteken. Néhányan még tojáslabda-passzolgatásban is részt vettek. Egyik csoportjuk, amelynek azt mondták, hogy viselkedjen úgy, mintha 20 évvel fiatalabb lenne, nagyobb rugalmasságot mutatott, sőt fiatalabbnak is látszott a megfigyelők szerint, akiknek a hét elején és végén róluk készült fényképeket megmutatták - írja a Medical Express.

öregúr
"A régi zene még mindig szól. Sokáig éljen a rock and roll!" - P. Mobil

Egy másik tanulmányban a kutatók katolikus apácák naplóinak tartalmát elemezték (az első bejegyzések a 1930-as és 1940-es években keletkeztek, amikor a 20-as éveikben jártak), és a boldogságuk szintjét igyekeztek a naplók alapján értékelni. Több mint 50 évvel későbbre tekintve a kutatók megállapíthatták, hogy a legvidámabb apácák 75 százaléka túlélte a 80 éves kort, míg a legkevésbé boldogoknak csak a 40 százaléka érte el ezt a határt. A legboldogabb nővérek 10 évvel éltek tovább, mint a legkevésbé boldogok. Castel szerint a boldogság négy-tíz évvel növeli meg az élettartamunkat a közelmúltban végzett vizsgálatok tanúsága alapján, és ezek a pluszévek is valószínűleg boldogságban fognak eltelni. A sikeres öregedés magában foglalja a produktivitás fenntartását, a szellemi fittséget és az értelmes célokat követő életet.

Tippek a hosszú élethez

A gyaloglás vagy más testmozgás valószínűleg a legjobb módszer az agy és a test egészségének konzerválására. Ezzel ma már minden biológus és orvos egyetért, hiszen számos kutatás és vizsgálat bizonyította. Például egy idősebbekkel készült 2010-es kiterjedt tanulmány, amelynek résztvevőit véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik tagjai hetente háromszor 40 percet gyalogoltak, a másik társaság ugyanennyi időt töltött nyújtásgyakorlatokkal. Hat hónap és egy év múlva is megmérték a két csoport teljesítményét, és a gyaloglók mindkétszer felülmúlták a kognitív teszteken a nyújtással tréningezőket. Kiderült azonban, hogy a túl sok futás viszont ízületi fájdalmat és sérüléseket okozhat.


Volt még egy további hatás. Akik napi 40 percet futottak hetente háromszor, egy év alatt 2 százalékkal növelték hippokampuszuk (a memória működésében fontos agyi terület) térfogatát. Castel szerint ez azért érdekes, mert a hippokampusz térfogata évente körülbelül 1 százalékkal csökken 50 éves kor felett. A futás - és a gyaloglás - azonban, úgy tűnik, visszafordítja az öregedés hatásait - állapította meg a kutató.

Az idősebb embereknél számos esetben okoz problémát az egyensúlyvesztés és az elesés. Ezért az egyensúlyi gyakorlatok is fontosak, mert megakadályozzák az eséseket, mivel pedig a séta is egyfajta egyensúlyi gyakorlat, az idősebbek számára ez a legfontosabb tréningforma. Egy 2014-es brit tanulmány pedig megállapította, hogy azoknál, akik egy székről képesek felállni, majd visszaülni több mint 30 alkalommal egy perc alatt, kevésbé valószínű a demencia kialakulása, és valószínűbb, hogy hosszabb ideig élnek, mint akik nem képesek erre. Hasznos egyensúlyi gyakorlat a 60 másodpercig tartó féllábon állás is nyitott szemmel, majd ugyanez a másik lábon is. Akik ebben rosszul teljesítenek, a tanulmány szerint nagyobb kockázattal rendelkeznek a stroke-ra és a demenciára.

Jól szórakozni, jól aludni

Nemcsak a séta, hanem azalvásis értékes "ingyengyógyszer". A vizsgálatok ugyanis kimutatták az összefüggést az álmatlanság és ademenciakezdete között. Ezzel szemben akik egynél több nyelven beszélnek, a demencia kialakulásának alacsony kockázatával számolhatnak, mert ez a két- vagy többnyelvűség öt évig is képes ellensúlyozni a szellemi hanyatlást - írja Castel. Egy tanulmány szerint pedig 75 és 85 év között az olvasás, a társasjátékok, a hangszeres zenélés és a tánc csökkenti a demenssé válás esélyét azokhoz képest, akik nem folytatnak ilyen tevékenységeket. A kutató szerint az egész életen át tartó olvasás, különösen idősebb korban,  az egyik titka lehet a mentális képességek megőrzésének.

A "sikeres öregedésnek" is hívott kiváló állapot mozgékonyságot, jó tüdőfunkciót, mentális egészséget, gondolkodási- és memóriakészséget, valamint a krónikus betegségek (diabétesz, rák, szívbetegség, stroke) elkerülését jelenti 60 éves kor fölött. Az edzés, a dohányzás kerülése, a mértékletes alkoholfogyasztás, illetve a zöldségek és a gyümölcsök mindennapi bevitele pedig jelentősen csökkenti a krónikus betegségek kockázatát. Részletek!

Ha valaki tehát jó állapotban akarja tartani a testét, akkor használja! És ugyanez igaz az elmére is. De ez még kevés: fontos a társadalmi kapcsolatok ápolása is, mert a magány hatalmas mentális rombolásra képes. A memóriagyakorlatok szintén sokat segítenek. Soha nem késő az iskoláskorunkban elbliccelt memóriagyakorlatokat bepótolni, arról nem is beszélve, hogy a jó időben elmondott, jól hangzó és pontos idézetek vagy versek a társas érintkezésben is mindig elismerést hoznak. Hiszen annak legbiztosabb jele, hogy sikerül háttérbe szorítani az öregedést, alighanem az, ha a többi ember igényli a társaságunkat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag