Homeopátia: mitől népszerű mégis?

A homeopátia csak humbug, soha senki sem bizonyította hatásosságát - állítja az egyik oldal. A homeopátia igenis működik - válaszolja erre a másik oldal. Érvek pro és kontra.

Az utóbbi hetekben Magyarországon jókora médiahullám emelkedett fel a homeopátia ellen. A témával kapcsolatban egy sor szervezet megnyilvánult, amely valamennyire is érintett lehet az ügyben. A startjelet egy nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémia által közzétett dokumentum szolgáltatta. A köztestület orvosi osztályán nem hivatalosan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy álláspontjuk két éve változatlan, mondanivalójuk nincs. A téma most csak azért került elő, mert egy nemzetközi testület (amelynek az MTA is tagja) egyik munkacsoportja publikált egy homeopátiával kapcsolatos állásfoglalást. Ez jelent meg az Akadémia honlapján. A hangulatot jól mutatja, hogy a homeopátiára vonatkozó kérdésünk után először ezt a megrökönyödött választ kaptuk: "Az orvosi osztályt hívták!"

A szöveg egyébként az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületénél (EASAC) született meg a homeopátiás termékek hatékonyságával és biztonságosságával, valamint e termékek hirdetési és forgalmazási gyakorlatával kapcsolatban. 

homeopátia
Gazdaságos gyógyítást tesz lehetővé, ha tényleg hat. De ezt sokan kétlik

Az MTA azonban elérhetővé tette a teljes eredeti dolgozatot angolul, és részletes információt közölt magyarul a tartalmáról, beleértve a munkacsoport értékítéletét és a jogalkotóknak, szabályozóknak szóló kemény tanácsokat is. A szövegből kiderül, hogy a homeopátia a legfejlettebb Európai országokban örvend a legnagyobb népszerűségnek, ennek ellenére a Homeopátiás és Antropozófikus Orvosi Termékek Európai Szövetsége (ECHAMP) által rendelkezésre bocsátott adatok alapján a piac marginálisnak tekinthető, ha méretét összevetjük a hagyományos gyógyszerpiacéval. Magyarországon a homeopátiás gyógyítást igénybe vevők aránya az EASAC adatai szerint 2-4 százalék, azaz pár százezer ember.

Mint ördög a tömjénfüsttől?

A magyarok ha nem is használják tömegesen a homeopátiát, valamit azért hallottak róla. Az érintett szervezetek talán ezért siettek véleményt nyilvánítani a maguk módján és lehetőségeiknek megfelelően. A Semmelweis Egyetemen a témát mindössze 1 kredites nem kötelező, ismeretbővítő képzésen oktatták abból a célból, hogy a leendő egészségügyi szakdolgozók tisztában legyenek vele, hogy miről van szó, ha egy betegnél találkoznának vele. De ezt a kurzust most (az EASAC állásfoglalásra hivatkozva, és valószínűleg a médiazsongás hatására is) kivették az oktatási kínálatból.

A Magyar Gyógyszerészkamara Elnöke, Hankó Zoltán kifejtette, hogy e készítmények gyógyszertárakból való kivezetéséhez az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet. (Oda ugyanis a hatásosság bizonyítása nélkül is bejegyezhetőek javallat nélküli szerek ebben a kategóriában. Ha javallat is kell hozzájuk, akkor a konvencionális gyógyszerekkel megegyező feltételeknek kell megfelelniük.) Amíg ez a testület nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig a szerek legálisan vannak ott a patikákban. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) is foglalkozott az üggyel, és arra jutott, hogy mindaddig, amíg jogszabályi változásra vagy a gyógyszerkönyv módosítására nem kerül sor, a forgalomba hozatalra engedélyezett homeopátiás szerek forgalmazását legitimnek tekinti, az orvosoknak ugyanakkor komoly szakmai-etikai mérlegelésre van szükségük, "ha egy hatásosságát nem igazolt termék javaslatát kérik tőle, különösen akkor, ha a betegnek hatásos gyógyszerre van szüksége".

Jegyezzük meg, hogy a MOK elnöksége ugyan a homeopátiás termékekkel kapcsolatban fejtette ki álláspontját, ez azonban túlmutathat a használatukon. A King's College London és a London School of Economics kutatóinak például a minap jelent meg a tanulmánya a British Medical Journalban, amely nagyon hasonló problémával foglalkozik a rákgyógyszerek esetében. A vizsgálódásuk az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalombahozatali gyakorlatát elemezte. Összefoglalójukban a kutatók hangsúlyozzák - hívta fel a figyelmet a Medical Online -, hogy a rákellenes szerek nagyobb része (39/68; 57%) 2009 és 2013 között úgy kapott forgalomba hozatali engedélyt Európában, hogy nem volt bizonyított élethossz- vagy életminőség-növelő haszna. A 39 rákellenes szer közül 33 esetében a minimum 3,3 éves posztmarketing vizsgálatok során sem született kielégítő bizonyíték arra, hogy a szer javítja az életminőséget vagy az élethosszt.)

Mindezekből arra következtethetnénk, hogy a homeopátia ügye eldőlt, hiszen akik hisznek benne, ezzel az erővel akár abban is bízhatnának, hogy a dobogókői szívcsakra fogja meggyógyítani őket. A bizonyossághoz azonban szükség van az ellenérvek ismeretére is. A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) a saját honlapján kívül mindössze egy pár soros, MTI-hez eljuttatott kommünikével vett részt a vitában. Ebben közölték: azon dolgoznak, hogy "a homeopátia jobban integrálódjon a hazai egészségügyi ellátásba, hasonlóan Svájchoz, Indiához, Németországhoz vagy Franciaországhoz az Egészségügyi Világszervezet 2014-2023 közötti 'tradicionális komplementer medicina stratégiájának' megfelelően. Az egyesület orvosai számára pedig a legfontosabbak a pácienseik és a gyógyítás, amit nagy lelkesedéssel és elkötelezettséggel folytatnak tovább."

Az Egészségügyi Világszervezet megértőbb

A WHO hivatkozott stratégiai dokumentuma árnyaltabb és megengedőbb képet fest a hagyományos és a kiegészítő gyógyászatról, benne a homeopátiáról. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a fejlett országokban például a hatástalan hagyományos orvosi kezelések, illetve az egészséges életmód iránti vágy motiválja elsősorban az embereket, hogy használják ezeket a módszereket.

Megkerestük dr. Radnai Andreát, a (320 orvost tagjai között tudó) MHOE elnökét, hogy más megvilágítást is kapjunk a homeopátia nemzetközi és magyarországi helyzetéhez.  "Nem tudjuk, hogy ez a kampány miért fúvódott ekkorára, hiszen azokban az országokban, ahol a homeopátia sokkal elfogadottabb, sokkal mélyebben az egészségügybe integrálódott, ennek nyoma sincs" - mondta az elnök. Szerinte a homeopátiaellenes negatív megnyilvánulások nem is mindig korrektek. Egy pár éve nagy port felverő ausztrál vizsgálatról például utóbb kiderült, hogy egy közismert "szkeptikus" vezette, akinek a megállapításait sok tudós kérdőjelek nélkül átvette, mert egy jó nevű intézménytől származtak.

homeopátia

Az EASAC munkacsoportja azt írja: "A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placeboeffektussal magyarázható. Minden más esetben a látszólagos hatás a nem körültekintően megtervezett kísérleti elrendezésből, a véletlen ingadozásból, az átlaghoz való visszatérésből, valamint a pozitív és negatív eredmények kiegyensúlyozatlan közléséből eredhet. Noha a placebohatás a beteg szemszögéből kétségtelenül lehet előnyös, nincs olyan ismert betegség, amelynek esetében meggyőző és reprodukálható bizonyítékok támasztanák alá a homeopátia hatékonyságát. A homeopátiát támogató tudományos állítások valószerűtlenek és nem állnak összhangban a kémia és fizika elfogadott elméleteivel."

Mégis sikerült kimutatni hatásosságot?

Radnai Andrea szerint azonban a témában elérhető 6 metaanalízisből (több, hasonló célú és hasonló kérdésre választ kereső vizsgálat adataiból készült összegző elemzésből) 5 hatásosságot mutatott. Másrészt a homeopátia az esetek nagyobb részében kiegészítő és komplementer terápiákat kínál, és a betegek egy hazai vizsgálat szerint 80 százalékban kiegészítő terápiaként használták. Azaz szó sincs róla, hogy egy orvos a bevált hagyományos gyógyszerek helyett ajánlana ilyen szereket, bajba sodorva páciensét. Másrészt vannak terápiás rések, amelyeknél próbát lehet tenni velük, és ha valakinél javulást okoznak, miért ne alkalmazhatnák ezeket. Ilyenek például a vírusos felső légúti betegségek, vagy amikor valaki konvencionális terápiára várakozik. A homeopátia népszerűsége azzal is magyarázható, hogy használati elvei szerint nagyon gazdaságos. Amikor ugyanis javulás tapasztalható, a szerek szedését csökkenteni lehet, majd abba kell hagyni.

A MHOE elnöke a homeopátia elfogadottságát sokkal magasabbra becsüli az EASAC tanulmányban megadott értékeknél. Szerinte Svájcban és Németországban általános az elfogadottság, és legalább 50, de talán 80 százalék is használ homeopátiás szereket. Ahol kisebb a nyitottság, ez a szint 10-30 százalékos, például Törökországban. Mi is a törökökhöz állunk közelebb.  (A GfK Hungária és a Tárki által 2011-ben készített Egészséggazdasági Monitor szerint a kutatásban megkérdezett 3 ezer ember 31 százaléka vett már igénybe különféle alternatív megoldásokat, amelyek közül a homeopátia, valamint a fény- és színterápia vezet.)  Szerinte a merev elutasítás, a vaskalaposság kifejezetten veszélyes, mert a fősodorban gyógyító orvosnak a betegek nem merik elmondani, hogy milyen készítményeket használnak, holott ez fontos információ lehet. A mostani kampány ezen a helyzeten csak rontott.

A stresszre adott leggyakoribb érzelmi reakció a szorongás, az aggodalom, a félelem, a feszültség, a rossz előérzet és a harag. A férfiak gyakran agresszivitással vezetik le felgyülemlett feszültségüket, a nők viszont inkább magukba fordulnak, és a depresszió jeleit mutatják. Mindehhez a hormonális különbségek mellett hozzájárul a munka és a családdal kapcsolatos feladatok, teendők összeegyeztetése is, ami gyakran okoz nehézséget. Ilyenkor érdemes olyan szelíd gyógymódot választani, amely természetes hatóanyagokat alkalmaz. Részletek!

Az utóbbi időben a sajtó egy része azt is felvetette, hogy a homeopátia azért létezhet még, mert milliárdos üzlet. A MHOE által összeállított adatok ezt nem cáfolják, de melléhelyezve a gyógyszeripar több mint 300-szor nagyobb forgalmát, jól látható a homeopátia piaci jelentősége - vagy ha úgy tetszik, jelentéktelensége. Radnai Andrea szerint (ahogy erre a WHO dokumentuma is utalt) szoros összefüggés áll fenn az egészségtudatos életmód és a homeopátiás előírások (étkezési és életmódtanácsok) követése között. Arra sajnálatosan nincs kutatás, hogy vajon ez miféle pluszhozadékkal jár az egyes emberek általános egészségi állapotára nézve. További érdekes adalékokkal szolgálna az is, hogy (az MHOE tapasztalatai szerint) miért a magasabb státuszú, iskolázottabb nők fordulnak a homeopátia felé. Átfogó kutatás azonban erről a területről Magyarországon nem készült.

A placeboeffektus biztos

Térjünk még vissza az EASAC megállapításaihoz: "Kiterjedt, 110 homeopátiás és ugyanennyi konvencionális klinikai vizsgálatot felölelő, részletes irodalmi elemzés nyomán a munkacsoport azt állapította meg, hogy a homeopátia klinikumban tapasztalt hatását kielégítően magyarázza a placeboeffektus, vagyis a kezelésben való részvétel tudatának pszichés befolyása." Homeopátiaügyben úgy tűnik, hogy ennyi legalább biztos. A tanulmányban felsorolt aggályok (például, hogy a homeopátiás szerek eltántorítanák a betegeket a bizonyítékalapú készítmények használatától) ugyanúgy feltételezéseken alapulnak, mint az elfogadott tudományos módszerekkel nem bizonyítható homeopatikus hatások, amelyek értékén ebben az aspektusban az sem emel, hogy e szerek alkalmazásakor "szélesebb összefüggéseket" figyelnek a gyógyítók. Tegyük hozzá: akik Magyarországon szerencsére orvosok, mert más országokban ez nem feltétlenül van így.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag