+8° - +19°
Kettős front

Ezért felejtenek könnyebben a nők

Azt gondolnánk, hogy az életünk eseményeiről minden ember agya azonos módon készít rövid-, majd hosszútávú emlékeket, beleértve az információszerzés és tanulás különféle aktusait is az olvasástól a digitális pletykálkodásig. Csakhogy a férfiak és a nők ebben nagyon is különböznek.

Több százezer embert sújtanak Magyarországon azok a betegségek, amelyek csökkentik a kognitív képességeket, és lerombolják a memóriát. A nőket azonban aránytalanul erősebben érinti az Alzheimer-kór, ademenciaés memóriavesztés. Ebben pedig a női "szuperhormonnak", az ösztrogénnek van jelentős szerepe.

ösztrogén
A nők memóriájának romlásáért az ösztrogénszint csökkenése is felelős lehet - Fotó: 123rf

Az ösztrogén, vagy tüszőhormon szteroid vegyületek kombinációja (többek között az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol alkotja), amely ugyan megtalálható a férfiakban is, de a nőkben jelentősen magasabb mennyiségben termelődik a fogamzásképes életkorban. Többek között elősegíti a másodlagos női nemi jelleg (például a mellek) megjelenését, szerepe van a méhnyálkahártya megvastagodásában és a menstruációs ciklus szabályozásában is. Amikor a változókorban a szintje visszaesik (ami nem csoda, hiszen például a legfontosabb komponense, az ösztradiol a petefészek érő tüszőiben termelődik) az a női test egy sor működési problémáját vonja magával, beleértve a csontritkulást, a bőr elvékonyodását, az öregségi foltok megjelenését, a hőhullámokat, a szorongást, hangulatingadozást, a libidócsökkenést és még egy sor másik zavaró dolgot. "A menopauza éveiben az ösztrogénszint csökkenése miatt számos kórkép kockázata megemelkedik, és bár az érintettek 10-20 százalékának szüksége lenne hormonpótló kezelésre, mégis kevesebb mint egy százalékuk részesül benne" - hívta fel a figyelmet Dr. Várbíró Szabolcs, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense.

Miért olyan fontos az ösztrogén az emlékezésben?

A tanulás és emlékezés folyamatát még nem ismerjük minden részletében, de azt tudjuk, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszik mind a nők, mind a férfiak memóriájának szabályozásában. Ennek feltárásáért nagyon sokat tett Karyn Frick, a Wisconsini Egyetem pszichológus kutatója, aki azt vizsgálja, hogy az ösztrogént alkotó vegyületek milyen kapcsolatban állnak a emlékezettel, illetve a memória kialakulásának alapjául szolgáló sejtes és molekuláris mechanizmusokkal. A milwaukee-i professzor és munkatársai arra is keresik a választ, hogy az ösztrogén komponensek miként javítják az emlékezetet, különösen a hippokampuszban kifejtett hatásuk révén - írja a Scientific American tudományos folyóirat. 

Az orvosok a hippokampuszról és a memóriában játszott szerepéről szinte semmit sem tudtak egészen 1953-ig, amikor egy Henry Molaison nevű fiatal férfi agyának egyes részeit, beleértve a hippokampusz nagy részét, eltávolította egy William Beecher Scoville nevű képzett sebész, mert úgy vélte, hogy ezzel meggyógyíthatja az epilepsziáját. Habár Molaison rohamai szinte teljesen elmúltak, de a műtét után azonnal súlyos, az élete végig tartó amnézia alakul ki nála. Pontosabban nem volt képes új (hosszú távon megmaradó) emlékeket létrehozni, miközben agyának más (részben a memóriához kapcsolódó) funkciói jól működtek, mivel értette a beszédet, és ő maga is tudott beszélni.


Az ösztrogén, különösen annak legfontosabb összetevője, az említett ösztradiol, az ösztrogénreceptor nevű képletekre rögzülnek, és egy zárba beleillő kulcsként működnek. Ezekből a receptorokból sok van az agynak azokon a területein, különösen a hippokampuszban, amelyek támogatják a memória kialakulását. Az agysejtek ágszerű nyúlványokat (dendriteket) növesztenek, amelyek a többi agysejttel való kommunikációhoz szükségesek. A dendriteken pedig rövid tüskeszerű kiemelkedések találhatók, s ezeken keresztül történik az agysejtek közötti kommunikáció. Ezek a tüskék megváltoznak a tanulás során. Képesek megnőni vagy összehúzódni, és az alakjukat is megváltoztatják. Az ösztradiol pedig képes megnöveli a tüskék számát a hippokampuszon belül.

Meglepő, de a kutatók a memóriáról szerzett ismereteink nagy részét nem a Molaison-féle esetek elemzéséből, hanem rágcsálók (egerek, patkányok) több évtizedes tanulmányozásával gyűjtötték össze. Frickék például rájöttek például, hogy a fiatal egerek a labirintusban való tájékozódási feladatot mind jól teljesítik. Az öreg rágcsálók pedig mind rosszul. Ám a középkorú egerek csoportjában feltűnő volt, hogy a hímek úgy viselkedtek, mint a fiatalok, a nőstények pedig úgy, mint az öregek. Ez elsősorban a rágcsálók szabálytalanná váló peteérési ciklusával volt összefüggésben (ami hasonlít az emberi menopauzára). Ezért mindinkább arra fókuszáltak, hogy megértsék az ösztradiol molekuláris szintű hatását az emlékezetre. A kísérletek során azt tapasztalták, hogy ha az állatok hippokampuszába ösztradiolt juttattak, akkor jobban képesek voltak megjegyezni olyan tárgyakat, amelyekkel korábban még nem találkoztak, és később ezeket fel is ismerték.

Agyi áramkörök 

A közelmúltban elkezdtek egy másik agyi régiót, a prefrontális kérget is vizsgálni. Ez az agy legfelső része, amely fontos szerepet játszik a tervezésben, a komplex gondolkodásban és a személyiségben. Hasonlóan a hippokampuszhoz, itt is nagy számban találhatók ösztrogénreceptorok. Frick és diákjai kimutatták, hogy az ösztradiol hippokampuszba történő bejuttatása befolyásolja a prefrontális kéreg dendritikus tüskéit.

"Nyilvánvaló, hogy ez a két agyrégió valamilyen értelmes módon kommunikál egymással, de nem tudjuk, hogy mindkettőnek egyszerre aktívnak kell-e lennie ahhoz, hogy a hippokampuszba irányuló infúzió javítsa az emlékezetet" - mondta Frick. Az agyi régiók közötti kapcsolatról gondoskodó áramkörök működése az idegtudósok, különösen memóriakutatók számára egyre fontosabb probléma. Például annak megértése is, hogy az ösztradiol infúziók miként segítik a memóriát az áramkörök szintjén.

Az agyban sokezer áramköri kapcsolat létezik. Ezek feltárásában magyar kutatók is komoly sikereket értek el. Az elemzésük, az emberi agygráf analízis, fontos lépés ahhoz, hogy megérthessük az agy működését. Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói több mint 79 ezer olyan összefüggő kapcsolatot azonosítottak, amely a vizsgált alanyok legalább 70 százalékában megtalálható.

Változókorba lépve és nehezen viseljük el a meleget? Gyakran önti el a testünket hirtelen forróság? Rendszeresen érezzük azt, hogy ömlik rólunk a víz, ami kánikulában még elviselhetetlenebb? Ne keseredjünk el! Összegyűjtöttünk néhány olyan trükköt, amelyekkel a klimax tünetei ellenére is élvezetessé válhat a nyár és a meleg. Részletek!

A wisconsini kutatók pedig elég messzire jutottak már ahhoz, hogy elkezdjenek dolgozni egy olyan menopauza miatti memóriazavar kezelésére alkalmazható gyógyszeren, amely egy különleges fajta ösztrogénreceptorhoz tapad. Ezzel elkerülhetik az ösztrogénpótló kezelés negatív következményeit, például a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és azemlőrákfokozott kockázatát.

Ahhoz azonban, hogy érdemben foglalkozni tudjanak a menopauza miatti memóriavesztéssel, ennek létét, és kockázatát tudatosítani kellene a nőkben, akiket pillanatnyilag leginkább a hőhullámok, a depresszió és a szorongás foglalkoztatnak. Frick szerint, ha a nők többet és nyíltan beszélnek a menopauzaról és a menopauza tüneteiről, az elősegítheti, hogy az életüknek ezt a periódusát a közösségükben jobban elfogadják. Ez azért fontos, mert a nőknek az életkorukon kívül a nemük jelenti a legnagyobb kockázatot az Alzheimer-kórra. Azaz úgy kell megváltoztatni a közbeszédet, hogy a nők ezzel tisztában legyenek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok lesz felettünk a felhő, csak kevés helyen bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag