Ezért érezzük a stresszt a beleinkben

Mivel a bélrendszer és az agy állandó és szoros kapcsolatban áll egymással, az egyik egészsége befolyásolja a másikét. A stressz és a szorongás tüneteket válthat ki a bélben, míg a gasztrointesztinális (GI) gyulladás jeleket küld az agynak, és mentális betegségekhez kapcsolódik, ideértve a szorongást és a depressziót.

Az emésztőrendszerben található az enterális vagy bélidegrendszer (ENS), ideg- és gliasejtek gyűjteménye, amelyet néha a bél "kicsi agyának" neveznek. Ez az ideghálózat a nyelőcsőtől a végbélig vezet, és közvetlenül kapcsolódik az egész emésztőrendszerhez. Az orvosok szerint ez egy nagyon összetett és csak részben megértett hálózat. Azt azonban tudják róla, hogy az ENS szabályozza a különféle hormonok kiválasztását (szekrécióját), és részt vesz az emésztőrendszerben keletkezőfájdalomés kellemetlen érzések észlelésében.

agy-bél tengely
A stressz hat az étvágyra, de az  agy-bél kapcsolat ennél sokkal szerteágazóbb - Fotó: Getty Images

"A stresszhormonszint, a bélműködés és a fájdalomérzés között összetett kölcsönhatás van. Ezek olyan problémák, amelyekről az emberek sokszor nem akarnak beszélni, de ezek a leggyakoribb okok, amelyek miatt az emberek sürgősségi ellátást kérnek" - mondta David Poppers, a New York-i Langone orvosi egyetemi gastroenterológusa a Well and Good egészségportálnak. A "bél-agy tengely" kétirányú, azaz a bél jeleket küld az agynak, az agy pedig jeleket küld a bélnek. A gyomor-bél rendszer irritációja a központi idegrendszeren keresztül továbbítja az agy számára a jeleket, amelyek hangulatváltozást váltanak ki, míg a hangulatváltozások az agyból jeleket továbbítanak a bélbe. "Igen jelentős a kölcsönhatás a bél egészsége, a stressz és az érzelmi egészség között, és viszont" - szögezte le Dr. Poppers.

Mitől szorul és mitől szalad?

Ha valaki stressztől szenved, akkor a bél-agy tengely erőteljes riasztást küld az agyból a bélbe. "Az emésztőrendszer közvetlenül részt vesz a stresszre adott zsigeri válaszban" - mondta Christine Lee, a Cleveland klinika gasztroenterológusa. Az agy szabad utat ad a stresszhormonok - a kortikotropinfelszabadító faktor (CRF), a kortizol, az adrenalin és a norepinefrin - termelésének, a GI-traktusnak pedig rengeteg receptora van ezekre a hormonokra. "Ha egy nagyon éhes medvével találkozunk szembe, akkor a szervezetünk nem az emésztésre fog koncentrálni. A CRF hormon lelassítja a folyamatokat a felső béltraktusban (ami székrekedéshez vezet), és felgyorsítja az alsó traktusban (ami hasmenést eredményez)" - jelentette ki Dr. Lee. Két másik, a bél által termelt hormon, a ghrelin és a leptin az étvágyban és a teltségérzetben játszik szerepet. A stressz megváltoztathatja a hormonok egyensúlyát, így éhesebbnek érezhetjük magunkat vagy elmegy az étvágyunk.


A mikrobióm - a béltraktusban velünk élő mikorbák tömege - szintén szerepet játszik a stressz-bél kapcsolatban. A mikrobiom többek között részt vesz az emésztőrendszer és azimmunrendszeregészségének fenntartásában, valamint a hangulatszabályozó vegyületek, például a szerotonin előállításában. Egyes kutatások arra utalnak, hogy a stressz megváltoztatja a baktériumok összetételét a bél mikrobiomjában (és ezáltal befolyásolja annak megfelelő működését), bár ezek a hatások az emberek között nagymértékben különböznek. "Nem tudjuk pontosan, hogy a stressz hatására a mikrobiom mit is csinál, és a változások átmenetiek vagy hosszútávúak" - mondja Dr. Poppers.

Miért hat máshogyan a stressz az egyes emberekre?

Mindannyian eltérően reagálunk a stresszre, és eltérőek az emésztőrendszeri tüneteink. Ezek súlyossága és maguk a tünetek számos tényezővel vannak összefüggésben, így a hormonokkal, a receptorokkal, a genetikával, az anyagcserével és a mikrobiomal. Még az anatómia, sőt egy vakbél- vagy epeműtét is befolyásolhatja az emésztőrendszeri tüneteket.

A szervezetben megjelenő szerotonin - a boldogsághormon - java a bélben jön létre. Ráadásul több szerotonin receptor van az emésztőrendszer mentén, mint az agyban. A szerotonin jeleket továbbít az agy és a bél között, és szabályozza a béltraktus összehúzódásait. Ha a szerotoninszint alacsony, akkor nemcsak szomorúnak érezhetjük magunkat, hanem bélrendszeri tünetek is megjelennek, például székrekedés vagy diszkomfort. Egyes embereknek sokkal több szerotonin receptoruk van, mint másoknak, vagy a receptoraik genetikai okok miatt érzékenyebbek. Az emésztőrendszeri rendellenességekkel, például IBS-sel küzdő emberek vizsgálatai azt mutatják, hogy az agyuk eltérően reagál a bél tüneteire. Néhány IBS-es beteg esetében bebizonyosodott, hogy kis mennyiségben az antidepresszánsok enyhítik a hasmenést, székrekedést és gyomorfájdalmat.

A bél baktériumokról kimutatták, hogy szerepet játszanak a neurotranszmitterek, így a szerotonin előállításában, amelyek szabályozzák a hangulatot, a memóriát és a tanulást. Mivel mindenkinek egyedülálló a bélmikrobimja, annak hatása különböző módon jelentkezhet az egyes emberekben. A mikrobiom összetételét számos tényező befolyásolja, ideértve, hogy hol nőtt fel, milyen étrendet követ, vagy szedett-e sok antibiotikumot. Mivel az emésztés során az egyes baktériumtörzsek máshogyan működnek, a hatásuk is más lesz a környezetükre, azaz a bélrendszerre.

Nap, mint nap tapasztalhatjuk azt a jelenséget, amelyet a népnyelv "kajakómának" hív. Eszünk, ezt követően megugrik a vércukorszintünk, amit egy inzulincsúcs követ. Mindkét változás hat az agyműködésre is. Elálmosodunk, nem fog az agyunk, a memóriánk átmenetileg romlik. Ha túlterheljük a gyomrunkat és rengeteg üres kalóriát veszünk magunkhoz minőségi táplálék helyett, akkor nemcsak a gondolkodásunk lassul le egy időre, de minden szempontból elnehezülünk, tompák és enerváltak leszünk. Ellenben az egészséges, hasznos energiaforrások a lelkünket is feltöltik. Részletek!

A béltünetek súlyosságának másik fontos tényezője, a stresszre való reagálás és a hozzá való alkalmazkodás. Aki hajlamos a világot, a jelenlegi helyzetet és a jövőt állandóan sötéten látni rosszabb tüneteket tapasztalhat annál, aki a kihívásokat lehetőségként és pozitívan éli meg. Ha valaki képes megfelelő módszereket találni a stressz kezelésére, vagy keresi az alternatív lehetőségeket, azzal hatalmas pozitív különbséget teremthet magának. "A megoldásorientáltság és alkalmazkodóképesség csökkenti a stressz bélre gyakorolt hatását azáltal, hogy segíti az érzelmek szabályozását és a reakciók ellenőrzését. Ha az embereknek nincsenek erre megfelelő eszközeik, és nem tudják magukat mentálisan kontrollálni, akkor sokkal nehezebb a bél egészségi állapotának javítása" - mondja Karen Conlon IBS-es betegek gyógyítására szakosodott pszichiáter.

Az akut stressz általában elmúlik. A krónikus stressz viszont nem, és tartósan nagy hatással lehet a szervezetre. A krónikus stressz növeli a kortizol stresszhormon szintjét. A tartósan magas kortizolszint pedig szorongást okozhat, elszívhatja az energiát és megzavarhatja a test gyógyulási képességét, ráadásul megzavarja az anyagcserét és a szervezet elkezd több legegyszerűbben cukorrá alakítható hasi zsírt tárolni. "Ha a bél mindig szembe találja magát az agyból érkező jelekkel, és az agy a bélből érkezőkkel, akkor az az emésztőrendszerre hatással lesz. Az állandóan magas riasztási jelszint megkavarja az emésztőrendszert és hozzájárulhat a funkcionális rendellenességek, például az IBD kialakulásához" - jelentette ki Karen Conlon.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag