0° - +12°
Kettős front

Ez a helyzet a szivárvány alatt: felmérés a másságról

A szexuális orientáció nem tanult viselkedés, hanem adottság, amelynek kialakulása a tudomány számára nem teljesen világos. Ami kulturális kérdés, hogy az emberek mennyire vallják be, hogy melyik nemhez vonzódnak leginkább, ha az eltér az elfogadott és olykor merev normáktól. Az Ipsos véleménykutató intézet az egész világra (Magyarországra is) kiterjedő kutatást készített a helyzet felmérésére.

Néhány napja a köztársasági elnök elrendelte, hogy hirdessék ki a sokak által csak "homofób törvényként" emlegetett jogszabályt. A gyermekek védelmét szolgáló eredeti törvényjavaslat homofób kiegészítésekkel elfogadott változata nemzetközi botrányt keltett. Ezeknek az eseményeknek taglalását itt mellőzzük. Ellenben bemutatjuk annak a minap megjelent kutatásnak az eredményeit, amely 27 országban, köztük Magyarországon is vizsgálta az LMBT emberek arányát és helyzetét.

LMBT
A szexuális orientáció skálája sokkal színesebb, mint amit a szivárványzászló mutat - Fotó: Getty Images

Ami a kutatásból azonnal látszik, hogy nem mindegyik, de a legtöbb országban működnek diszkrimináció ellenes törvények, valamint többségi támogatást élveznek az egyenlő házassági és örökbefogadási jogok.

Generációs és földrajzi különbségeket mutattak ki

Az Ipsos LMBT+ Pride 2021 (ide kattintva letölthető) globális felmérése a nemi identitásról és a szexuális vonzalomról kimutatott egy nagy generációs szakadékot is. A felmérésben résztvevő országokban (átlagosan) azok, akik magukat transzneműnek, nem binárisnak, nem konformnak, nemileg képlékenynek vagy nem férfinak/nőnek vallják a Z generáció (1997 óta születettek) tagjai között 4 százalékot képviselnek, szemben az összes felnőttel, akik között ez az arány 1 százalék. A fiatalabb felnőttek szintén jelentősen nagyobb valószínűséggel azonosítják magukat a heteroszexuálistól eltérően, és azt állítják, hogy mindkét nemhez egyformán vonzódnak.

szexuális orientáció

A felmérést az Ipsos Global Advisor online platformján végezték több mint 19 ezer, 16 (vagy országtól függően 18) és 74 év közötti személy körében 2021. április 23. és május 7. között. A kutatás rávilágított, hogy az LMBT+ emberek expozíciója és az LMBT+ közösséghez való tartozás megítélése mennyire eltérő a világban. Brazíliában például 66 százalék számolt be arról, hogy van meleg vagy leszbikus rokona, barátja vagy kollégája, míg Japánban és Dél-Koreában csak 7 százalék.

Hasonlóképpen, a diszkriminációellenes törvényeket, valamint az LMBT emberek egyenlő házassági és örökbefogadási jogait a 27 ország többségében támogatják, de több országban hevesen ellenzik. A felmérés szerint az egyenlőséget előmozdító mozgalmi aktivizmusnak is sokkal több a támogatója, mint az ellenzője.

A legtöbb (de nem minden) országban a többség támogatja, hogy az LMBT emberek mindenki előtt nyíltan beszéljenek szexuális irányultságukról vagy nemi identitásukról. És általában több a támogatottsága, mint az ellenzése annak, hogy az LMBT emberek nyilvánosan mutassák ki szeretetüket, és több LMBT karaktert jelenítsenek meg a televízióban, a filmekben és a reklámokban.

A legtöbb országban nagymértékben támogatják, hogy a sportcsapatokban szereplő leszbikus, meleg és biszexuális sportolók nyíltan beszéljenek orientációjukról. Másrészt, amikor arról van szó, hogy a transznemű sportolóknak lehetővé kell tenni, hogy az általuk azonosított nemüknek megfelelően szerepeljenek, a közvélemény megosztott, és országonként igen eltérő ennek a megítélése.

A kutatásban használt minta körülbelül 1000 főből állt Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Japánban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban, és 500 főből Argentínában, Chilében, Kolumbiában, Magyarországon, Indiában, Malajziában, Mexikóban, Hollandiában, Peruban, Lengyelországban, Oroszországban, Dél-Afrikában, Dél-Koreában, Svédországban és Törökországban.

Nemi identitás és szexuális irányultság

A 27 vizsgált országban átlagosan 4 százalék a Z generáció tagjai közül nem férfiként vagy nőként azonosítja magát, szemben az összes felnőtt 1 százalékával. Ezeknek az embereknek az aránya generációnként és országonként igen eltérő. A legmagasabb, 3 százalék Németországban és Svédországban, 2 százalék 10 országban, 1 százalék vagy kevesebb a többi 12 országban.

Világszerte átlagosan 80 százalék heteroszexuálisnak tartja magát, 3 százalék melegnek, leszbikusnak vagy homoszexuálisnak, 4 százalék biszexuálisnak, 1 százalék pánszexuálisnak vagy omniszexuálisnak, 1 százalék aszexuálisnak, 1 százalék pedig "egyébnek", 11 százalék nem tudja vagy akarja közölni a szexuális orientációját.


Több országban a felnőttek nagy aránya nem tudja vagy nem akarja meghatározni szexuális irányultságát: Malajziában 39 százalék, Törökországban 33 százalék, Indiában 24 százalék, Oroszországban 19 százalék, Mexikóban 15 százalék.

A leszbikus/ meleg/homoszexuális identitás meghatározása a brazil, spanyol, ausztrál, kanadai és holland 5 százaléktól a magyar, perui, olasz, lengyel, japán, kínai és dél-koreai 1 százalékig terjed, illetve Oroszországban kevesebb mint 1 százalékig.

Világszerte a férfiak nagyobb valószínűséggel vallják magukat melegnek vagy homoszexuálisnak (4 százalék), mint a nők leszbikusnak vagy homoszexuálisnak (1 százalék). Hasonló vonatkozik a Z generációra (4 százalék), a milleniumiakra (3 százalék) és az X generációra (2 százalék) szemben a boomerekkel (1 százalék).

Az önmagukat biszexuálisnak vallók aránya az indiai 9 százalék, a brazil és mexikói 7 százalék, illetve a török, japán és dél-koreai 1 százalék között mozog. Globálisan a Z generáció tagjai sokkal nagyobb valószínűséggel vallják magukat biszexuálisnak (9 százalék), mint a milleniumiak (4 százalék), az X generációsok (3 százalék) és a boomerek (2 százalék). Az Egyesült Államok az egyetlen ország, ahol a pánszexuális/omniszexuálisok aránya eléri a 2 százalékot.

Svédországban a legmagasabb a magukat aszexuálisnak vallók aránya (3 százalék).

Törökországban (5 százalék) és Japánban (3 százalék) a legnagyobb a szexuális orientációjukat "egyéb" kategóriába soroló felnőttek aránya.

szexuális orientáció

Globálisan 7 százalék mondja, hogy csak vagy többnyire az azonos neműekhez vonzódik, 4 százalék pedig mindkettőhöz egyaránt, 83 százalék csak az ellenkező neműekhez, 6 százalék pedig nem tudja vagy inkább nem mondja meg.

Azoknak az aránya, akik azt állítják, hogy csak/leginkább/egyformán vonzódnak az azonos neműekhez, globálisan alig változik nemek és iskolai végzettség szerint, de kor és földrajzi elhelyezkedés szerint nagyban különbözik:

  • a Z generáció 18 százaléka, a milleniumiak 12 százaléka, az X generáció 9 százaléka, a boomerek 7 százaléka.
  • több mint 15 százalék Ausztráliában, Brazíliában, Belgiumban és Indiában, míg Oroszországban csak 4 százalék.

A szexuális vonzalom és a bevallott orientáció többnyire, de nem tökéletesen esik egybe:

  • az önmagukat heteroszexuálisnak vallók 80 százaléka csak az ellenkező nemhez vonzódik, 12 százalékuk pedig többnyire.
  • az önmagukat leszbikusnak és melegnek vallók 60 százaléka azt állítja, hogy csak az azonos neműekhez vonzódik, 24 százalékuk pedig többnyire.
  • az önmagukat biszexuálisnak vallók 48 százaléka állítja, hogy mindkét nemhez egyformán vonzódik, de többen mondják, hogy többnyire az ellenkező nemhez (28 százalék), mint az azonos nemhez (9 százalék).

A szexualitás lényegesen sokszínűbb, mint a legtöbb ember gondolná, hiszen a nemi identitásukról a kisebbségben lévők csak kevesen és ritkán beszélnek teljesen nyíltan. Ezért - még ha valaki hallott is a különféle LMBTQ identitásokról - aligha tud rendet tenni közöttük. A pánszexualitás is rejtély a szélesebb közönség számára. Részletek!

Azok, akik a nemüket transzneműnek, nem binárisnak, nemi szempontból nem meghatározhatónak, képlékeny neműnek vagy egyébnek nevezik meg, sokféle orientációról számolnak be: 19 százalék heteroszexuálisnak, 19 százalék homoszexuálisnak, 17 százalék pán/omniszexuálisnak, 12 százalék aszexuálisnak, 9 százalék biszexuálisnak, 7 százalék egyébnek, 16 százalék pedig nem tudja vagy nem mondja meg.

E sokféleségbe elég könnyű belezavarodni. De figyelmesen olvasva az Ipsos adatait kiderül, hogy végül is nagyjából a felnőttek mintegy 10 százalék sorolható a "más" kategóriába. Ez igaz Magyarországon is, ahol a felnőttek közül csak a saját neméhez vonzódik 3 százalék, leginkább a saját neméhez vonzódik 2 százalék, egyformán vonzódik mindkét nemhez 2 százalék, főleg az ellenkező nemhez vonzódik 5 százalék, csak az ellenkező nemhez vonzódik 84 százalék, nem tudja 1 százalék, inkább nem mondja meg 4 százalék.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag